7 gemensamma myter om panikattacker

Panic Attack Fakta

Panikattacker börjar vanligen med en känsla av rädsla och ångest. Under en panikattack kan personen uppleva 4 eller mer följande symtom:

Accelererad hjärtfrekvens eller hjärtklappning

Kvävning eller kvävande känslor

Bröstsmärta

Skaka eller skaka

Andnöd

Depersonalisering och derealisering

Illamående eller buksmärta

Rädsla för att förlora kontrollen

Överdriven svettning

Känslor av nervositet

Rädsla för att dö

Tyvärr finns det många missuppfattningar om panikattacker . Det kan vara frustrerande för panikattacker som förklarar sitt tillstånd för andra, särskilt när det finns så många missförstånd och falska antaganden om dessa attacker. Läs vidare för att lära dig om vanliga myter om panikattacker. Varje myt följs upp med fakta om panikattacker.

Myt: Panikattacker är en överreaktion mot stress och ångest.

Du kanske har hört någon säga något i linje med "Åh jag var så orolig, jag hade bara en panikattack", "Du skrämde mig så mycket, jag började få panikattack" eller "Jag hade panikattack för att jag var så nervös. "Dessa typer av uttalanden undergräver vad det innebär att verkligen få panikattacker. Förväntad ångest eller nervositet över livet stressor eller situation är inte detsamma som att ha panikattacker.

Dessutom, människor som har panikattacker inte överreagerar någonting i sin miljö. Det skulle innebära att personen på något sätt har kontroll över deras symtom. Människor med panikstörningar har attacker som uppträder utom-blå, utan varning eller någon cue i miljön. Panikpatienter kan lära sig att hantera dessa attacker, men de har inte kontroll över det faktum att de upplever dem.

Myt: Panikattacker är bara ett symptom på panikstörning.

Även om panikattacker är huvudsymptomen för panikattacker, kan dessa attacker inträffa med annan mental hälsa eller medicinska tillstånd. Panikattacker har också förknippats med psykiska sjukdomstillstånd, såsom generaliserad ångestsyndrom (GAD), specifika fobier , obsessiv tvångssyndrom ( OCD ), agorafobi , ätstörningar, social ångestsyndrom ( SAD ), depression och bipolär sjukdom . Dessa attacker kan också vara kopplade till vissa medicinska tillstånd såsom irritabelt tarmsyndrom ( IBS ). andra matsmältningsstörningar och sömnstörningar.

Myt: Panikattacker kan bara inträffa när personen är vaken.

Panikattacker uppträder vanligare medan en person är vaken, men de kan också hända när personen är somna. Känd som nattliga panikattacker , kan dessa symptom väcka en person ur sömnen. Det är inte ovanligt för personen att känna sig rädd när det här inträffar. Nocturnal panikattacker möts ofta med känslor av rädsla och en avkänning från sig själv och sin omgivning. Personen kan tro att de har en mardröm och kan finna det väldigt svårt att somna, när panikattacken sjunker.

Myt: Panikattacker kan få dig att bli galen.

När panik slår, kan personen bli rädd för att de kommer att helt förlora kontrollen. Det finns ofta en känsla av förlägenhet. Dessutom är många rädda för att de kommer att helt förlora sina tankar och bli galen. Sanningen är att även om panikattacker sannolikt orsakas av ett underliggande psykiskt hälsotillstånd, är det ingen indikation på att en person kommer att "bli galen". Faktum är att panikattacker i allmänhet når en topp inom 10 minuter innan de gradvis sänks. När attacken lättas upp, kan personen förvänta sig att han fortfarande känner sig på kanten ganska länge, men har ingen anledning att oroa sig för att gå galen.

Myt: Du kan dö av en panikattack.

Många för första gången panikattacker hamnar i akutrummet oroa sig för att de upplever en medicinsk nödsituation. Symtom som ökad hjärtfrekvens, bröstsmärta, överdriven svettning och andfåddhet kan alla uppfattas som en skrämmande provning som kräver omedelbar hjälp. Panikattacker kan ha symptom som efterliknar andra medicinska tillstånd, men de anses inte som livshotande. Om du är osäker bör du alltid söka läkarvård.

Myt: Panikattacker kan undvikas.

Många människor tror att du kan förebygga panikattacker genom att undvika stimuli som utlöser dem. Till exempel kan en person ha kommit till slutsatsen att om en rädsla för flygning leder till panikattacker, ska personen helt enkelt inte flyga. Detta är dock felaktigt av flera skäl.

För det första har panikattacker panikattacker som uppträder oväntat utan miljöskada. Det finns inte något de kan undvika, eftersom attackerna kan inträffa när som helst. För det andra kan en person med fobi som beskrivits ovan ha panikattacker när han står inför en särskild rädsla, till exempel flygning. Att undvika objekt eller situationer kommer emellertid bara att öka en persons ångest och rädsla. Ett av de mest effektiva sätten att komma över ångest utlösare är att möta dem medan man försöker upprätthålla ett avslappnat tillstånd.

Myt: Det finns lite du kan göra för att minska dina panikattacker.

Att möta dina rädslor och lära sig att hantera dina panikattacker kan bäst uppnås genom professionell hjälp. Du måste först planera med din läkare så att du kan utvärderas för att bestämma den psykiska hälsan eller det medicinska tillstånd som orsakar dina attacker. När din diagnos har gjorts kan din läkare hjälpa dig när du bestämmer dig för en behandlingsperiod. Vanliga behandlingsalternativ inkluderar mediciner och psykoterapi . Genom fortsatt behandling kan du kontrollera dessa attacker och återvända till dina tidigare funktionsnivåer.