Förstå drömmar och REM Sleep

Vad är drömmar?

Drömmar händer under det snabba ögonrörelsen (REM) -steget i sömnen. I en typisk natt drömmer du i totalt 2 timmar, uppbruten av sömncykeln. Forskare vet inte mycket om hur vi drömmer eller varför. De vet att nyfödda drömmer och att beröva råttor av REM-sömn förkortar deras liv. Andra däggdjur och fåglar har också REM-sömnstadier, men kallblodiga djur som sköldpaddor, ödlor och fisk gör det inte.

REM Sova och drömma

REM-sömn börjar vanligtvis efter en period av djup sömn, känd som natt 4-sömn. Ett område i hjärnan som kallas ponsen - där REM sova signaler härstammar - stänger av signaler till ryggmärgen. Det gör att kroppen blir immobil under REM-sömn. När ponsna inte stänger ryggmärgs signaler, kommer folk att agera ut sina drömmar. Detta kan vara farligt, eftersom man inte kan skriva ut drömmar utan inmatning från sinnena kan leda en person att springa in i väggar, falla nerför trappor eller sämre. Detta tillstånd är sällsynt och skiljer sig från vanligare sömnvandring och kallas "REM-sömnsbeteendeförstöring".

Ponsen skickar även signaler till hjärnbarken genom thalamus (som är ett filter och ett relä för sensorisk information och motorstyrningsfunktioner djupt i hjärnan). Hjärnbarken är den del av hjärnan som är inblandad i behandling av information (lärande, tänkande och organisering). Hjärnans områden "aktiverade" under REM-sömn verkar bidra till lärande och minne.

Spädbarn spenderar nästan 50 procent av sin sömntid i REM-sömn (jämfört med 20 procent för vuxna), vilket kan förklaras av den enorma mängden lärande i spädbarn. Om människor lärs olika färdigheter och berövas REM-sömn, kan de ofta inte komma ihåg vad de lärde sig.

Betydelsen av drömmar

Drömmar kan vara ett sätt att hjärnan konsoliderar minnen.

Drömtiden kan vara en period då hjärnan kan omorganisera och granska dagens händelser och koppla nya erfarenheter till äldre. Eftersom kroppen stängs av kan hjärnan göra detta utan att ytterligare inmatning kommer in eller riskerar kroppen att "sköta" dagens minnen.

Vissa forskare tror att drömmar är mer som en bakgrund "buller" som tolkas och organiseras. Denna teori säger att drömmar bara är hjärnans försök att känna av slumpmässiga signaler som uppträder under sömnen. Vissa människor har mer kontroll över sina drömmar än andra. För dessa människor kan de sista tankarna innan du lägger dig påverka en dröms innehåll.

Självklart söker psykologer och de flesta människor efter större mening och insikt i drömmar. Här är några vanliga drömmar med tolkningar:

Personligen känner dessa tolkningar lite för poppsykologi för mig.

Jag tror genom att engagera dig med dina drömmar och tänka på dem, du kan bestämma vilken mening som kan förmedlas för ditt liv. (Jag fortsätter att ha en dröm om att glömma att bära strumpor, var god lämna kommentarer om du har någon inblick).

Du kan utveckla din förmåga att komma ihåg dina drömmar genom att hålla en journal nära din säng och skriva ner allt du kan om dina drömmar när du först vaknar. Efter några veckor kommer din förmåga att komma ihåg dina drömmar att förbättras. Vissa människor hävdar att de har ljuka drömmar, vilka är drömmar där de kan delta och förändra drömmen när den utvecklas. Snabb dröm kan utlösas genom ett antal tekniker, men lite forskning och mycket spekulation har gjorts på den.