Fördelarna med fosfatidylserin

Kan det hålla ditt sinne skarp och skydda mot sjukdom?

Fosfatidylserin är ett fettämne som produceras i kroppen som täcker och skyddar nervceller (särskilt i hjärnan) och hjälper till att överföra meddelanden mellan dem.

Som en väsentlig del av cellmembran antas fosfatidylserin ha en nyckelroll för att hålla ditt minne skarpt när du blir äldre. (Studier hos djur tyder på att nivåerna minskar med ålder.)

Fosfatidylserin finns naturligt i vissa livsmedel och säljs även i kosttillskott.

Användningar för fosfatidylserin

Phosphatidylserine-tillskott är utspädda som ett naturmedel för olika hälsobetingelser, inklusive:

Dessutom påstås fosfatidylserin-tillskott för att bevara minnet , främja hälsosam sömn, förbättra humör och förbättra träningsförmågan.

Fördelarna med fosfatidylserin

En handfull studier har undersökt hälsoeffekterna av fosfatidylserintillskott, men de flesta studierna är små och daterade. Här är en titt på några viktiga resultat:

1) Övningskapacitet och muskelsår

Fosfatidylserintillskott kan bidra till att öka träningskapaciteten och förbättra atletisk prestation, enligt en rapport från 2006 som publicerats i idrottsmedicin . I sin analys av den tillgängliga forskningen om användningen av fosfatidylserin-tillskott bland personer som utövade, fann rapportens författare också att fosfatidylserin kan bidra till att minska muskelsårighet och skydda mot ökningen av nivåer av kortisol (ett stresshormon) som ofta uppstår som ett resultat övertraining.

Relaterat: Naturligt hjälpmedel för ömma muskler

2) minne

Fosfatidylserin används ofta för att försöka sänka åldersrelaterad minnesförlust. I en studie 2010 som publicerades i Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition , tilldelades 78 äldre personer med mild kognitiv funktionsnedsättning sex månader av behandling med fosfatidylserintillskott eller placebo.

I test som utfördes i slutet av sexmånadersperioden visade sig deltagare med relativt låga minnespoäng i början av studien ha upplevt en signifikant förbättring av minnet.

Relaterade: Naturliga sätt att förbättra minnet

3) Depression

Fosfatidylserin är tänkt att spela en roll för att bidra till att reglera humör. I en studie från 2015 som publicerades i psykisk sjukdom , tog personer över 65 år med större depression ett tillägg som innehöll fosfatidylserin och omega-3-fettsyrorna DHA och EPA tre gånger dagligen i 12 veckor. Vid studiens slut hade poängen på en depressionskalan förbättrats. Mer forskning behövs från storskaliga, välutvecklade kliniska studier innan fosfatidylserin kan rekommenderas.

Relaterade: 8 Naturliga Depression Remedies

4) ADHD

Användning av fosfatidylserin i kombination med omega-3-fettsyror kan hjälpa till vid behandling av ADHD hos barn, föreslår en studie från 2012 som publicerats i europeisk psykiatri . För studien fick 200 barn med ADHD 15 veckors behandling med antingen placebo eller ett tillägg innehållande fosfatidylserin och omega-3 fettsyror.

Studieresultaten visade att deltagare som behandlades med kombinationen av fosfatidylserin och omega-3-fettsyror upplevde en signifikant större minskning av hyperaktivt / impulsivt beteende och en större förbättring av humör (jämfört med dem som fick placebo).

Eventuella biverkningar

Fosfatidylserin kan utlösa ett antal biverkningar, inklusive sömnlöshet, gas och magbesvär.

Fosfatidylserin kan ha blodförtunnande effekt. Om du tar blodförtunnande läkemedel (som warfarin) eller antiinflammatorisk medicin eller har blodproppar, bör du tala med din läkare innan du tar fosfatidylserin. Det ska inte tas inom två veckor efter en planerad operation.

Mest fosfatidylserin tillverkas av soja.

Kosttillskott har inte testats för säkerhet och på grund av att kosttillskott i stor utsträckning är oreglerad kan innehållet i vissa produkter skilja sig från vad som anges på produktens etikett.

Tänk också på att säkerheten för kosttillskott hos gravida kvinnor, ammande mödrar, barn och personer med medicinska tillstånd eller som tar mediciner inte har fastställts. Du kan också få tips om hur du använder kosttillskott här.

Matkällor

Fosfatidylserin finns i ett antal livsmedel, inklusive soja, vita bönor, äggulor, kycklinglever och nötköttlever.

Takeaway

Även om de små studierna har visat några fördelar, saknar man högkvalitativ mänsklig forskning för att stödja de många påståendena. Det kan vara klokt att hålla fast vid andra metoder tills vi vet mer.

För att behålla ditt minne och hjärnans funktion, försök att lägga till motion, mental aktivitet och dessa livsmedel till din diet. Forskning tyder på att fysisk aktivitet kan öka storleken på hjärnans områden (som hippocampus) som är viktiga för minnet.

Om du fortfarande tänker på att försöka fosfatidylserin, var noga med att kontakta din primärvårdspersonal först och undvika självbehandling och undvika eller fördröja standardvård.

källor:

> Kato-Kataoka A, Sakai M, Ebina R, Nonaka C, Asano T, Miyamori T. Sojabönderivat fosfatidylserin förbättrar minnesfunktionen hos äldre japanska personer med minneskläder. J Clin Biochem Nutr. 2010 november; 47 (3): 246-55.

> Kingsley M. Effekter av fosfatidylserin-tillskott vid utövande av människor. Sport Med. 2006; 36 (8): 657-69.

> Komori T. Effekterna av fosfatidylserin och omega-3 fettsyra-innehållande tillägg på sen livsdepression. Ment Illn. 2015 1 april; 7 (1): 5647.

> Manor I, Magen A, Keidar D, et al. Effekten av fosfatidylserin innehållande omega3-fettsyror på symptom vid uppmärksamhet-underskott hos hyperaktivitetsstörningar hos barn: en dubbelblind placebokontrollerad studie följt av en öppen förlängning. Eur psykiatri. 2012 jul; 27 (5): 335-42.

> Ansvarsfriskrivning: Informationen på denna webbplats är endast avsedd för pedagogiska ändamål och är inte ersättning för råd, diagnos eller behandling av en licensierad läkare. Det är inte avsett att täcka alla möjliga försiktighetsåtgärder, interaktioner mellan läkemedel, omständigheter eller biverkningar. Du bör söka snabb medicinsk vård om några hälsoproblem och rådfråga din läkare innan du använder alternativ medicin eller förändrar din behandling.