Osmofobi är rädslan för lukt

Osmofobi, definierad i medicinska ordböcker som en morbid rädsla för lukt, är relativt sällsynt som en fristående fobi . Det är dock ganska vanligt bland dem som lider av migrän huvudvärk. Vissa migrän drabbas av att deras huvudvärk utlöses av starka dofter. Förståligt kan denna anslutning leda till en rädsla för lukt. Oavsett huruvida huvudvärk föreligger eller inte, kan osmofobi känna sig överväldigande.

Osmofobi är dock mer än bara en rädsla. Det är en sann fobi, varigenom rädslan blir extrem, och i vissa fall irrationell. Fobier kan ha försvagande effekter på lider som stör deras förmåga att slutföra dagliga aktiviteter.

Osmofobi och migrän

En brasiliansk studie från 2015 fann att 235 patienter med huvudvärk, 147 patienter diagnostiserades med migrän och 53 procent av migrändrabbarna hade osmofobi. Studien fann också att bland huvudvärkpatienterna, de med migrän och ett betydande antal år av huvudvärkhistoria presenterade mer tecken på osmofobi.

I vissa fall kan en viss lukt utlösa en migrän i befolkningen som är utsatt för dessa svåra huvudvärk.

triggers

Luktsinnehållet är mycket personligt och vad luktar underbart att en person kan lukta hemskt till nästa. Dessutom är lukt starkt kopplat till minnen från tidigare erfarenheter. Lukta farmor favorit parfym eller blommorna som blommades den dag du föreslog att din fru kan utlösa en plötslig översvämning av positiva minnen.

På samma sätt kan de som lider av osmofobi utlösas av ett brett spektrum av möjliga dofter.

Symtom associerade med osmofobi

Osmofobi och andra sjukdomar

Förutom migrän är osmofobi ibland relaterat till andra sjukdomar.

Till exempel kan personer med kemofobi eller rädsla för kemikalier ha en stark aversion mot någon kemisk lukt. Människor med rädsla för djur kan reagera starkt på alla doftämnen. De som är rädda för vatten kan vara känsliga för lukten av havet.

Förvaltning

Som någon fobi, svarar osmofobi som inte är relaterat till ett medicinskt tillstånd i allmänhet väl till en mängd olika terapeutiska tekniker. Systematisk desensibilisering, där du gradvis utsätts för den fruktade doften, är särskilt hjälpsam. Om din osmofobi är relaterad till migrän, låt din terapeut veta. Din läkare måste vara involverad i din behandling för att försäkra dig om att du inte förvärrar huvudvärk.

Andra behandlingar

> Källa:

> Mainardi F, Maggioni F, Zanchin G. Lukt av migrän: Osmofobi som klinisk diagnostisk markör? Cephalalgia. 2016 jul 4. pii: 0333102416658710. [Epub före utskrift]

> Rocha-Filho PA, Marques KS, Torres RC, Leal KN. Osmofobi och huvudvärk i primärvård: Prevalens, associerade faktorer och betydelse vid diagnostisering av migrän. Huvudvärk. 2015 juni; 55 (6): 840-5. doi: 10.1111 / head.12577.