Hur utbredd är generaliserad ångestsyndrom?

Som en av de vanligaste av ångestsjukdomar påverkar generaliserad ångestsyndrom (GAD) miljontals människor varje år. Enligt den diagnostiska och statistiska handboken för mentala störningar 5: e upplagan ( DSM-V ), handboken som används av vårdgivare inom psykisk hälsa, kommer 5,7% av amerikanerna att uppleva GAD under sin livstid och över 3,1% av vuxna 18 år och äldre diagnostiseras varje år.

Medelåldern vid diagnos är 31.

Vem har större risk att utveckla Gad?

I USA har 6,8 miljoner amerikanska vuxna GAD. Kvinnor är dubbelt så stora som män att utveckla GAD i sina livstider. GAD utvecklas långsamt över tiden och kan börja när som helst i ditt liv, men är mest sannolikt att påverka människor mellan barndomen och medelåldern.

Även om kvinnor har noterats för att vara dubbelt så sannolikt att utveckla GAD, är det inte klart om kvinnor har högre risk att utveckla GAD eller helt enkelt är mer sannolikt än män för att söka behandling och en lämplig diagnos.

Några undersökningar har också visat att GAD kan påverka människor med olika priser baserat på ålder. En studie sammanfattade nuvarande förekomster uppskattningar och rapporterade att även om forskning om GAD och äldre inte är fullständig, upplever 17% av äldre män och 21,5% av äldre kvinnor allvarlig ångest. Dessutom kan graden av GAD i denna population vara den högsta av alla åldersgrupp.

De rapporterade också att de lägsta prevalenserna är för personer mellan 15 och 24 år.

symtom

Om du har generaliserad ångestsyndrom kan du uppleva ihållande oro och obehag som varar i månader. Din ångestnivå är oskälig i förhållande till de aktuella situationerna. Den är överdriven och out of control, hämmar ditt dagliga liv.

Det kan påverka din förmåga att fungera hemma eller på jobbet.

Vanliga symptom är:

Få hjälp

GAD är mycket vanligt och kan hanteras genom behandling och / eller medicinering. Det rekommenderas ofta att du besöker din primärvårdspersonal för att se till att det inte finns något annat hälsoproblem vid spel. Din läkare kan köra vissa tester som blodarbete för att se till att allt är okej. Om andra medicinska problem utesluts kan hon hänvisa till en terapeut som specialiserar sig på ångestsjukdomar.

En terapeut eller psykiater kommer att diagnostisera dig baserat på dina symtom och hur länge du har haft ångest. Baserat på hur mycket det stör din rutin, kommer din läkare att rekommendera en behandlingskurs, som kognitiv beteendeterapi .

Oavsett om du behöver medicinering förutom behandlingstider är det beroende av din unika situation. medicinering är inte ett alternativ för alla. Tala med din läkare om dina specifika behov och bekymmer för att se om medicinen skulle vara bra för dig.

Generellt är prognosen för generaliserad ångestsyndrom bra. Med lämplig behandling och intervention gör de flesta patienter framsteg i behandling inom några veckor till några månader.

källor:

American Psychiatric Association. Diagnostisk och Statistisk Manual of Mental Disorders - 5: e upplagan , 2013.

I kliniken: Allmänna ångestsyndrom ". Annals of Internal Medicine, 2013.