Hur man slutar överspänna

Att spendera pengar är en nödvändig aktivitet, så det kan vara svårt med personer som har problem med shoppingberoende att sluta spendera pengar eftersom du måste fortsätta att handla medan du försöker få din missbruk under kontroll. För att göra saken värre, är kompulsiv shopping inte erkänd som en distinkt sjukdom, även om det kan vara ett symptom på andra psykiska problem som bipolär sjukdom .

Därför är det viktigt att se din läkare att utesluta ett annat behandlingsbart problem. Under tiden diskuterade den här artikeln några av de allmänna principerna för att förhindra att dina utgifter vanor orsakar allvarliga problem.

Täck dina levnadsutgifter först

Det spelar ingen roll om du skrapar av välfärd eller lever ett liv av lyx, innan du spenderar någonting betalar du dina månatliga räkningar. Du vet de tråkiga men ändå viktiga utgifterna som hyra, el och mat. Om det finns några icke-väsentliga saker som du tar för givet, till exempel telefon-, internet- och resekostnader, betala för dem på förhand också.

Mat är det svåraste köpet för att få rätt eftersom du behöver färsk mat minst en gång i veckan. Så lägg upp på icke-fördärvlig mat i början av månaden och avsätta ett belopp som du har råd med varje vecka för att täcka färsk frukt, grönsaker och mejeriprodukter.

Undvik att komma i skuld

Det vanligaste bränslet för överhoppning är kreditkortet.

Det är snabbt och enkelt, så du kan enkelt göra en impulsköp . Med konceptet "köp nu, betala senare" kan du tömma ditt konto för nästa månad såväl som denna månad. Så när du går till affärerna, ta med dig bara de pengar du har råd att spendera.

Att rensa dina kreditkortskulder och dike dina kreditkort kommer också att bidra till att förbättra ditt kreditbetyg, vilket kan påverka långt mer än din framtida tillgång till kredit.

Håll koll på din utgift

Börja med att göra en utgiftsplan, försök sedan hålla fast vid det. Om du har en tendens att spendera något kvar efter att ha täckt det som ingår i din utgiftsplan, börja åtminstone att göra en mental notering - en skriftlig anteckning är ännu bättre - av vad du överskrider. Om det inte är nödvändigt (till exempel extra kläder, skor eller annan tillbehör eller elektronik), ställ dig själv en gräns - hur många av dina pengar som helst, vad gäller pengar, lagring och emotionell kostnad. Håll alla dina kvitton.

Om du tycker att du har överskridit på ett onödigt köp, returnera vad du kan. Och om allt du bara inte kan bära för att ta tillbaka, ge upp sin föregångare (om du bara behöver ha de designerskor du hittat för 100 dollar, donera det scuffed-paret som var ett mindre märke till välgörenhet). Åtminstone kommer du inte att bli överväldigad med din egen hamstra, och du kommer sannolikt att faktiskt använda det du köper.

Låts inte av rabatter

Shopaholics är benägna att frestas av rabatter. De verkar vara ett sätt att du kan få din tårta och äta den också - du kan till och med känna att du sparar pengar genom att spendera på något med rabatt. I själva verket kommer du fortfarande att vara ute av ficka.

Så, varje gång du är frestad av ett uppenbart fynd, fråga dig själv: "Behöver jag det?" och "Är det värt fullt pris?" Endast om svaret är ja till båda, ska du ens överväga det.

källor

DeSarbo, W. & Edwards, E. "Typologier av tvångsmässigt köpbeteende: En begränsad regressionsmetod för kluster." Journal of Consumer Psychology, 5: 231-262. >> 2008.

Benson, A. Att köpa eller inte köpa: Varför vi overshop och hur man slutar. London: Trumpeter. 2008.