3 Växtbaserade tillskott för stressavlastning

Lär dig hur dessa tillskott för stress kan hjälpa till

Du är förmodligen medveten om att ta kosttillskott inte faktiskt behandlar problemet - och det, som med många om inte de flesta medicinska tillstånd, finns det ingen botemedel mot stress. Men när det gäller att hjälpa din kropp att försvara sig mot de skadliga effekterna av stress, erbjuder vissa växtbaserade kosttillskott löfte. De innehåller örter som tros fungera som adaptogena - naturliga ämnen som kan hjälpa din kropp att "anpassa" till stress samt fungera mer normalt.

Så om dina ansträngningar att göra livsstilsförändringar och använda avslappningstekniker inte gör tillräckligt för att minska din stress, kanske du vill fråga din läkare om att ta växtbaserade kosttillskott för stressavlastning.

Tänk på att det inte har studerats noggrant i kliniska prövningar att ta växtbaserade tillskott för detta ändamål. Det betyder att hittills har dessa tillägg inte visat sig fungera.

Adaptogener som tillskott för stress

Här är en titt på flera örter som ofta finns i kosttillskott för stresshantering:

Rhodiola. En ört som länge används i traditionell medicin i Ryssland och vissa europeiska länder, kan rhodiola hjälpa till att bekämpa trötthet bland personer med kronisk (långvarig) stress. I en liten studie som publicerades 2009 fann forskare att regelbundet intag av rhodiola reducerade trötthet och förbättrad mental prestanda hos människor som kämpade för stressinducerad utbrändhet. Studiens resultat visade att de 30 deltagarna som tagit rhodiola-tillskott i 28 dagar hade en större förbättring av koncentrationen än de som tog placebopiller (ett piller som inte innehåller ämnet som studerades) under samma tid.

Ashwaghanda. I ayurveda (den traditionella medicinen i Indien) har denna ört länge rekommenderats för sina förmodligen uppfriskande och energiserande effekter. Även om ett antal djurbaserade studier har visat att ashwaghanda erbjuder signifikanta adaptogena fördelar, finns det inga vetenskapliga bevis för sina stresskämpande effekter, om sådana finns hos människor.

Ginseng. Panax ginseng (även känd som koreanska, asiatiska eller kinesiska ginseng) beröms ofta för dess anti-stress egenskaper. Mycket få studier har dock undersökt dess adaptogena effekter hos människor. I en studie av råttor från 2003 fann forskare att regelbundet intag av koreanska (Panax) ginseng tycktes skydda mot några av de skadliga effekterna av kronisk stress.

Fler sätt att hantera stress naturligtvis

Som du har sett, kan du, om du tar ett växtbaserat tillskott, hjälpa dig att hantera stress, det kan eller kanske inte fungerar för dig. Vad betyder arbete och det som är bäst att fokusera på för att lindra din stress är att 1) ​​identifiera dina högsta stress "triggers" (saker som "stressar ut" hemma, på jobbet och / eller i andra delar av ditt liv) och 2) hitta och använda sätt att minimera deras effekter.

Du kanske också vill överväga att söka stressavlastning genom kroppsliga metoder som yoga, meditation, tai chi, guidad bild och biofeedback .

Visste du? Stress är en riskfaktor för vissa allvarliga hälsoproblem

Stress är en beprövad riskfaktor för många allvarliga sjukdomar, inklusive depression och hjärtsjukdom, och det kan bidra till andra hälsoproblem som sömnlöshet och högt blodtryck. Av dessa skäl och mer är det viktigt att du arbetar med din läkare för att hantera långvarig stress.

Om du överväger att ta ett tillägg för stress - eller något annat hälsoproblem - se till att konsultera din läkare innan du börjar använda det. Tänk också på att effekterna av långvarig användning av kosttillskott för stresshantering är okända.

källor:

Bhattacharya SK, Muruganandam AV. "Adaptogen aktivitet av Withania somnifera: en experimentell studie med hjälp av en råttmodell av kronisk stress." Pharmacol Biochem Behav. 2003 75 (3): 547-55.

Huvud KA, Kelly GS. "Näringsämnen och botaniker för behandling av stress: binjure trötthet, neurotransmittor obalans, ångest och rastlös sömn." Alternativ Med Rev. 2009 14 (2): 114-40.

Mishra LC, Singh BB, Dagenais S. "Vetenskaplig grund för terapeutisk användning av Withania somnifera (ashwagandha): en granskning." Altern Med Rev. 2000 5 (4): 334-46.

Olsson EM, von Schele B, Panossian AG. "En randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad, parallellgruppstudie av det standardiserade extraktet shr-5 av rötterna av Rhodiola rosea vid behandling av personer med stressrelaterad trötthet." Planta Med. 2009 75 (2): 105-12.

Rai D, Bhatia G, Sen T, Palit G. "Anti-stress effekter av Ginkgo biloba och Panax ginseng: en jämförande studie." J Pharmacol Sci. 2003 93 (4): 458-64.