Hur Chantix fungerar för att hjälpa dig att sluta röka

Har du funderat på att försöka Chantix att sluta röka? Chantix (vareniclin tartrat) är ett läkemedel utan nikotin, som utvecklats av Pfizer, Inc., speciellt för att hjälpa människor att sluta röka.

Hur Chantix fungerar

Chantix arbetar på två nivåer. För det första aktiverar det delvis webbplatser i hjärnan som är kända som nikotinacetylkolinreceptorer som påverkas av nikotin. Detta ger nya ex-rökare milda nikotinliknande effekter och underlättar symtomen på nikotinuttag . För det andra har Chantix den unika förmågan att stoppa nikotin från att fästa vid dessa nikotinreceptorer om du röker medan du använder den.

Hur Nikotin påverkar hjärnkemi

Nikotin ger dig en nästan omedelbar "kick" av eufori som är resultatet av snabbt förändrad hjärnkemi, och den börjar inom sju sekunder från den första puffen på en cigarett.

När nikotin kommer in i hjärnan hamnar det med nikotinacetylkolinreceptorer. Nikotinmolekylen är mycket likformig för en neurotransmittor som heter acetylkolin, vilket påverkar många kroppsfunktioner, inklusive andning, hjärtfrekvens, inlärning och minne. Acetylcholin påverkar också andra neurotransmittorer som påverkar aptit, humör och minne.

I hjärnan binder nikotin till nervcellsreceptorns ställen där acetylkolin skulle skapa samma effekter. När det är fäst, utlöses en frisättning av dopamin .

Dopamin är den neurotransmittor som tros vara ansvarig för att förstärka de nöje / belöningssammanslutningar som människor har med rökning.

Det är denna kemiska process som anses vara ansvarig för missbruk. Andra beroendeframkallande läkemedel som kokain, amfetamin och opioider utlöser också frisättningen av dopamin.

De akuta effekterna av nikotin slits av inom några minuter, så folk fortsätter att dosera sig ofta hela dagen för att bibehålla nischotins njutbara effekter och förhindra abstinenssymptom.

Hur Chantix påverkar nikotinreceptorer

När Chantix introduceras i hjärnan, är den inriktad mot en specifik typ av nikotinreceptor som kallas alpha4beta2 nikotinreceptorer . Det dockar med dessa receptorer, vilket utlöser en frisättning av dopamin på samma sätt som nikotin skulle, men inte riktigt lika mycket. För ex-rökare är effekten lika med en låg till medium dos av nikotin som varar tills läkemedlet slits av, vilket är flera timmar.

På så sätt hjälper Chantix till att lindra symtomen på nikotinavtagning som människor upplever när de slutar röka.

Den extra bonusen här är att medan Chantix är dockad vid dessa receptorsajter, kan nikotin inte göra detsamma. Så, om du bestämmer dig för att röka en cigarett medan du har Chantix i ditt system, kommer cigaretten inte att erbjuda sitt vanliga "må bra" dopaminförstärkande. Rökning kommer att vara en platt / tråkig upplevelse och avsluta är förhoppningsvis lättare att uppnå.

Forskning om effektivitet av Chantix

Sex kliniska prövningar med 3659 kroniska cigarettrökare användes som grund för effektiviteten av Chantix som behandling för rökning, enligt amerikanska Food and Drug Administration (FDA). Försöken visade att Chantix var effektivare än en placebo för att hjälpa människor att sluta röka. I två av de fem försöken var personer som använde Chantix-behandling (22 procent) mer framgångsrika när de slutade röka än de som använde Zyban (bupropionhydroklorid) (16 procent) som slut på rökning. För de som tog placebo var avhållandet vid ettårsmärket ungefär 8 procent.

I en ny studie undersökte forskare 1086 personer som slutade röka med en av följande tre metoder: Chantix , nikotinplåstret eller de plåster och nikotin-pastiller som används i kombination.

Resultaten visade att de tre avslutade metoderna var likartade i framgångsräntor både sex månader och ett år. Vid sex månader var 23 procent av de deltagare som använde plåstret fortfarande rökfria jämfört med 24 procent av dem som använde Chantix och 27 procent av de som använde en kombination av plåstret och pastillerna. Vid ett år var framgångsgraden 21 procent för patchen, 19 procent för Chantix och 20 procent för kombinationsmetoden.

Annan forskning har också visat att en kombination av Chantix och nikotinplåstret var effektivare än att använda Chantix ensam, även om fler studier behövs.

Även liten framgång är en seger

Medan succeshastigheten kanske inte verkar som bra odds, kom ihåg det stora antalet människor som är beroende av nikotin och dör på grund av det idag. Globalt orsakar rökningrelaterade sjukdomar nästan sex miljoner dödsfall varje år .

Sätt på ett annat sätt, tobak hävdar ett mänskligt liv vart femte sekund någonstans i världen. Ett läkemedel som har potential att hjälpa cirka 25 av 100 personer som använder det för att sluta röka är värt att överväga.

Det är också viktigt att ha upphört med valmöjligheter för personer som vill sluta röka eftersom det som fungerar för en kanske inte fungerar för nästa person. Större valmöjligheter motsvarar en större chans till framgång, i slutändan.

Chantix Safety

Under de år sedan Chantix blev tillgängligt har ett antal allvarliga hälsoproblem i samband med användningen identifierats. Chantix är en ordinerad medicinering, eftersom det som med alla läkemedel kan finnas signifikanta biverkningar för en liten andel av befolkningen.

Om du är intresserad av att använda Chantix, tala med din läkare för att bestämma om det kan vara ett bra val för dig.

> Källor:

> Koegelenberg CF, Noor F, Bateman ED, et al. Effekten av Vareniclin kombinerad med Nikotinutbytesbehandling mot Varenicline Alone för rökavvänjning: En slumpmässig klinisk prövning. JAMA . Juli 2014; 312 (2): 155-61. doi: 10,1001 / jama.2014.7195.

> Baker TB, Piper ME, Stein JH, et al. T heffekterna av Nikotinplåstret vs Vareniclin vs Kombination Nikotinutbyteterapi på rökavbrott vid 26 veckor: En slumpmässig kontrollerad provning. JAMA . 2016; 315 (4): 371-379. doi: 10,1001 / jama.2015.19284.

> Pfizer. Om Chantix. Uppdaterad juli 2017.

> US Food and Drug Administration (FDA). FDA godkänner ny medicinsk behandling för rökning. Publicerad 12 maj, 2006.