Dr Debbie Joffe Ellis Intervju

Dr Debbie Joffe Ellis talar om sin man, dr Albert Ellis

Albert Ellis beskrivs ofta som en av de viktigaste tänkarna i det förgångna århundradet. Han var en av grundarna till kognitiv beteendeterapi och han utvecklade ett banbrytande tillvägagångssätt för psykoterapi som kallades Rational Emotive Behavior Therapy, eller REBT. Hans fru, Dr Debbie Joffe Ellis, fortsätter det arbete som Dr. Ellis lämnade efter sin passering 2007.

Vi fick möjlighet att fråga henne några frågor om Dr. Ellis, REBT och hennes fortsatta arbete på detta område. I en del av vår intervju talar hon om sin man och målar ett livligt porträtt av en man som var passionerad att hjälpa andra och leva livet till fullo.

Hur träffade du och Albert först?

Vi träffade först personligen när han besökte min hemstad Melbourne, Australien.

Jag studerade psykologi vid Melbourne University vid den tiden och hörde att han skulle besöka universitetet för att presentera föreläsningar och workshops. Jag deltog i var och en av hans presentationer.

Jag hade emellertid hört talas om honom tidigare.

Min moster var en psykolog. Jag skulle ofta besöka hennes hem under hela min barndom och tonår, och skulle mycket tycka om att titta på några av hennes böcker. Jag älskade att läsa, och mitt intresse för psykologi var starkt. Hon tyckte mycket om Albert Ellis och hade ett antal böcker.

Jag minns tydligt att jag tittar igenom en av hans böcker i biblioteket. Jag kan visualisera omslaget tydligt nu med titeln "Reason and Emotion in Psychotherapy". Jag var bara omkring 12 år vid tiden och läste inte bokomslaget för att täcka! - men några av de ord jag läste i den boken imponerade mig djupt.

När år senare deltog jag i universitetet och studerade psykologi var det hans Rational Emotional Behavior Therapy (REBT) tillvägagångssätt, (kallad RET vid den tiden - "B" fanns 1993), som mest appellerade till mig.

Jag älskade sin holistiska och humanistiska natur, dess grundighet och kraft, medkänslan som den betonade genom att uppmuntra praktiken av ovillkorligt accepterande i våra liv, dess praktiska egenskaper, metoder och tekniker. Det var kompatibelt med mina värderingar och preferenser, och jag visste tidigt att det skulle vara ett primärt fokus i mitt arbete.

Lite visste jag vid 12 års ålder, eller när jag studerade tillvägagångssättet några år senare, att jag skulle älska och gifta mig med REBTs grundare och skapare!

Al och jag mötte igen ungefär 15 år senare vid American Psychological Association årliga konventionen som hölls i San Francisco. Vår anmärkningsvärda nära vänskap började vid den tiden, vi skulle vara i regelbunden kontakt via mail och telefonsamtal, och jag skulle besöka honom i New York varje år. Vår kärleksrelation började några år efter det.

Vad var ditt första intryck av Dr. Ellis?

Att han var varm, autentisk, trovärdig, no-nonsens, lysande, magnifikt vittig, snäll och genuint omsorg.

Han hade ett rykte i uppfattningen av vissa människor för att vara högljudd, för att använda färgglada språk ibland, för att vara abrasiv, curmudgeonly och provocerande.

Jag kände att några av de här uttrycksformerna helt enkelt valdes av honom för att hjälpa till att få sina poäng på ett bestämt och minnesvärt sätt och inte representativa för hans tendenser och karaktär.

När jag fick känna honom, visade mitt första intryck att vara mest exakt, och jag upplevde alltmer hans kvaliteter av mildhet, kärlek, omsorg och känslighet.

Dr Ellis upprätthöll ett strikt och krävande schema sent i sitt liv och inför några allvarliga hälsoproblem. Vad tror du gav honom en så stark passion och kör för att hjälpa andra?

Hans arbete var hans uppdrag, hans passion och det gav stor betydelse för sitt liv.

