Förhållandet mellan PTSD och andra ångestsyndrom

Det finns ett tydligt förhållande mellan posttraumatisk stressstörning (PTSD) och andra psykiska sjukdomar, såsom substansanvändning, ångest eller humörsjukdomar. Få fakta om länken mellan PTSD, själv en ångestsyndrom, och allt från akut stressstörning till panikstörning och tvångssyndrom.

Samverkan av PTSD och andra ångestsyndrom

Luka Storm / Getty Images

Förutom PTSD är psykiska sjukdomar som är klassificerade som ångestsyndrom akut stressstörning, social ångestsyndrom, panikstörning (med eller utan agorafobi), generaliserad ångestsyndrom, obsessiv tvångssyndrom och specifik fobi.

Personer med PTSD har visat sig ha större risk för att ha alla dessa störningar. Denna översikt ger priserna för dessa ångestsjukdomar bland personer med PTSD.

Mer

Förhållandet mellan PTSD och panikstörning

Det är ganska vanligt att människor med PTSD upplever panikattacker, eftersom människor med PTSD har större risk för att utveckla panikstörning. Faktum är att cirka 7 procent av männen och 13 procent av kvinnorna med PTSD också har panikstörning - en hastighet som är mycket högre än vad som finns i den allmänna befolkningen.

Lär dig mer om vad panikstörning är, liksom varför PTSD och panikstörning kan förekomma gemensamt.

Mer

PTSD och risk för social ångestsyndrom

Symptomen på PTSD kan få en person att känna sig annorlunda, som om han inte kan relatera eller ansluta sig till andra. Dessutom känner många människor med PTSD höga nivåer av depression, skam, skuld och självkänsla.

Därför är det inte förvånande att PTSD och social ångestsyndrom ofta förekommer. Lyckligtvis finns det mycket effektiva behandlingar tillgängliga för både PTSD och social ångestsyndrom. Läs mer om diagnosen social ångestsyndrom, dess samband med PTSD och hur man kan få hjälp för båda förhållandena.

Mer

Trauma, PTSD och obsessiv-kompulsiv sjukdom

Studier har funnit att någonstans mellan 4 procent och 22 procent av personer med PTSD också har en diagnos av obsessiv-tvångssyndrom (OCD). Dessutom visar personer med OCD också en stor sannolikhet för att ha haft traumatiska händelser.

Till exempel fann en studie att 54 procent av personer med diagnos av OCD-rapport har upplevt minst en traumatisk händelse i sin livstid. Även om dessa priser är höga, är de inte helt överraskande.

PTSD kan få en persons liv att känna sig kaotiskt och out-of-control. De beteenden som är förknippade med ocd kan i första hand hjälpa till att få en person att känna sig mer kontrollerad, säker och minska ångest. Emellertid, dessa strategier i slutändan backfire, bidrar till mer ångest och nöd.

Mer

Akut stressstörning och risk för att utveckla PTSD

Akut stressstörning och PTSD går ofta hand i hand. Detta beror på att en diagnos av PTSD endast kan ges en månad efter upplevelsen av en traumatisk händelse. Ändå är det troligt att människor kan uppleva PTSD-liknande symptom strax efter en traumatisk händelse.

Akut stressstörning beskriver erfarenheten av PTSD-liknande symtom omedelbart efter en traumatisk händelse. Människor med akut stressstörning har visat sig ha större risk för att de i framtiden utvecklar PTSD.

Läs mer om symptomen på akut stressstörning och dess samband med PTSD med denna översikt.

Mer