Få din make att slutligen höra dina klagomål

Klagomål om din partners beteende är vanligt i alla långsiktiga förhållanden. Till exempel klagar hon till honom att han inte spenderar tillräckligt med tid med henne. Han klagar till henne om hennes överutgifter. Den här låten spelas om och om igen, och den på mottagaränden har blivit ganska skicklig att stämma ut. Det kan vara otroligt frustrerande när dina klagomål faller på döva öron.

Vad händer om det finns ett sätt att både uttrycka och höra varandras klagomål mer effektivt? Kanske på ett sätt som du båda kunde ta in och göra verkliga förändringar istället för att ignorera, avfärda eller bli defensiv. Min gissning är att du skulle båda skrika halleluja från bergstoppen!

Det finns ett rätt sätt att klaga

Klagande effektivt är inte så svårt. Faktum är att det finns tre enkla steg att följa. Dessa steg hjälper till att minimera risken för konflikter .

1. Expressa din känsla först

Att uttrycka känslan först är kritisk eftersom dina känslor inte är diskutabelt. Känslor är din sanning - verkligheten av hur du upplever världen. Men du måste komma till ett relativt lugnt och samlat tillstånd innan du börjar prata om detta.

När du är mindre upprörd, hitta ett neutralt ögonblick för att prata med din make. När du börjar på detta sätt engagerar du din partner i konversationen. Äktenskapsforskaren Dr John Gottman tycker om att kalla detta en "mjukad start-up". Det innebär ofta att man nämner din kärnanvändning.

Kärna känslor betyder vad som ligger till grund för reaktiviteten. Till exempel kommer du sannolikt att känna dig skadad eller ledsen under ilska och frustration. Det kan också handla om hur du tycker att du ses av din partner. Det här kan vara något som om du tror att du är "obetydlig" för honom.

Att starta klagomålet på detta sätt minskar risken för att en kamp börjar.

Klagomålet kommer också att komma över mindre som en kritik. Du gör det om dig, inte bara skyller på dig.

2. Var specifik

När du väl har angett hur du känner kan du börja beskriva det specifika beteendet eller situationen som stör dig. Beskrivande exakt beteende håller också fokus där det borde vara. I stället för att anfalla karaktären eller din make som person, uttrycker du ogillar för ett visst sätt hon agerar eller något han gör. Exempel på detaljer är saker som att dyka upp sent, inte hålla ett löfte eller lämna smutsiga kläder över golvet.

Du bör också fokusera mest på vad som verkligen kan bytas ut. Alla relationer har några olösliga problem. Vanligtvis involverar detta personlighetstrecken . Fråga inte någon om att ändra något omöjligt. Lär dig att acceptera dessa saker!

3. säg vad du behöver

Be om ett visst beteende som din make kan göra för att göra fel. Nyckeln är att göra det något positivt och genomförbart. Du borde kunna tänka sig att din make fysiskt gör det beteende du vill ha. Exempel på behov visar sig på tid, följer igenom på vad du lovar och lägger smutsiga kläder i hämmen.

Få alltid att falla på plats

Låt oss säga att ditt klagomål handlar om att spendera tid tillsammans.

Om du sammanfattar allt kan du säga något så här:

Jag känner mig försummad [känner] när du inte försöker planera datumkvällar [beteende]. Jag skulle vilja att du planerar någonting en gång i månaden för oss [behöver].

4. Erbjud att göra ändringar också

Denna del är valfri men kan lägga till ännu mer effekt på ditt klagomål. Du kan fråga din partner om det finns något de vill att du ska ändra. Vad kan störa din make? Med detta måste du emellertid göra allt för att följa igenom förändringen också. För den långsiktiga hälsan i ditt äktenskap, omfamna förändringar som kommer att gynna dig båda.

Den svåraste delen av att använda denna formel kommer att vara att inte bli känslomässigt utlösad så att ditt klagomål fortfarande verkligen kommer igenom som en hård kritik. Detta är avgörande för att forskning har funnit kritik för att vara en av de främsta förutsägarna för skilsmässa.

Klagomål ger en bättre chans att du hörs och svaras. Det minimerar sannolikheten för att din make kommer att känna behovet av att försvara, stänga av eller motklaga tillbaka till dig. Det ökar chansen att nå en upplösning tillsammans.

Alla kuponger har klagomål om varandra. Framgångsrika par har funderat på hur man korrekt anger sina klagomål . De har också lärt sig att acceptera vissa delar av deras make, som de inser inte kommer att förändras. Och slutligen vet de också hur man ska hålla den stora bilden i åtanke genom att inte alltför fokusera på det negativa.

> Källor:

> Carrere, Sybil och John Mordechai Gottman. "Att förutse skilsmässa bland nygifta från de första tre minuterna av en äktenskaplig konfliktdiskussion." Familjeprocess 38,3 (1999): 293-301.

> Gottman, John Mordechai och Robert Wayne Levenson. "Tidpunkten för skilsmässa: Förutsägande när ett par kommer att skiljas över en 14-årig period." Journal of Marriage and Family 62,3 (2000): 737-745.