Kan Adderall orsaka sömnproblem hos tonåringar med ADHD?

Sömnproblem hos barn och ungdomar med ADHD är vanligt förekommande. Ibland påverkar stimulantmedicinen sömn. I andra fall orsakar rastlöshet som följer med ADHD svårigheter somna. Hur som helst, din son eller dotter kommer sannolikt att uppleva utmaningar relaterade till sömnbrist, vilket kan innefatta brist på fokus och humörfrågor.

På sikt kan barn och tonåringar som är sömnberövade "krascha", vilket kräver mycket långa perioder av sömn för att fånga upp resten de behöver.

Vad är nyckeln till att hjälpa ditt barn att sova? Din utmaning är att hitta ett gott medium mellan 1) när ditt barns medicin har helt slitit (gör honom för rastlös för sömn) och 2) när ditt barns medicinering är i kraft men fortfarande för stimulerande för sömn. Denna process kan ta lite försök och fel, men med din läkares hjälp och ditt barns engagemang kan du lösa problemet.

Sömnberövande och tonåringar

Studier har visat att ungdomar kräver 8,5 till 9,25 timmars sömn per natt, men våra tonåringar blir ofta betydligt mindre. Helene A. Emsellem, MD, är regissören för Center for Sleep & Wake Disorders i Chevy Chase, Maryland. Hon är också författare till Snooze ... eller Lose! Tio "inga krig" sätt att förbättra din tonåring sova vanor.

"Begränsningen av den totala sömnstiden som upplevs av tonåringar förvärras när de går igenom gymnasiet", konstaterar Dr. Emsellem, "med 12: e graders betydligt mer sömnbegränsad än 7: e grader. "Krascher" är oundvikliga och kan förekomma mycket oftare än var fjärde månad. "

Sova och ADHD

Dr Emsellem säger att det är viktigt att vara medveten om symptomatisk överlappning mellan ADD / ADHD och sömnbegränsning.

"Svårighet med uppmärksamhet, fokus och koncentration är viktiga symptom på både sömnighet och ADD / ADHD. Närvaron av sömnbegränsning kommer att förvärra ADD / ADHD symtom. Om de förvärrade symtomen hanteras med högre doseringsdoser istället för den välbehövliga sömnen, kan symtomen vara snöboll. "

Hur man hjälper ditt barn sova

Var noga med att prata med ditt barns läkare om dina bekymmer. Det kan vara att han eller hon kan justera doseringen och tidpunkten för läkemedlet. Det här är särskilt viktigt "för att undvika spill-över effekterna på kvällstimmarna, vilket kan göra det svårt för din tonåring att slå ner och somna," konstaterar Dr. Emsellem. "Det kan vara en utmaning att justera för adekvat dosering för att möjliggöra kvällsstudier, men ändå inte störa sömnutsläpp." Det här är alla frågor du vill diskutera med läkaren.

Källa:

Helene A. Emsellem, MD. "Re: Begäran om Expert Quotes." E-post till Keath Low. 12 dec 07