Rädsla för hemsökta hus

Din rädsla för hemsökta hus kan inte vara en fobi

Finns det ett namn för den specifika fobi som hänvisar till en rädsla för hemsökta hus? Är det en rädsla eller en fobi, och vad är skillnaden? Hur hanteras specifika fobier som detta?

Definition

Det finns inget officiellt " fobia namn" för rädsla för hemsökta hus. Som sagt, har vissa människor myntade namn som liknar de sanna namnen på andra fobier. Till exempel kan du höra det inofficiella uttrycket "hauntophobia". Medan många människor utvecklar denna rädsla när de är unga, växer de flesta ut med tiden.

Vad händer om du inte gör det?

Rädsla mot fobi

De flesta av oss blir lite rädda av en skräckfilm eller ens besöker en hemsökt utställning för Halloween. Så hur kan du veta om din "rädsla" bara är en vanlig rädsla, eller istället är det en fobi?

En rädsla för hemsökta hus skiljer sig från att ha en fobi om hemsökta hus. Att vara rädd för det hemsökta huset är en del av det roliga. En specifik fobi av hemsökta hus eller något annat föremål är emellertid en försvagande ångestorder som kan störa sitt liv och förvärras över tid om det inte behandlas.

Både rädsla och fobier kan ha liknande symptom, inklusive yrsel, hjärtklappning, illamående, andfåddhet. Med fobier är dessa symptom allvarligare, och i motsats till "normala" rädslor är det ofta en uppmärksamhet med objektet eller situationen.

När du bestämmer om du har rädsla eller en fobi om hemsökta hus, överväga dessa två saker:

Läs mer om hur man berättar skillnaden mellan en rädsla och en fobi .

Typer av fobier

När man bestämmer om en rädsla för hemsökta hus är en sann fobi, är det bra att definiera vilken typ av fobier som är vanligast.

Det finns tre primära typer av fobier:

Specifik fobi eller agorafobi?

En fobi av hemsökta hus kan vara en viss fobi (en rädsla för ett specifikt objekt eller en situation) eller agorafobi (rädsla för att inte kunna fly till en säker plats när du börjar få en fobisk reaktion.

Behandling

I allmänhet är behandlingen av en specifik hemsökt fobi lättare än några andra fobier. Det är lättare att hålla sig ur potentiellt hemsökta hus (åtminstone vanligtvis) än att undvika åskväder.

För någon utan en fobi av hemsökta hus kan den potentiella behandlingen av denna fobi tyckas lätt, åtminstone om det inte är en bostad som känns att ha hemsökt.

Eftersom en fobi är en irrationell rädsla, arbetar det inte bara med att säga "oroa dig inte". Som sagt kan en bra terapeut vara mycket fördelaktig för att hjälpa en person att inse att deras rädsla är irrationell för att hjälpa henne att övervinna det.


Det finns inte ett specifikt behandlingsschema för personer med hemsökta husfobier, men det finns behandlingsmetoder för andra specifika fobier som sannolikt kommer att hjälpa till. Några behandlingar för specifika fobier inkluderar:

Mediciner - Det finns flera medicineringsalternativ för personer med specifika fobier .

Psykoterapi - Psykoterapi för fobier , särskilt kognitiv beteendeterapi , kan vara till hjälp för personer med specifika fobier.

Observera att vissa av de terapier som ofta används för specifika fobier kanske inte är nödvändiga eller till och med etiska när det gäller rädslan för hemsökta hus. Även enkelsessionsterapi har visat sig vara till hjälp för ungdomar med specifika fobier. Behandlingar som exponeringsbehandling och översvämning, som väsentligen utsätter personen för det fruktade objektet, kan inte vara nödvändiga. Men motkonditionering, ett tillvägagångssätt där människor lär sig att reagera på det fruktade objektet eller situationen på ett nytt sätt genom att utöva avslappningstekniker kan vara ett bra val.

Alternativ terapi - Terapier som hypnos eller växtbaserade kosttillskott har inte studerats i den utsträckning som andra tillvägagångssätt har, men för vissa personer kan alternativa terapier för fobier vara till hjälp om de kombineras med andra behandlingsmetoder ovan.

Påverkan av specifika fobier

Medan många människor kan hitta några av de specifika fobierna, som det som är hemtrevliga hus underhållande, är det inte ett skratta ämne för dem som lider av dessa rädslor. Specifika fobier kan vara en källa till förlägenhet och låta en person känna sig isolerad och utom kontroll. En av de svårare känslomässiga aspekterna av fobier är att de är livsbegränsande på detta sätt.

Familj och vänner

Om du har en specifik fobi, är det viktigt för din familj och vänner att förstå fobier. Du kanske har älskade att säga att du helt enkelt inte ska vara rädd, men som med andra fobier som sträcker sig från rädsla för ormar till rädsla för broar eller orkaner, säger du bara att du inte ska vara rädd är ineffektiv. Om det fungerade, skulle du inte ha en fobi! Kolla in dessa tips och idéer om att leva med specifika fobier .

källor:

Ollendick, T., Ost, L., Ryan, S., Capriola, N. och L. Reuterskiold. Skyll övertygelser och hantera förväntningar hos ungdomar med specifika fobier. Beteendeforskning och terapi . 2017. 91: 51-57.

Ryan, S., Strege, M., Oar, E. och T. Ollendick. En behandling för specifika fobi hos barn: Comorbid ångestsyndrom och behandlingsresultat. Journal of Behavioral Therapy och Experimental Pychiatry . 2017. 54: 128-134.