Den positiva psykologiska metoden för stressrelief

Filmer om att göra en inre resa genom en verklig resa, som "Ät, Bö, Älska", resonera med många som söker ökad motståndskraft och stresshantering. När jag tittade på filmen kunde jag inte låta bli att märka hur den här filmen om att hitta personlig uppföljning är i linje med det positiva psykologiska tillvägagångssättet för stressavlastning. Positiv psykologi är en relativt ny gren av psykologi som tar en paus från fokuset på patologi och studerar istället vad som gör livet meningsfullt, vilket ger glädje och vad som främjar mental hälsa.

Forskning och tänkande i positiv psykologi hävdar att det finns tre vägar vi tar för att må bra och skapa lycka i våra liv: nöjen, gratifikationer och meningsfulla aktiviteter. Och ja, det motsvarar dem snyggt med att äta, be och älska.

Pleasures, enligt det positiva psykologiska tillvägagångssättet, är aktiviteter som glädjer sinnena, får oss att känna oss bättre lätt och i ögonblicket och inte göra något för att njuta av. Åtgärden att äta god mat är ett nöje - det känns bra, och alla kan njuta av det. (Nackdelen med nöjen är att deras effektivitet minskar med tiden.)

Gratifikationer är aktiviteter som använder våra styrkor, utmanar oss på rätt sätt och leder till flödesupplevelsen. Gratifikationerna har inte samma lätthet som nöjen - de anstränger sig - men deras inverkan växer med användning snarare än att minska. Mycket av det som skapar ett hälsosamt kärleksförhållande kan klassificeras i befrielseområdet: lyssna bra, utföra vänliga handlingar och göra andra saker för vår älskade.

Det är inte att säga att kärleken är bara en stor tillfredsställelse och att alla gratifikationer är baserade på kärlek, men det finns en korrelation där, definitivt.

Den tredje huvudvägen till lycka som studeras av positiv psykologi är en meningsfull aktivitet. Genom att förbinda sig till aktiviteter som främjar mening i våra liv kan vi uppnå de största känslorna av uppfyllelse, både professionellt och personligt.

Detta kan gälla för andlighet, bön och andra andligt fokuserade aktiviteter, liksom andra aktiviteter som vi gör för att införa mening i våra liv. Kanske därför visar forskningen om andlighet att de vars liv innehåller andlighet tenderar att få mer positiva hälsoutfall, är mer uppfyllda och har en buffert mot stress.

Det fantastiska med alla tre av dessa tillvägagångssätt är att de alla kan leda till en lyft i humör eller "positiv effekt", och detta kan hjälpa dig att hantera stressen i ditt liv lättare. Det här gör att du kan märka möjligheter i ditt liv och bygga dina personliga resurser, vilket hjälper dig att hantera stressen bättre.

Så hur kan människor som du och jag - människor som inte har tid att ta en årslång sabbatsdag - ta med lite ät, be kärlek i våra liv? Nedan följer några idéer:

Meditera

I filmen börjar huvudpersonen en övning av meditation varje morgon. Detta är ett underbart sätt att lindra stress och kan också ge hälsofördelar och en mening åt livet. Regelbundna utövare finner större motståndskraft mot stress över tiden. Om du inte har tid till en resa till Indien just nu kan du börja meditera i ditt eget hem eller hitta en meditationsgrupp i ditt samhälle.

Ät bra

Du kanske inte kan ta en provsmakning runt Italien, men du kan prova en ny mat en gång i veckan på lokala restauranger, experimentera med hälsosam eller gourmetmatlagning, eller ta en matlagningskurs för att få din korrigering för god mat. Eftersom det du äter kan påverka dina stressnivåer och få dig att känna dig bra i det ögonblicket, kan du äta förnuftiga delar av riktigt läckra (och näringsrika) livsmedel i din egen hemstad vara en mycket trevlig upplevelse och kan ta kanten av stress.

Skaffa nya vänner

Vad jag märkte om filmen Ät, Bön, Kärlek var att det mesta av uppfyllandet och betydelsen av det tecken som hittades inte var skapat av aktiviteterna själva lika mycket som genom hennes interaktioner med de nya och underbara människorna hon mötte under vägen.

Hon lärde sig från dem, växte från hennes samspel med dem och fann mening från de nya idéer och erfarenheter som de hade att erbjuda. Lyckligtvis kan du hitta denna typ av erfarenhet i din egen bakgård också. Ta en klass, gå med i en klubb, lära känna dina grannar, eller bara börja prata med folket runt dig mer. (Eller lyssna på dem mer!) Att vara öppen för nya människor och nya upplevelser kan ge personlig tillväxt och fulländning och ge resurser mot stress.

Fokusera på andlighet

Om du har en andlig tradition som du har försummat eller om du har undrat om du ska driva andlighet i ditt liv, börja med att lägga en andlig övning på plats i ditt liv. Gå till tjänster, läs böcker för att fördjupa din andlighet, eller börja be innan sängen, om du inte redan är.

Testa något nytt

Ett allmänt tema Äta, Böja, Kärlek är idén att utmana sin komfortzon och komma in på något nytt. Om du inte är under enorm stress kan nya utmaningar hjälpa dig att känna dig vital och levande. Ta en ny hobby , börja en ny övning, exponera dig själv för nya saker. Detta kan vara en bra väg att stressa lättnad och personlig upplevelse för dig.

källor:
Fredrickson, Barbara L. Rollen av positiva känslor i positiv psykologi: Den bredda och byggande teorin om positiva känslor. Amerikansk psykolog, vol 56 (3), mar 2001 s. 218-226.

Peterson, C. En primer i positiv psykologi. New York: Oxford University Press, Inc., 2006.
Seligman, MEP Autentisk lycka: Använd den nya positiva psykologin för att förverkliga din potential för varaktig fulländning. New York: Free Press, 2002.