OCD och romantiska relationer

OCD kan sätta en spjäll på ditt kärleksliv, men det finns sätt att klara av

Om du har tvångssyndrom (OCD), vet du att dina symtom ofta kan komma i vägen för att upprätta och upprätthålla romantiska relationer. Faktum är att många individer med OCD är singel, och de som är i ett förhållande eller gift ofta rapporterar en betydande mängd relationer stress. Naturligtvis är inte alla personer med OCD samma.

Men om symtom på din OCD är en allvarlig utmaning för ditt kärleksliv, finns det sätt att hantera.

OCD-symtom kan skapa hinder för romantiska relationer

Det finns många sätt på vilka OCD kan komma i vägen för romantiska relationer. Du kan till exempel ha utmaningar som upprätthåller ditt självkänsla och kan kämpa med skamkänslor kring dina symtom, vilket kan leda till att du undviker kontakt med andra.

Dessutom kan du känna att du måste dölja karaktären av dina tvångstankar och tvång för att undvika avslag från en potentiell eller nuvarande romantisk partner. Dina besatthet eller tvång kan även kretsa kring din romantiska partner, vilket kan göra det särskilt svårt att avslöja arten av dina symtom. Tydligen kommer denna sekretess att stå i vägen för ett öppet, ärligt och intimt förhållande. Symptom på depression, som inte är ovanligt i OCD, kan också göra det svårt att upprätta och upprätthålla intima relationer .

Naturligtvis är sexuellt intimitet för många individer en viktig aspekt av alla romantiska förhållanden. Men som du kanske har upplevt kan OCD-symtom störa sexuella relationer. Till exempel kan du uppleva besvär relaterade till förorening (som renhet hos din partners könsdel) eller stör sexuella teman (som sexuella övergrepp) som gör det mycket svårt att delta i sexuella relationer med din partner.

Inte överraskande är personer med OCD ofta sexuellt undvikande och sexuellt missnöjda i sina relationer.

Hur man hanterar

Även om OCD utgör många utmaningar att bilda, upprätthålla och njuta av ett romantiskt förhållande, finns det sätt att hantera , inklusive: