Ett exempel på Borderline Personality Disorder i College

Se hur borderline personlighetsstörning kan påverka sekundärutbildning

Att leva med borderline personlighetsstörning (BPD) påverkar nästan alla delar av ditt liv, särskilt där det finns människor som är involverade. Vi vet också att ha BPD kan påverka skolans framgång . Låt oss ta en titt på ett exempel på en person som går på college med BPD, och de specifika problem som kan uppstå.

Ett exempel på att bo med Borderline Personality Disorder (BPD) i college

En berättelse kan vara värt tusentals ord när det gäller att beskriva hur det kan ha påverkan på högskolans eller universitetets erfarenhet av att ha personlighetstörning i borderline (BPD).

För att bättre beskriva både erfarenheter och problem som en person med BPD kan möta kommer vi att använda en fallrapport om en kvinna vars namn har ändrats till Mary för att skydda hennes integritet.

När du läser igenom det här exemplet, tänk på ditt eget liv. Har du mött omständigheter som liknar dem som Martha står inför? Har du några av samma reaktioner? Läs sedan vidare för att lära dig om hur några av de gemensamma problemen som människor med BPD står inför kan spela en roll.

Bakgrund om Martha och hennes Borderline Personality Disorder

Låt oss börja i början. Efter att ha tagit det sista året, planerar Martha att återvända till college på hösten. Hennes paus kom som ett resultat av att inte delta i klasserna föregående sikt. Martha verkade bara sluta i mitten av hennes sista termin; hon slutade gå till klassen, vände sig bara i några av sina uppdrag och började festa. Hon hotade med akademisk prov, bestämde sig för att sitta i ett år och omgruppera.

Det var inte första gången som Martha hade problem på college. På gymnasiet var hon alltid en skicklig och fokuserad student. När hon började på college verkade hennes framtid planerad och tydlig. Alltid en orsak var att Martha ursprungligen planerade att starta och driva en ideell grund för tonårsflickor. En gång började hon skolan, men hennes planer började bli lite dumma.

Borderline Personality Markeras By Change

När Martha tog sin paus från college hade hon redan ändrat sin huvud tre gånger om två år och tänkt på att byta igen. Hon hade börjat gå ut till barer tills de tidiga morgontimmarna, ofta dricka i hennes sovsal innan hon gick ut (eventuellt självmedicinskt beteende.) Det var inte ovanligt för henne att vakna upp utan att veta var hon var eller vem hon var med.

Genom allt detta lyckades hon fortfarande delta i klasser tillräckligt för att hålla huvudet över vatten. Men i hennes sista semester slutade hon bara gå eller göra mycket av någonting.

Sluten och konsekvenserna av BPD-symtom

Marthas sista termin hade startat med en nivå av entusiasm som rivalerade sin första termin på college. Hon kunde äntligen anmäla sig till en klass undervisad av en noterad professor vid universitetet. Hon skulle hälla alla sina ansträngningar i uppdrag för klassen och till och med slutade gå ut så mycket. Hon kände att hon verkligen kopplade med sina klasskamrater också.

Martha blev förödad när hennes papper inte utpekades som exceptionella. Professorn tycktes inte se henne som en överlägsen student. Till Martha verkade det som om professorn inte tyckte om henne alls.

(Tänk på vad Martha gjorde här. Har du någonsin gjort något liknande i någon inställning i ditt liv?)

När Martha nämnde detta för sina medstudenter skulle de försäkra henne om att professorn behandlade alla eleverna samma. Deras brist på validering var intensivt frustrerande och kändes som en ytterligare avvisning. Martha kände sig ensam och arg när hon tänkte på klassen.

( Brist på validering i barndomen anses vara en av riskfaktorerna för personlighetsstörningar i gränsen, och även tankar som en kommentar eller betyg i det här fallet är ogiltigförklaring kan komma ihåg för många skadliga tankar att föreställa sig.)

Martha slutade gå till den här klassen. Kanske tyckte hon att avsaknaden av hennes värdefulla bidrag skulle saknas. Eller kanske hon var arg och ville inte vara var så inte ville ha det, eller hon ville att alla skulle veta hur ont hon var. Snart stannade hon också till sina andra klasser.

(Till en utomstående kan detta beteende uppenbarligen vara själv-sabatoging, men för någon som lever med borderline personlighetsstörning är förolämpningen djup.)

Vanliga BPD-symtom

I detta exempel demonstrerar Martha följande personlighetsstörningar i borderline:

Hantering av Borderline Personality Disorder (BPD)

Många med BPD ser sig, åtminstone till viss del, i det ovan beskrivna exemplet. Processen att läsa igenom det här exemplet kan till och med göra att du känner att du vill gå till fladdermus för Martha, eftersom du förstår skada i hennes hjärta som har lett till hennes val.

Vad som är viktigt att förstå är att sättet att denna interaktion utvecklas kan ändras. Och förändringen behöver inte härröra från den skyldige som ändrar sina vägar, utan snarare när du ändrar hur du tolkar händelserna och ändrar därmed hur du svarar på det som skedde.

Titta på exempel i ditt eget liv kan vara till hjälp när de bryts ner som Marias historia är här. Om du bor med BPD, hitta en bra terapeut som kan hjälpa dig att arbeta genom de problem som BPD ställer.

> Källor:

> Badoud, D., Prada, P., Nicastro, R. et al. Attachment and Reflective Functioning hos kvinnor med Borderline Personality Disorder. Journal of Personality Disorders . 2017 Mar 6. (Epub före tryck).

> Tucker, R., Lengel, G., Smith, C. et al. Maladaptiva Femfaktormodell Personlighetstreck Associerad med Borderline Personlighetsstörning indirekt påverkar mottaglighet mot självmordsidé genom ökad ångestkänslighet Kognitiv oro. Psykiatriforskning . 2016. 246: 432-437.