Neophobia är rädslan för nya saker

Neofobi, eller rädslan för nya saker, är en relativt komplicerad fobi . I en mening är människor varelser av vana. Vi kan tillbringa årtionden i samma hus, jobba för samma arbetsgivare, köra samma bil och till och med äta samma sak varje fredag ​​kväll. Å andra sidan är människor också äventyrare. Vi längtar efter att veta vad som ligger strax runt nästa böjning.

Vi väntar ivrigt på höjningar, kampanjer och semestrar. Vi strävar ständigt efter kunskap och prestation.

Neofobi utmanar det mänskliga tillståndet. I dess mildaste former kan det inte ens vara igenkännligt som rädsla. Vissa människor är större riskmottagare än andra, och det finns inget brott som föredrar en bekväm rutin. Mer allvarlig neophobia är en sann fobi som kan bli livsbegränsande.

Neofobi hos barn och äldre

Små barn visar ofta tecken på neophobia. Hela världen är ny för dem, och ett motstånd mot förändring kan bara vara ett medfött behov att känna att något är konstant i sina ständigt växande världar. På samma sätt utvecklar många äldre människor mild neofobi. Eftersom effekterna av åldrande hänger på oss kan vi börja känna att våra äventyrsdagar är över, och föredrar att förbli i bekväma, välbekanta omgivningar.

Återigen, bara känner dig bekväm i din egen omgivning eller i en daglig rutin och är lite ovilliga att förändra, betyder inte att du lider av neophobia.

Måttlig till svår Neophobia

Oavsett ålder kan måttlig till svår neophobia ha en allvarlig inverkan på ditt dagliga liv. Det är lätt att fastna i en ruta, vilket undviker risker som kan leda till större personlig uppföljning eller samhälleliga konsekvenser. Vissa människor gör det medvetna beslutet att inte skina på jobbet eller skolan, vissa vägrar att prova nya semesterdestinationer och andra undviker möjligheter att skapa nya vänner.

Neofobi kan vara relaterat till tvillingarna för framgång och misslyckande . För att verkligen lyckas eller misslyckas är det nödvändigt att ta en risk. Båda resultaten är potentiellt livsförändrande, vilket tvingar dig att anpassa sig till nya omständigheter. Om du lider av neofobi kan du känna att de potentiella fördelarna med framgång inte överväger den potentiella omvälvningen i ditt liv.

Mat Neophobia

Livsmedneofobi är särskilt vanligt hos små barn. Så kallade "picky eaters", som är ovilliga att äta mer än en handfull välkända föremål, kan faktiskt lida av neophobia i livsmedel. De flesta barn växer upp i matnophobia när de mognar, men de som inte växer upp av ung vuxen ålder kan kämpa med rädslan under hela livet.

Cenophobia

Cenophobia, eller rädslan för nya idéer, är en delmängd av neophobia. Rädslan stoppar framsteg och kan i slutändan leda till katastrof. Medan det är smart att inte acceptera varje slangoljesäljare på nominellt värde, är nya idéer och sätt att tänka på en situation kritiska för framgång.

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.