Hur pratar jag med min doktor om social ångest?

Många personer med symtom på social ångestsyndrom (SAD) får aldrig diagnos eftersom de är rädda för att prata med sin läkare om hur de känner. Du kan känna att du inte vet vad du ska säga eller hur man förklarar det, eller kanske du ens känner dig generad om din sociala ångest. Du är inte ensam; många andra SAD-patienter känner sig på samma sätt. Här är några tips som hjälper dig att prata med din läkare.

Skriv ner det

En bra lösning på detta problem är att presentera din läkare med en sammanfattande sammanfattning istället för att försöka förklara dina symtom muntligt. I allmänhet är en sammanfattning en kortfattad beskrivning av din historia av symtom. Sammanfattningen ska vara detaljerad men tillräckligt kort för att din läkare kan läsa igenom den snabbt.

Om du bestämmer dig för att göra en sammanfattning är här de viktigaste punkterna du bör adressera:

Även om du inte tar med en sammanfattning är det en bra idé att skriva ut dina tankar före tidpunkten i punkten.

Det gör att ingenting blir glömt, även om du blir orolig när du talar med din läkare. Att skriva ner de svar som din läkare ger kommer också att ge dig en skriftlig rekord av vad som sagts och hjälper till att hålla dig fokuserad på det istället för din ångest.

Bekräfta din ångest

Innan du börjar tala med din läkare, berätta för honom att du kommer ha svårt att prata med honom.

Om du bestämmer dig för att utarbeta en sammanfattning, inkludera ett uttalande i början som liknar detta:

"Jag ser noga bra ut nu, men inuti är jag rädd för att du dömer mig. När jag pratar med läkare blir jag väldigt orolig, mitt sinne blir tomt och jag kan inte förklara vad som är fel."

Ta med dig någon

Ta med dig någon att tala med din läkare. Förutom att ha en känslomässig hjälp av en vän eller familjemedlem kan den personen lyssna på det som sägs, tänka på frågor och be om förtydligande när det behövs. En andra person kan också anteckna vad som sägs under mötet.

Kom ihåg att läkare är där för att hjälpa

Även om det kan vara skrämmande att prata med proffs om personliga problem, är det din läkares jobb att lyssna och förstå. Att lita på din läkare kan vara svårt, men dela hur du känner är det första steget mot att få hjälp.

Om du av någon anledning känner att din läkare inte hjälper dig eller inte är det rätta valet för att behandla din SAD, kanske du vill leta efter någon annan . Du behöver känna dig bekväm och säker med den som behandlar dig.