Hantera dina symtom genom expressiv skrivning

Expressiv skrivning kan vara ett användbart tillägg till terapi.

För personer med psykiska problem som borderline personlighetsstörning har olika typer av uttryckligt skrivande visat sig ha en positiv inverkan. Människor har använt journaling som ett sätt att få ut sina känslor och läka i århundraden. Om du kämpar med en psykisk sjukdom kan uttryckligt skrivning vara ett användbart tillägg till din behandling.

Vad är uttrycksfullt skrivande?

Uttryckligt skrivande är svårt att definiera eftersom det är väsentligen allt du vill att det ska vara. Det finns inga komplicerade regler eller utarbetade stilriktlinjer. Det är helt enkelt handlingen om att skriva om dina personliga erfarenheter för att bättre kunna känna igen och förstå dina egna uppfattningar, känslor och svar.

Expressiv skrivning kan ta många former. Till exempel kan du hålla en traditionell papper dagbok eller du kan starta en blogg som fungerar som en online journal. En dag kan du skriva i prosa, andra dagar kan du skriva poesi. Välj vad du känner dig mest bekväm med. Det finns bevis på att uttrycksfullt skrivande är till hjälp om du delar det skrivandet med någon annan, eller om du vill behålla det privat, är det helt bra.

Varför är uttrycksfullt skrivande användbart?

Forskare är inte helt säkra på varför uttrycksfullt skrivande är till hjälp, men det finns några teorier som kan förklara varför det fungerar.

För det första kan det fungera eftersom det hjälper dig att förstå vad som händer i ditt liv. Det kan vara ett sätt att bättre bearbeta och tänka igenom betydelsen av händelser och hur du vill svara.

Uttryckligt skrivande kan också hjälpa dig att uttrycka uppmärksamma känslor om saker som har hänt. För dem med personlighetsstörning i gränsen kan detta vara ett användbart sätt att hantera intensiva känslor och begränsa skadliga impulser.

Slutligen kan uttrycksfullt skrivande som delas med andra ge dig en känsla av socialt stöd. Det känns bra att dela med dig av skrivandet och få positiv feedback eller få andra att låta dig veta att de har varit genom liknande omständigheter.

Vad ska jag skriva om?

Du kan skriva om allt du vill ha. Vanligtvis väljer folk att skriva om händelser som är av personlig betydelse. De är ofta händelser som är minst mildt känslomässiga eller personligen relevanta för några olika orsaker.

Till exempel kan du skriva om en stressig händelse som händer i ditt liv nu eller en viktig händelse i din barndom. Kanske vill du skriva om hur du uppfattar aspekter av dina relationer, ditt arbetsliv eller ditt andliga liv.

Ämnet är inte lika viktigt som hur du skriver om det. Expressiv skrivning är förmodligen mest till hjälp när du skriver om ett ämne i djupet. Det betyder att du hellre än att skriva om ytligheten eller ytkvaliteten hos ett evenemang, dyker dig verkligen in i de emotionella aspekterna av händelsen.

Tänk dig till exempel:

Komma igång med uttrycksfull skrivning

Om du aldrig har provat uttryckligt skrivande förut kan det känna sig lite konstigt eller obehagligt först. Det är definitivt en färdighet som kräver lite träning innan det börjar känna sig bekvämt. Innan du börjar kan det hjälpa till att kolla in några exempel från andra.

källor:

Frattaroli J. "Experimentell upplysning och dess moderatorer: En meta-analys". Psykologisk Bulletin . 132 (6): 823-865, 2006.