Förstå och behandla Trichotillomania i Tonåringar

Om din tonåring drar ut håret kan hon ha trichotillomani. Trichotillomania är inte särskilt vanligt, men inte mycket vanlig, och det finns hjälp till detta tillstånd.

Vad är trichotillomani?

Trichotillomania är ett tillstånd där personen drar ut, vrider av eller bryter av sitt eget hår. Det här håret drar inte av kosmetiska skäl (som att forma ögonbrynen genom tvåzing) och orsakar ofta nöd .

För närvarande bedöms att cirka 1,5% av männen och 3,5% av kvinnorna i USA har trichotillomani. Det kan börja i ung ålder (under 5 år), men barnet växer ofta ut ur det när det börjar tidigt. När håret drar börjar senare i livet, i preteen eller tonåren, kan det vara mer ihållande och fortsätta till vuxen ålder.

Personer med trichotillomani kommer att dra ut huvudet hår, men de kommer också att dra ut ögonfransar, ögonbryn och / eller hår på andra delar av kroppen, såsom underarms-, skötsel-, hak-, bröst- eller benområden. Håret kan vara medvetslöst eller avsiktligt. Enligt Trichotillomania Learning Center (TLC) är detta ett villkor som kan komma och gå. håret kan stoppa för dagar eller till och med månader men sedan återupptas. Det finns även bevis på att någon kan dra ut håret medan du sover. Det är ett komplicerat problem som kan manifestera sig annorlunda beroende på personen.

Vad orsakar trichotillomani?

Det korta svaret är att ingen säkert vet vad som orsakar den här typen av hårdragning, även om det verkar vara biologiska krafter samt beteende, lärande och psykologiska komponenter till dess utveckling. Ibland förekommer trichotillomani hos barn som har ångest , större depression , tvångssyndrom eller Tourettes sjukdom.

För närvarande klassificeras sjukdomen som en impulsstyrningsstörning. Barn kan ha ett okontrollerat behov av att dra ut håret, eller de kan dra ut det medvetslös medan de gör andra aktiviteter, till exempel att titta på tv.

Varför Trichotillomania är ett problem

TLC diskuterar många anledningar till att trichotillomani blir ett problem för en tonåring. Håret drar ofta på ett sådant sätt att det saknar hårfläckar. Detta är ett kosmetiskt problem, och tonåren kan lägga mycket tid och ansträngning på att försöka täcka upp det saknade håret. Hon kan välja utarbetade frisyrer eller hattar för att täcka upp fläckar av saknas huvud hår. Ibland används mascara eller ens markörer av tonåringar för att "färga in" områden där håret har drogs ut.

Tonåringar är ofta generad av problemet och ibland kommer att neka håret att dra och motstå att få hjälp. Dessutom kan de möta drömmar från sina kamrater, vilket kan öka sin skam.

En annan sällsynt fråga - trichobezoars - kan uppstå om håret som dras ut äts. Om alltför mycket hår äts måste dessa "hårbollar" avlägsnas med kirurgi. Håret som drar kan också leda till infektion i huden som traumatiserades genom att dra. I slutändan kan upprepad utdragning eller avbrott av hår leda till permanent håravfall.

Håret är inte bara ett problem för tonåren som gör det. Det kan orsaka problem i vissa familjer, som frustrerade föräldrar har använt sig för att straffa tonåren för beteendet eller till och med bära dem med gåvor för att stoppa det. För att vad en förälder gör för att stoppa det, gör ingen skillnad med denna sjukdom, du kan känna dig maktlös för att hjälpa ditt barn om han kämpar med det här problemet.

Hjälp för tonåringar med trichotillomania

Eftersom det inte finns någon klar orsak till denna sjukdom kan det vara förvirrande för föräldrarna. Ska min tonåring se en hudläkare? Deras barnläkare? En psykiater?

Om din tonåring saknar hårfläckar kan din barnläkare eller vårdgivare vara ett bra ställe att börja.

Det finns ibland medicinska skäl för det saknade håret, som ringorm i hårbotten eller tractionalopeci på grund av snäva frisyrer som drar ut håret.

Om det är bestämt att problemet är trichotillomani, finns det behandlingar tillgängliga. Kognitiv beteendeterapi som utförs av en kvalificerad terapeut är ofta effektiv. Under behandlingen kommer tonåren att lära sig om sjukdomen, liksom sätt att hantera trängseln att dra håret eller undvika hårdragning som fortsätter omedvetet. Läkemedel, särskilt selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) , har också visat sig vara effektiva för trichotillomani, även om de inte har testats noggrant hos barn eller tonåringar för denna sjukdom. Din barnläkare kan hänvisa dig till den specialist som kan hjälpa dig och din tonåring hantera detta tillstånd.

källor:

Chamberlain, Samuel MA, Menzies, Laura BA, Sahakian, Barbara MA, PhD, Feinberg, Naomi MA, MRC Psych. Att lyfta slöjan på trichotillomania. Den amerikanska Journal of Psychiatry. Am J Psykiatri, april 2007 164: 568-574.

Behrman, RE, Kliegman, RM och Jenson, HB. Nelson Textbook of Pediatrics, 2004.

Trichotillomania och dess behandling hos barn och ungdomar: En guide för kliniker. Trichotillomania Learning Center. 28 januari 2009. http://www.trich.org/dnld/Child_Clinicians_Guide.pdf

Vad är tvångshårdragning? Trichotillomania Learning Center. 28 januari 2009. http://www.trich.org/about/hair-pulling.html