Mageirocophobia är rädsla för matlagning

Mageirocophobia, eller rädsla för matlagning, kan ta många former. Vissa människor är bara rädda för att laga mat för stora grupper, medan andra är rädda för att piska upp äggröra för sig själva. Mageirokokofobi är extremt vanlig, även om den endast anses vara en fobi när den är tillräckligt stor för att störa det dagliga livet.

typer

De flesta människor som är rädda för matlagning är faktiskt rädda för ett eller flera element eller möjliga resultat av matlagningsprocessen.

Om din mageirokofobi är svår kan du dock konstatera att de flesta eller alla dessa element gäller för dig.

komplikationer

Många människor klarar framgångsrikt att hantera mild till måttlig mageirokofobi, helt enkelt genom att undvika de specifika elementen i matlagning som gör dem nervösa. Men mer allvarliga fall av fobi kan bli livsbegränsande. Att leva med någon fobi kan så småningom leda till komplikationer som sträcker sig från depression till andra ångeststörningar . Dessutom spelar köket en viktig känslomässig roll i många människors liv, vilket gör mageirokofobi särskilt förödande.

Många familjer och grupper av vänner trivs tillsammans för måltider, särskilt under semestern. Dessa händelser är ofta vanliga i naturen, och det kan vara svårt att alltid vara den som tar servetter eller potatischips. Alternativt kan vissa grupper vända sig till värdfulla middagspartier, och oförmågan att återvända kan få dig att känna sig otillräcklig.

Dessutom blir många människor oroliga för deras mageirokofobi när de har barn. Du kan känna ett ansvar att mata dina barn friska, hemlagade måltider och uppleva skuld eller ångest när det inte händer.

Vissa människor med denna fobi gifta sig med någon som älskar att laga mat. Först kan din partner verkligen njuta av matlagning för dig. Men över tiden kan han eller hon börja ångra sig och aldrig ha en dag fri från denna plikt. Du kan också börja känna dig skyldig eller ens beroende, eftersom din partner tillhandahåller din näring.

Behandling

Beroende på dess svårighetsgrad kan rädslan för matlagning behandlas på olika sätt.

Om din fobi är svår eller livsbegränsande kan kognitiv beteendeterapi hjälpa dig att lära dig att ersätta dina rädslor med mer positiv självtalande. Medicin kan vara till hjälp för att få en verkligt envis fobi under kontroll.

När din fobi inte längre är överväldigande kan du tycka att lärande och övning av nya köksförmågor är till hjälp. Att försöka tvinga dig själv genom fobi kan faktiskt göra det värre, eftersom matlagning kräver en ganska brant inlärningskurva. Det är viktigt att vara psykologiskt redo att hantera de oundvikliga misstagen innan du fortsätter, eller du kan faktiskt göra fobi värre.

Med korrekt behandling kan mageirokofobi framgångsrikt hanteras. Läs om hur man hittar en terapeut för tips om hur man väljer en pålitlig psykiatrisk specialist .

> Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.