Parrådgivning för hantering av Borderline Personality Disorder

Kan relationen rådgivning rädda mitt äktenskap?

Inte alla med personlighetsstörning (BPD) söker individuell hjälp. När din signifikanta andra visar tecken på BPD som påverkar ditt förhållande men inte söker hjälp, vad gör du? Vissa kan överväga parrådgivning. Din partner kan till och med godkänna det. Men kan parrådgivning vara effektiv för behandling av personlighetsstörningar i gränserna?

Kan det rädda ditt äktenskap?

Göra engagemanget för att söka hjälp

Detta scenario ger dig som make i en svår position; du tror att din partner kan ha BPD, men han eller hon kommer inte att söka en formell utvärdering eller individuell behandling. Medan parrådgivning kan vara till hjälp, är det här ett problem som måste åtgärdas och du behöver göra lite självreflektion. Med svåra humörsvängningar, våldsamma episoder och problem med utgifter eller beroendeframkallande beteenden kan det vara skrämmande att ha en make med omanagd BPD. Det är en allvarlig sjukdom som kan få betydande konsekvenser för hela familjen. Förbättring är visserligen möjligt, men kräver ett verkligt engagemang från båda parter.

Om du redan har bestämt att du är villig att stanna i detta äktenskap oavsett vad, kan parrådgivning vara ett viktigt första steg, men det är långt ifrån idealiskt. Gruppterapi och äktenskapsrådgivning introduceras inte typiskt i BPD-behandling förrän senare när vissa framsteg har gjorts, men det kan vara en bra utgångspunkt när parrådgivning är allt som din make vill komma överens om.

Parrådgivning och Borderline Personlighetsstörning

Det finns mycket lite forskning tillgänglig om effekten av parrådgivning för borderline personlighetsstörning, men experter blir alltmer medvetna om hur viktigt familjestöd är för att hantera BPD. Många experter rekommenderar nu parrådgivning som ett användbart tillskott till standard BPD-behandling.

Parrådgivning kan hjälpa till att stabilisera ditt förhållande, lära dig både hur man kommunicerar mer effektivt och hur man hanterar varandra mer funktionellt. Genom gemensam terapi kommer förhoppningsvis din make att se behovet av individuell terapi också.

Att välja rätt terapeut

Eftersom du tror att det finns indikationer på att din make har BPD, kan det vara bäst att välja en parterapeut som har viss erfarenhet av personlighetsproblem. I stället för en rådgivare kan du behöva en ackrediterad terapeut med medicinsk bakgrund för att ge dig lämplig hjälp. Parrådgivning med en BPD-make kan ge unika utmaningar som bäst hanteras av en expert.

källor:

Länkar PS, Stockwell M. "Är Parterapi Indikerad för Borderline Personlighetsstörning?" American Journal of Psychotherapy , 55: 491-506, 2001.

Arbetsgruppen för Borderline Personality Disorder. Practice Riktlinjer för behandling av patienter med Borderline Personality Disorder . Washington, DC: American Psychiatric Publishing, 2001.