The Emotions Beyond Happiness

En del av att vara lycklig känner sig lycklig, ögonblick till ögonblick, genom hela livet. Men vad betyder "känslan glad" verkligen? Är det känslan att vi får äta en glasspanna i sommarens värme? Känslan vi sitter bredvid någon vi älskar djupt? Känslan vi får när något går vår väg?

Utan att förstå mer av nyansen är uttrycket " känner sig lycklig " kan vi sakna möjligheter till positiva känslor i vårt liv.

I sin bok Positivitet föreslår psykologen Barbara Fredrickson att vi upplever en rad positiva känslor och att var och en av dem hjälper oss att bygga resurser eller bredda vårt perspektiv på användbara sätt. Här är en snabb titt på de 10 gemensamma positiva känslorna och vad de gör för oss.

Glädje

När vi är överraskade eller glada över en obetydlig bra sak följer glädje. Tänk på det ögonblick du njuter av en fantastisk måltid på en ny restaurang eller när du planerar ett besök med en bra vän. Glädje är en signal om att situationen är säker och uppmuntrar oss att luta oss på erfarenheten och leka.

Tacksamhet

Tacksamhet är vad som uppstår när vi inser att andras ansträngningar skapat en fördel för oss. Vi känner tacksamma för gåvor som ges, vänligheten förlängdes och investerat tid. Och känslan av tacksamhet motiverar oss att överväga hur vi kan betala framåt genom att visa vård och omsorg för andra.

stolthet

När vi uppnår ett mål eller bidrar på ett viktigt sätt, känner vi oss stolta över våra egna förmågor.

Oavsett om det blir den kampanj som du har jobbat hårt för eller klarar av ett träningsmål i 6 veckor, ger vi oss den nödvändiga motivationen att fortsätta att ställa in och uppnå mål i framtiden.

Lugn

Vi känner oss fridfulla eller innehåll när vi befinner oss i omständigheter som känns rätt och lätta.

Tänk på en lat söndagsmorgon med familjen eller njut av det lugna och tysta av en promenad genom en trädgård. Serenity, Frederickson argumenterar, uppmuntrar oss att njuta av nuet och omvärdera våra prioriteringar, fördjupa vår förståelse av oss själva.

Intressera

Vi blir nyfiken på världen när vi möter något nytt och känner oss säkra på att utforska den. Oavsett om det är binge-läsartiklar om ditt favoritämne eller upptäcka ett nytt grannskap i din stad, uppmanar intresset oss att utforska och lära oss så att vi får kunskap.

Nöje

Från raffinerad vit till slapstick hijinks är nöjen eller humor den känslan knuten till skratt. Psykologer citerar "icke-allvarliga sociala incongruities" som källa till vår humor när vi samtidigt uppfattar en händelse från två olika eller till och med oförenliga perspektiv (tänk på din favorit dåliga ordspets). Men vad det än är som gör att du chuckle, när vi gör det med andra, förstärker vi våra band till dessa människor ännu mer.

Hoppas

Hopp är den positiva känslan vi känner när vi ser en ljusare framtid och hjälper oss ofta genom svåra tider. Trots att det kan vara följt av rädsla eller sorg, hoppar hoppet oss för att vidta åtgärder för att skapa en bättre morgondag genom att upprätthålla optimism och motståndskraft.

Inspiration

När vi ser en annan person agera från det allra bästa, är vi inspirerade att sträva efter vårt bästa. Vare sig vi bevittnar en handling av hög moralisk karaktär eller prestanda som visar excellens och mästerskap, hjälper inspiration oss att ansluta storheten hos andra till potentialen för storhet i oss själva.

Vördnad

Något är verkligen fantastiskt när det drar oss in och ger oss en känsla av samband med något större än oss själva. Grandiose godhet eller skönhet, som en utsikt över den stjärnljusa himlen från en avlägsen plats, kan stoppa oss i våra spår, övermått av underverk och respekt. Rädsla förvandlar våra synpunkter på världen och vår plats i den.

Kärlek

Den vanligaste känslan av positiv känsla, Frederickson definierar kärlek som den delade erfarenheten av någon av ovanstående positiva känslor med någon du bryr dig om. Dessa stunder gör det möjligt för oss att känna andra djupare och att fokusera på deras välbefinnande. Dessa stunder, över tid i ett omtänksamt förhållande, förfalska intimitet och förtroende.

Vilken av dessa känslor känner du minst i ditt eget liv? Välj en. Och för en vecka eller två, fokusera på att skapa stunder att uppleva det och njut av en ny skugga av lyckliga.