Cleithrophobia: rädslan för att vara infångad

Cleithrophobia, rädslan för att bli instängd, är ofta förvirrad med klaustrofobi , rädslan för slutna utrymmen. Cleithrophobia står i centrum för många vinterrelaterade rädslor på grund av den potentiella risken att fånga sig under snödrift eller tunn is. Men mycket andra ovanliga men inte obekanta händelser kan också utlösa cleithrophobia, inklusive oavsiktligt låst i ett badrum eller ett annat litet rum.

Cleithrophobia vs Claustrophobia

Claustrofobi kan inträffa när som helst. Någon med klaustrofobi kan fullt ut tänka sig att gå in i ett litet utrymme, såsom en magnetisk resonansbildnings-kammare eller en rörelsesimulator, men har en panikattack före eller under upplevelsen. Fobiens specifika inriktning är det lilla utrymmet.

Cleithrophobia utlöses emellertid genom faktiskt infångning i ett litet utrymme. Människor med cleithrophobia är ofta fullt bekväma att komma in i små områden som de är lediga att lämna vid vilje. Det specifika fokuset på denna fobi är att fånga, låsa in eller på annat sätt inte kunna lämna.

Skillnaden mellan de två fobierna är subtil men viktig. Det kan dock vara nästan omöjligt att skilja mellan dem. Båda fobierna orsakar ofta förväntande ångest , där patienten börjar panik länge innan den aktuella händelsen inträffar. Cleithrophobia kan spegla klaustrofobi om personen ser en liten risk för att bli fast i rymden.

Likaså speglar klaustrofobi ofta klyftrofobi i att många människor med klaustrofobi kan känna sig fångade eller låsta in, även om de faktiskt är fria att lämna. De två fobierna kan till och med existera samtidigt. Av dessa skäl är det viktigt att en exakt diagnos endast görs av en utbildad psykiatrisk specialist.

Vanliga utlösare för cleithrophobia

Alla är olika, och inga två personer har exakt samma fobiutlösare. I allmänhet utlöses dock cleithrophobia av brist på flykt. Rider som utnyttjar axelhöljen eller andra täta dragkroppar, låsta rum och MR-kamrar är särskilt vanliga triggers.

Symptom på cleithrophobia

Symptomen på cleithrophobia liknar de hos andra specifika fobier . Om du har denna rädsla kan du uppleva panikattack när du känner dig instängd. Gråtande, skrikande, fysiskt lashing, frysning och försök att springa iväg är mycket vanliga. Om du inte kan lämna situationen kan du börja svettas kraftigt, känna att din puls börjar öka och utveckla symtom på fysisk sjukdom. Du kommer sannolikt inte att kunna tänka på något annat än behovet av att fly.

Hantering av cleithrophobia

Om dina symtom är svåra eller livsbegränsande är det alltid bäst att söka råd från en psykiatrisk specialist . Systematisk desensibilisering och andra kognitiva beteendemetoder fungerar mycket bra med fobier, men bör inte försökas utan hjälp av en professionell. De med mildare symtom finner emellertid ibland lättnad från en rad olika självhjälpstekniker.

Om du lämnar en flyktväg, som att sprida badrumsdörren eller ta bort låsen från sovrummet, kan du känna dig lugnare i många situationer, men det är inte alltid möjligt eller praktiskt.

Om du börjar bli panik, försök använda avsiktlig andning eller guidad visualisering för att lugna din ångest. Om du har en stödjande vän eller släkting i närheten, be den personen att tala lugnt med dig om lätta ämnen. Vissa människor tycker att stoppet! Tekniken hjälper till att bekämpa ångest, medan andra finner att det inte fungerar i mitten av panikattack.

Även om cleithrophobia aldrig är kul, svarar det vanligen bra på olika behandlingsmetoder.

Med hårt arbete finns det ingen anledning till rädslan att fånga sig för att ta över ditt liv.

> Källa:

> American Psychiatric Association (APA). Diagnostisk och Statisiskt Manual av Mentalsjukdomar. 5: e upplagan Washington, DC: 2013.