Behandling av säsongsbetonad störning med ljusbehandling

Många kvinnor upplever tillfälliga perioder av vinterns blues. Men när det är mer än enstaka och verkar hända om och om igen under hösten och vintermånaderna kan du ha säsongsbetonad affektiv sjukdom (SAD). Om det här låter som du, oroa dig inte. SAD är vanligt och kan behandlas med hjälp av solskenlampor.

symtom

SAD påverkar uppskattningsvis 35 miljoner amerikaner i varierande grad.

Av dessa upplever minst 10 miljoner en allvarlig störning i sina liv på grund av säsongsbunden affektionsstörning. De som mest sannolikt påverkas av SAD inkluderar barn, ungdomar och kvinnor. Faktum är att 75 till 80 procent av dem som lider av SAD är kvinnor. Om du upplever några av dessa symtom under grå och kalla månader kan det vara SAD:

Om du upplever allvarlig depression med SAD, är det absolut nödvändigt att du får en utvärdering av dina symtom så att en korrekt diagnos görs.

Medan symtomen på större depression är konsekventa från morgon till natt, ökar allvaret av symtom på SAD, såsom depression och trötthet, under hela dagen.

Vad orsakar säsongsbetonad störning?

Var du bor är en viktig faktor att tänka på: människor som bor i norra halvklotet i norra halvklotet eller i extrema södra regioner på södra halvklotet är mer benägna att uppleva SAD.

Kortare dagsljus timmar och minskad mängd solljus till näthinnan orsakar SAD. Detta beror på att solsken ökar kroppens produktion av serotonin, en neurotransmittor som hjälper balans mellan humör och ökade nivåer av melatonin, ett hormon som reglerar sömn och vakna cykler. Tillsammans orsakar dessa säsongsvariationer säsongsbetonad störning hos vissa människor.

Behandling med ljusterapi

Om du har SAD kan din läkare ordinera mediciner eller hänvisa till en terapeut. Ett annat alternativ är lättbehandling. En föredragen behandling för SAD, ljusbehandling är effektiv för 60 till 80 procent av patienterna, med de flesta märker en signifikant förbättring inom fyra till fem dagar.

Speciella ljuslådor, designade för ljusterapi, kan köpas hos många stora hembutiker och online. För att vara effektiv bör lampan ha en effekt på minst 10 000 lux, vilket motsvarar fem till tjugo gånger den normala belysningen i ditt hem eller kontor. SAD-lampor ska användas varje dag under högsäsongstiderna där denna störning uppträder. För effektiv behandling måste du sitta framför din ljusterapi lampa från 30 minuter till två timmar dagligen.

Du märker att lådan är väldigt, mycket ljus, så försök att inte titta direkt på den.

Försök läsa, titta på TV, arbeta på din dator eller något annat du kan göra medan du sitter.

Även om de flesta föredrar att använda sina lampor när de vaknar på morgonen, kan du också göra det på kvällen. Den tid du väljer att göra din säsongsbetonad affektionsbehandling beror på dig och den tid på dagen som du tycker är mest effektiv. Det kan också vara bra att ställa in en automatisk timer för att starta lampan två timmar innan du vaknar för att skapa en naturlig soluppgångseffekt.

Ljusterapi kan hjälpa dig att leva livet till fullo på hösten och vintern, istället för att bara fortsätta fram till vårrullarna runt.

Minska eller förebygga SAD-symtom

Följande tips är till hjälp för vissa patienter som drabbas av säsongsbunden affektiv sjukdom:

  1. Ät en mager diet med en tillräcklig mängd protein, men inte en överdriven mängd protein. Du bör också eliminera socker och kolhydrater så mycket som möjligt.
  2. Vissa tycker om att ta vitaminer som innehåller magnesium, B-komplex, och mineraler är till hjälp.
  3. Eliminering av koffein kan också hjälpa till. Kom ihåg att koffein är i de flesta läsk, kaffe, te och choklad.
  4. Öka din dagliga ökning ökar din nivå av dopaminer, liksom din energinivå. Enkla sätt att genomföra ökad aktivitet i ditt dagliga liv inkluderar promenader, jogging och aerobics.
  5. Om ditt fall av SAD är mildt, försök att öka belysningen i ditt hem - lämna lamporna i stället för att alltid stänga av dem för att sänka din elräkning. Och när det är soligt ute, spenderar extra tid utomhus är ofta till hjälp.

Glöm inte att se din vårdpersonal om SAD-symtom eller depression orsakar problem i ditt personliga eller professionella liv. Förutom ljusbehandling är både anti-depressiva medel och rådgivning ofta effektiva metoder för behandling av säsongsbunden affectiv sjukdom.