Skärande och självskadlig beteende

Hjälp din Teen Stop Cutting och lära dig friskare coping mekanismer

Skärning är en typ av självskada där tonåringar medvetet skär eller repar sig med knivar, rakblad eller andra skarpa föremål, men inte med någon avsikt att försöka begå självmord.

Andra självskadliga beteenden kan innebära huvudkörning, branding eller brännande hud, överdosering på mediciner och kvävning.

Dessa beteenden är vanligare än du kanske tror och påverkar upp till 16 procent av tonåringar och unga vuxna.

Varför tonåringar skära sig själva

Föräldrar och barnläkare har ofta svårt att förstå varför tonåringar skulle skära eller göra andra saker för att skada sig själva. Inte överraskande är skärning ett komplicerat beteendeproblem och är ofta förknippat med olika psykiatriska störningar, inklusive depression, ångest och ätstörningar. Tonåringar som skär sig är mer benägna att få vänner som skar sig, låg självkänsla, en historia av missbruk och / eller tankar om att begå självmord.

Medan det ibland ses som ett uppmärksamhetssökande beteende, är skärning ett sätt för barn att släppa spänningar, lindra känslor av sorg eller ilska, eller distrahera sig från sina problem. Naturligtvis är någon lättnad endast tillfällig.

Medan vissa tonåringar som klippt kan ha en vän som skär eller kan ha läst om den eller sett den på TV, säger de flesta barn som börjar klippa att de inte påverkades av någon eller något annat och kom upp med själva tanken.

Tecken på skärning

Skärning är vanligast hos tonåringar och unga vuxna, särskilt bland tonårsflickor - och börjar ofta runt 14 eller 15 år, under de tidiga gymnasierna.

Tonåringar som skär sig brukar beskrivas som impulsiva. Vissa beskrivs också som överköpare.

När det gäller varningsskyltar och röda flaggor kan din tonåring skära om hon:

Om du tror att ditt barn skär, fråga henne om det försiktigt. Om svaret är ja, är det viktigt att inte bli arg eller överreager. Du vill inte få henne att känna sig dålig för att göra det. Tänk på att skärning ofta är ett symptom på ett större problem, och du som förälder kan hjälpa ditt barn att räkna ut den bakomliggande orsaken genom att söka professionell hjälp (mer om det nedan).

Behandlingar för skärning

Det är kritiskt att söka behandling för din tonåring omedelbart om hon skär, både för att hjälpa till att behandla några underliggande psykiatriska problem, som depression eller ångest och för att förhindra att det blir en dålig vana. Ju längre en tonåring skär av sig, desto svårare blir det att bryta vanan.

Och skärning kan leda till fler problem senare i livet.

Faktum är att SAFE Alternatives (Self Abuse Finally Ends) behandlingsprogram beskriver skärning som "i slutändan en farlig och meningslös hanteringsstrategi som stör intimitet, produktivitet och lycka".

Det här är några former av behandling som kan hjälpa din tonåring att sluta skära och lära sig hälsosammare hanteringsstrategier.

Behandling för skärning kommer sannolikt att fokusera på att hjälpa tonåren utveckla friskare hanteringsmekanismer när de möter känslor av ilska, stress eller sorg. Det kommer också att bidra till att öka tonåringens självkänsla, hjälpa till att hantera några underliggande psykiatriska problem och hjälpa till att se till att tonåren inte har tankar om självmord .

källor:

American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Fakta för familjer. Självskada hos ungdomar.

Nonsuicidal självskada hos ungdomar: en befolkningsbaserad undersökning. Nixon MK - CMAJ - 29-JAN-2008; 178 (3): 306-12