Mindfulness Therapy som en beroendebehandling

Mindfulness är ett tillstånd av mental medvetenhet och fokus som traditionellt har använts i meditationspraxis och har nyligen blivit populär som ett element i vissa typer av kognitiv beteendeterapi , såsom Mindfulness Based Cognitive Therapy, Acceptance and Engagement Therapy, och Dialectic Behavior Therapy .

För att förstå vad mindfulness är, hjälper det att öva med dig själv.

När du är uppmärksam är du medveten om både din yttre omgivning och din inre erfarenhet, inklusive dina egna svar på vad som händer omkring dig, i nuet. Målet med mindfulness är att bli medveten utan att bli knuten till allt du upplever.

Även om mindfulness inte är svårt i sig, kräver det en viss självdisciplin att fokusera endast i nuet och inte bli upptagen i tankar om förflutna och framtid. Av denna anledning kan övningar i mindfulness vara till hjälp för att fokusera på mindfulness. Exempel på tänkande övningar är raisinövningen där du tittar på, luktar, lyssnar på och så småningom äter ett rosin och kroppsskanningen, där du arbetar genom hela kroppen, känner bara känslorna av varje kropp del.

Hur Mindfulness hjälper till med missbruk

Du kanske undrar hur mindfulness kan hjälpa terapeutiskt.

Du är inte ensam - reaktionen hos många människor när de först introduceras till mindfulness är, "Är det det? Hur kan det hjälpa mig att sluta eller få mig att må bättre?"

Ett av de mest grundläggande sätten att få människor att må bättre är att sakta ner sakerna, så att du inte rusar från en aktivitet till en annan, eller till och med en tanke till en annan.

Genom att tysta den mentala prataren kan du uppnå en känsla av lugn som ofta är orsaken till att människor väljer att använda droger som alkohol, marijuana och opiater.

Ett annat sätt att mindfulness kan få dig att må bättre är att låta dig märka många underbara sensoriska upplevelser som uppträder i vardagen, som vi ofta inte märker. När du tillåter världens skönhet omkring dig för att fylla ditt medvetande, verkar världen inte som ett dåligt ställe att vara. Och du är mindre benägna att söka njutning genom beroendeframkallande beteenden när du njuter av livet för egen skull.

Ett tredje sätt att mindfulness kan få dig att må bättre är att det tenderar att hjälpa dig att förstå dina egna reaktioner på saker. Genom att förstå dina reaktioner utan att fästa dem, finner du att du ofta kan släppa saker som kan ha provocerat dig tidigare. Människor kommer ofta till nya insikter om sig själva och de saker som utlöser dem att dricka, använda droger eller delta i andra beroendeframkallande beteenden, vilket kan göra det lättare att reagera annorlunda i framtiden.

Mindfulness har applicerats effektivt för behandling av missbruk . En av pionjärerna av användningen av mindfulness i kognitiv beteendeterapi, Marsha Linehan, utvecklade ett nytt sätt att behandla Borderline Personality Disorder först med kvinnor med problem med kronisk substans missbruk.

Vad involverar Mindfulness?

Färdigheter som lärs i minnet inkluderar:

Mindfulness innebär också att du känner igen när du kör på "automatisk pilot" - agerar utan att tänka på vad du gör, samt utveckla en inställning av "kärleksfull vänlighet" - en vänlig, okritisk inställning till dig själv och andra.

Mindfulness Based Relapse Prevention

Ett program med Mindfulness Based Relapse Prevention har nyligen utvecklats, vilket kombinerar kognitiv beteendeterapi tillvägagångssätt för att förhindra återfall med mindfulness-träning och förebyggande av återfall. Mindfulness Based Relapse Prevention innehåller följande element:

källor:

Bowen, S., Chawla, H. & Marlatt, G. Mindfulness-Based Relapse Prevention for Addictive Behavior: En klinikhandbok. New York: Guilford. 2011.

Kabat-Zinn, J. Full katastrof lever: Använda din kropps och sans visdom för att möta stress, smärta och sjukdom. New York: Slumpmässigt hus. 1990.

Langer, E. Mindfulness: Val och kontroll i vardagslivet. Addison-Wesley. 1989.

Linehan, M. Kognitiv beteendebehandling av Borderline Personality Disorder. New York: Guilford. 1993.

Siegel, R. Mindfulness-lösningen: Dagliga praxis för vardagliga problem. New York: Guilford. 2010.