Vad man ska göra när dina älskade är inte där för dig

Hantera unsupportive vänner och familj när du är deprimerad

När du är deprimerad kan unsupportive vänner och familj bevisa att du försöker. Det är mycket viktigt att ha människor i ditt liv som antingen förstår ditt tillstånd eller är villiga att försöka. Och om vänner och familj inte stöder - skyller på dig för symtomen på din sjukdom eller gör tanklösa kommentarer - det kan få dig att känna dig verkligen avskräckt. Vad kan du göra om de människor som borde vara dina största anhängare inte är?

Följande tips kan hjälpa till.

 1. Bekräfta att det kan finnas en orsak till deras känslor som inte har något att göra med dig.
  Det finns många anledningar att en person kanske inte kan förstå ett tillstånd som depression. Kanske växte de upp i en miljö där de lärdes att det var oacceptabelt att visa svaghet? Eller en tid då psykisk sjukdom hade en större stigma än vad den gör idag? Deras beteende mot dig kan vara djupt ingreppat och automatiskt och har inget att göra med dig som person.
 2. Var din egen största supporter.
  Öva att vara snäll och försiktig med dig själv. Håll din självprata positiv. Negativitet matar bara din depression.
 3. Hitta support någon annanstans.
  När nära vänner och familj inte kan erbjuda dig vad du behöver kan det vara till hjälp att söka folk som kan. Depression support grupper, antingen personligen eller online kan vara en bra plats att titta. Även om personer i stödgrupper kan börja som främlingar till dig, bildas snabba vänskap ofta eftersom du delar den gemensamma erfarenheten av depression.
 1. Köp inte i sina missuppfattningar. Depression är inte ett tecken på svaghet eller lathet. Det är en biologiskt baserad sjukdom, troligen orsakad av obalanser i viktiga humörreglerande kemikalier i din hjärna. Du är inte uppmärksamhetssökande när du ber om hjälp. Du försöker helt enkelt det bästa sättet att hänga på tills du kan bli frisk. Oavsett vad någon annan säger till dig, låt dig inte förlora syn på dessa fakta.
 1. Godkänn att vissa människor kan vara sympatiska med din situation, men kan helt enkelt inte aktivt stödja dig. Ett utmärkt exempel på denna situation skulle vara en vän som hanterar sin egen depression och helt enkelt inte kan ge någonting till andra människor. Det är inte så att hon bryr sig inte om dig; hon har inte de interna resurserna just nu för att göra mer än att ta hand om sig själv.
 2. Var inte rädd för att fråga efter vad du verkligen behöver. Det kan finnas några fall där människor är helt villiga att stödja och hjälpa dig - om bara de insåg vad du behövde. Kanske inser de inte hur illa du gör för att de är vana vid att du är den starka? Eller det har aldrig hänt för dem att du kanske uppskattar det om de erbjöd sig att babysit dina barn i några timmar? Det skulle vara bra om folk kunde läsa våra sinnen; men faktum är att de inte kan. Ibland måste vi prata upp.
 3. Klipp negativa människor ur ditt liv eller hitta sätt att mildra skadan. Det kommer att bli några människor, som, oavsett vad du gör, kommer att vara meningsfulla och skadliga. Om du kan, skära dem ur ditt liv. Om du inte kan, hitta sätt att antingen begränsa din kontakt med dem eller stärka dig själv mot deras okänsliga behandling. Till exempel, om moster Tracy alltid har någon form av bitande anmärkning att göra vid familjeförsamlingar, bild en allians med dina kusiner att prata om och försvaga dina frustrationer.
 1. Använd din ilska med den andra personen till din fördel. I stället för att vrida din ilska mot den andra personen inåt och slå upp dig själv för dina misslyckanden, kanalisera denna ilska till att göra något positivt. Gå ut och ta lite motion; bryta några bitar keramiska plattor och bygga en vacker mosaik; eller ge ditt hus en noggrann rengöring. Hitta något fysiskt att göra som kommer att släppa dina uppspända känslor. Du har ett uttag för din ilska och gör något bra för dig själv samtidigt.