Oavsiktlig blindhet och verkliga exempel på världen

Har du någonsin undrat varför du vanligtvis saknar skarpa bloopers i stora filmklipp? Om du är som de flesta tror du förmodligen att bara för att dina ögon är öppna ser du. Så varför misslyckas vi ibland att se saker som är precis framför våra ögon?

Definition

Verkligheten är att uppmärksamhet spelar en viktig roll i visuell uppfattning . En av de främsta anledningarna till att du inte märker dessa misstag i filmer och tv-program är ett psykologiskt fenomen som kallas oattentiv blindhet .

När din uppmärksamhet fokuserar på en krävande uppgift, till exempel att uppmärksamma huvudpersonen i en film, kanske du inte märker oväntade saker som kommer in i ditt visuella fält.

Forskning

Termen var först myntad av psykologerna Arien Mack och Irvin Rock som observerade fenomenet under sina upplevelser och uppmärksamhetsexperiment. "På grund av denna oförmåga att uppleva, såg den blinda blindheten, som orsakades av att ämnena inte deltog i stimulansen utan istället deltog i något annat ... vi märkte detta fenomen oattentligt blindhet (IB)", förklarade de .

Ett av de mest kända experimenten som visar oattentlig blindhet är Simons och Chabris "osynliga gorillatest". I det här experimentet bad forskarna deltagarna att titta på en video av människor som slängde en basket och observatörerna fick höra att antalet antal pass eller räkna med antalet kast jämfört med studspass.

Därefter frågades deltagarna om de hade märkt något ovanligt när de tittade på videon. I de flesta försöken rapporterade ungefär 50 procent av deltagarna att de inte var vanliga.

Vad var det de hade saknat? I vissa fall vände en kvinna klädd i en gorillädra sig genom scenen, vände sig mot kameran, dumpade hennes bröst och gick bort.

Hur på jorden kunde så många missa en så uppenbar och oväntad sak precis före ögonen? Eftersom deras uppmärksamhet fokuserades på andra ställen på en krävande uppgift blev gorillan i princip osynlig.

förklaringar

Varför inträffar oattentlig blindhet? I stället för att fokusera på alla små detaljer i världen runt oss, tenderar vi att koncentrera oss på viktiga saker och sedan förlita oss på våra befintliga scheman för att fylla i resten. Detta är mycket ekonomiskt och tillåter oss att fokusera våra befintliga uppmärksamma, kognitiva och bearbetningsresurser på de viktigaste sakerna samtidigt som vi tillåter oss att få en sammanhängande och sömlös upplevelse av världen runt omkring oss.

En av anledningarna till att människor så ofta saknar gorillan som skakar genom en scen av människor som spelar basket är helt enkelt för att stimulansen saknar det som kallas ekologisk validitet. Hur ofta dyker en gorilla upp i mitten av ett basketspel? Eftersom det här osannolikt inte kommer att hända i en verklig miljö, är vi helt enkelt mindre benägna att märka det.

Stimulans uppenbarhet är också viktigt. Medan vi ibland misslyckas med att sakna viktig information i världen runt omkring oss, är vi i allmänhet ganska bra på att märka relevant information, såsom en bilhastighet mot oss eller en hjort som hoppar ut ur träden in i vägen.

exempel

Vi upplever alla ofta oattentiv blindhet, som i dessa potentiella situationer:

Mer obetydliga blindhetsvärderingar

Det finns vissa faktorer som kan påverka oattentiv blindhet som noteras av dessa experter:

Poängen

Bara för att dina ögon är öppna betyder inte att du ser allt i världen runt dig. Uppfattningen beror på många faktorer, inklusive uppmärksamhet. Ibland saknar vi saker som ligger rätt framför oss.

källor:

Eysenck, MW & Keane, MT (2011). Kognitiv psykologi: En elevhandbok . Psykologi Press.

Mack, A. & Rock, I. (1999). Oavsiktlig blindhet: En översikt av Arien Mack och Irvin Rock. Hämtad från www.theassc.org/files/assc/2417.pdf

Mauldin, K. (2013). Oattentlig blindhet. I AK Taylor (Ed.). Encyclopedia of human memory. Santa Barbara, Kalifornien: ABC-CLIO, LLC.

Simons, DJ, & Chabris, CF (1999). Gorillor i vår midja: Hållbar oattentiv blindhet för dynamiska händelser. Perception, 28, 1059-1074.

Simons, D. (2012, september). Men såg du gorillan? Problemet med oattentiv blindhet. Smithsonian Magazine. Hämtad från http://www.smithsonianmag.com/science-nature/but-did-you-see-the-gorilla-the-problem-med-inattentional-blindness-17339778/?no-ist