Kontakta Hög utan att ta droger

Vad är en kontakt hög? Det är upplevelsen att känna eller uppleva läkemedelseffekter när det gäller en person som faktiskt tagit droger utan att ha tagit drogen själv. Till exempel kan en erfarad syra (LSD) användare som spenderar fritiden med någon som "snubblar" på LSD, börja känna som om de också påverkas av LSD.

De kan börja ha bizarre tankar, uppleva mild pseudo hallucinationer , och hitta vardagliga situationer hilariskt roliga. På samma sätt kan de dela känslor av rädsla, ångest eller panik som uttrycks av den andra personen.

En kontakthöjd kan också hända när någon har tagit en placebo eller ett ämne som inte innehåller några psykoaktiva ingredienser - en gemensam penningmedicinsk återförsäljare s- trick - tror att de har tagit ett verkligt läkemedel när de är runt andra som verkligen har tagit läkemedel. Det kan också relatera till uppsättning och inställning , vilket har en djupgående inverkan på användarnas erfarenhet av droger och till och med intensiteten av läkemedelseffekten.

Är en kontakt hög ett verkligt fenomen?

Till skillnad från det relaterade fenomenet förväntad effekt , där människor upplever läkemedelseffekter när de förväntar sig dem - antingen genom att ta ett placebo- eller "dummy" -läkemedel eller genom att ta ett verkligt läkemedel - är kontakthöjder inte väl undersökta på missbruksområdet.

Skillnaden mellan en förväntad effekt och en kontakthöjd är att den person som upplever det med en hög kontakt behöver inte tro att de faktiskt har tagit drogen för att uppleva dess effekter.

Däremot är kontaktnivån fenomenet välkänt inom läkemedelsanvändargruppen - och många droganvändare undviker eller söker andra användare specifikt för att undvika eller för att inducera en kontakthög.

Inom ravekulturen väljer en undergrupp av ex-narkotikabrukare och icke-användare att inte använda droger men njuta av känslorna av stimulans och spänning som de känner för andra som stimulerar droger som ecstasy och meth .

En kontakt hög behöver inte ens direkt kontakt med den person som har tagit droger. I sin recension av boken skrev Tripping: An Anthology of True-Life Psychedelic Adventures, Spalding Gray: "Jag kunde inte sluta doppa in och ut ur denna saftiga bok som flyger från New York till Detroit. Ibland kände det sig som om bara läser det var att hålla planet. Wow! Vad en kontakt hög. "

Eftersom förgiftningseffekter är subjektiva, vilket betyder att de är inre erfarenheter som varierar från person till person, är det svårt att veta om personer som beskriver att ha en kontakthöjd verkligen har några perceptuella förändringar, eller om de helt enkelt plockar upp och speglar stämningen av Den som är berusad. Även om detta verkligen är en väsentlig del av det som beskrivs av en kontakthög, kan vissa personer som har använt ämnet tidigare utlösas för att uppleva en flashback , och kan faktiskt få vissa perceptuella förändringar.

Mer forskning behövs för att fastställa exakt vad en kontakt hög är, men fördelen är att de generellt beskrivs positivt, utan att de därmed sammanhängande kostnaderna och riskerna med att vara berusade.

Uttalelse: con-takt hI

Kallas också som: kontakta buzz

Exempel: Jess fick en kontakt med att spendera tid med sin pojkvän, medan han röka ogräs

källor

Hayes, C. & McKenna, T. Tripping: En antologi av True-Life Psychedelic Adventures . New York: Pingvin. 2000.

Grof, S. När det omöjliga händer: Äventyr i icke-vanlig verklighet . Louisville, CO: Ljud True, Inc. 2005.

Zinberg, N. Drug, Set och Setting: Basen för Kontrollerad Intoxicant Användning. Yale University Press. 1986.