Depressiv sjukdom med blandade funktioner

Orsaker, symtom och diagnos

Depressionsstörning med blandade egenskaper , även känd som en blandad episod, ett blandat tillstånd eller agitated depression, är en term som används i 5: e upplagan av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ( DSM -5) för att beskriva ett tillstånd där symtomen av både depression och mani finns samtidigt. En person med detta tillstånd skulle i första hand uppleva depressiva symptom, men de kan också ha vissa maniska symtom, som tävlingar i racing.

En annan typ av blandat tillstånd skulle vara bipolär sjukdom med blandade egenskaper, där en person som huvudsakligen har maniska symtom också kan ha vissa depressiva symtom, såsom gråtande.

orsaker

Medan orsakerna till detta tillstånd inte är väl förstådda, föreslår vissa forskare att stämningsstörningar kan förekomma i ett kontinuum, allt från depression till mani. Medan en individ kan lida av symtom som faller huvudsakligen i ena änden eller den andra i skalan, är ren depression troligen ganska sällsynt. För närvarande gör kliniker dock fortfarande en diagnostisk skillnad mellan depression och bipolär sjukdom.

Diagnos

Under DSM-5 kan specifier "med blandade egenskaper" läggas till en diagnos av stor depressiv sjukdom för att indikera att en person har symtom på både depression och mani men saknar möjlighet att få diagnosen bipolär sjukdom. Att bli diagnostiserad med depressiv sjukdom med blandade egenskaper är en ganska signifikant riskfaktor för att utveckla bipolär sjukdom i framtiden, så din behandlingsplan bör anpassas i enlighet med detta.

symtom

För att kunna diagnostiseras med stor depression, måste du först och främst ha haft minst fem av följande nio symptom på stor depressiv sjukdom nästan varje dag under minst de senaste två veckorna. De två första symtomen på listan måste vara bland dessa symtom.

Om du uppfyller de specifika kriterierna för en diagnos av stor depressiv sjukdom, kommer läkaren att överväga om du också har haft någon av följande symptom på mani eller hypomani:

Om du har haft minst tre av de föregående symtomen nästan varje dag under de senaste två veckorna av ditt aktuella depressiva episode, kommer en specifikation av "med blandade funktioner" att läggas till din diagnos.

Behandling

Personer som har en depressiv sjukdom med blandade egenskaper svarar inte i allmänhet väl mot antidepressiva läkemedel ensam. Behandling med humörstabilisatorer eller antipsykotiska mediciner kan vara nödvändigt för att kontrollera deras maniska symtom.

källor:

Dilsaver, Steven C. "Blandade stater i deras manifoldformar." Psykiatriska tider . 30 mars 2011. UBM Medica, LLC.

Grohol, John M. "DSM-5 Förändringar: Depression och depression." PsychCentral Professional . 18 maj 2013. Psych Central.

McManamy, John. "DSM-5-förändringar i blandade stater - En rapport från den 9: e internationella bipolära konferensen." Health. 12 juni 2011. Åtgärd Health Media, LLC.

"Mixed Features Specifier." American Psychiatric Publishing . 2013. American Psychiatric Association.

Vieta, E. och M. Valenti. "Blandade stater i DSM-5: konsekvenser för klinisk vård, utbildning och forskning." Journal of Affective Disorders . 148,1 (2013): 28-36.