Han älskade livet, och han ville leva ett liv av intensitet och absorption i aktiviteter som skulle förbättra hans erfarenhet och andras. Han bryr sig verkligen om andra och var mer uppmärksam än de flesta om hur snabbt livet passerar och hur viktigt det är att leva livet fullt ut med maximal njutning och minimal lidande. Genom att hitta sätt att framgångsrikt hantera sitt eget lidande upplevt från barndomen och vidarebefordra det till en teori och metoder för att minska känslomässiga störningar, hjälpte hans tillvägagångssätt bokstavligen miljoner människor att leva bättre liv. Han skulle påminna oss om att livet oundvikligen innehåller lidande men genom att tänka på friska sätt och genom att förändra motgångar som skulle kunna förändras och acceptera de som inte kunde förändras - vi skulle inte skapa onödigt lidande och kunna maximera glädje i våra liv.

Ibland var det brådskande att fortsätta nå så många fler som möjligt genom att fortsätta presentera föreläsningar och workshops och skriva fler böcker som lärde ReBT-strategin. Alna ogilla tyckte inte om någon slöseri med tiden. Han trodde att med ökande antal individer som använde sin tid och energi för att skapa roliga liv - trots och inklusive utmaningar - och genom att hjälpa andra att göra det, skulle samhällen genom åren bli hälsosammare. Han ville att REBT-principer skulle läras i skolor så att unga skulle lära sig och tillämpa sina principer. Han var en visionär och idealist och en realist. Han kände stor tillfredsställelse och glädje när han hjälpte andra och såg dem att lära sig att hjälpa sig själva.

Fram till sina sista veckor av livet fortsatte han att hjälpa människor som skulle besöka honom på sjukhuset, inklusive grupper av studenter som skulle besöka, och Al visade också medkänsla och hjälpte till olika sjukvårdspersonal på sjukhuset (där han var en patient som kämpade svårt att återhämta sig från hans medicinska tillstånd) när han hörde om några svåra omständigheter som de gick igenom. Han hjälpte inte bara människor genom sina ord till dem, utan också genom att modellera sina principer. Jag säger ofta - han praktiserade vad han predikade och predikade vad han praktiserade.

Har du ett favoritminne till din man som du kan dela?

Det är svårt för mig att bara välja en som delar med dig här! Det finns många favoritminnen. Några av dem är:

Hans värme och tillgivenhet.

En annan är hans storslagna leende.

Albilden absorberas i att lyssna på fin klassisk musik.

En annan är av hans nådiga övergivenhet till min entusiasm om god näring och min uppmuntran till honom att byta kost och äta hälsosamare mat (innan jag gjorde det - hans mat vid lunchtiden var oftast kött zapped i mikrovågsugnen tillsammans med frysta grönsaker!) . Jag älskade hans vilja att vara flexibel, att tänka på mina rekommendationer oavsett hur olika de var från hans långa matvanor och att försöka göra det jag föreslog.

Ett annat favoritminne är det att han sjunger sånger till mig.

En annan är av honom som arbetar med att skriva en bok eller artikel, nedsänkt i koncentration som han trodde - hans ögon skulle se uppåt, ibland drömmande och vid andra tillfällen med ett särskilt fokuserat uttryck och sedan den snabba kraftfulla sätten att han skulle transkribera dem tankar till skriftliga ord.

Om Dr. Debbie Joffe Ellis

Dr Debbie Joffe Ellis föddes och uppfostrades i Melbourne, Australien. I många år jobbade hon med sin man, den berömda psykologen Dr Albert Ellis, som gav presentationer och gav utbildning om Ellis terapeutiska tillvägagångssätt som kallades Rational Emotional Behavior Therapy (REBT). Idag fortsätter hon att öva, presentera och skriva om Ellis banbrytande tillvägagångssätt för terapi.

Under 2010 hjälpte hon till att slutföra sin mans självbiografi med titeln All Out: En självbiografi! Rational Emotive Behavior Therapy , den bok som hon medförde med sin man, publicerades 2011. Hon arbetar för närvarande med att slutföra en bok som hon hade arbetat med med sin man före sin död i 2007 med inriktning på REBT och buddhism. Hon fortsätter också att arbeta i privatpraktik i New York City samt ge seminarier, workshops och föreläsningar över hela världen.

Du hittar mer information på hennes hemsida http://www.debbiejoffeellis.com och på http://www.ellisrebt.co.uk/

För mer information