Hur man ger instruktioner som ett barn med ADHD kan följa

Tips för bättre beteende

Barn med ADHD svarar bäst på riktningar som är direkta, enkla och tydliga. Detta hjälper till att säkerställa framgång i att följa dina instruktioner - och framgång leder till en hel rad positiva resultat.

Varför Chatty instruktioner fungerar inte för ADHD Kids

Mamma tvättar disk i sinken. Vattnet löper och disken klinkar. Hon ryggar sig när hon ringer ut, "Joe, sluta äta din frukost, och borsta sedan tänderna och ta din ryggsäck. Du vill inte vara sen. Åh, och glöm inte att ta tag i ditt projekt. Det beror i dag och du arbetade så hårt på det. Håll det försiktigt i ditt knä när du är på skolbussen. Du vill inte ha något att hända med det. "

För ett barn med ADHD lät anvisningarna nog mer så här:

"Joe, sluta äta din frukost ... något om bussen ... bla, bla, bla."

Då blir Joe distraherad av ljudet av vattnet i sinken, och det får honom att tycka om att simma, och det får honom att tänka på sommaren. Han ser fram emot att simma och spela Marco Polo vid poolen med sin bror och vänner. Han hoppas Randall är inte vid poolen mycket i sommar eftersom Randall är så bossig. Den tjejen i vetenskapsklassen är också snäll bossig. Joe blir konsumerad av sina egna skiftande tankar och är inte ens medveten om mammas prata.

Ditt barns distraheringar och avstämningar är inte meningsfulla, men för en förälder kan det vara ganska exasperating. Med långa, utdragna anvisningar befinner sig ett ADHD-barn snabbt i information överbelastning. De viktiga punkterna du försöker göra blir svåra att bearbeta, särskilt eftersom han distraheras av sina egna tankar eller saker som händer omkring honom.

Snarare än att kunna följa dina riktningar, saknar han dem helt och hållet. Detta ställer dig båda upp för frustration, och det sätter ditt barn upp för misslyckande snarare än framgång.

Hur man ger tydliga anvisningar Ditt barn kan följa framgångsrikt

Här är några enkla tips för att öka ditt barns efterlevnad när du ger honom en riktning.

Du kanske också vill dela dessa tips med ditt barns lärare i skolan.

  1. När du ger vägbeskrivningar, rör dig närmare ditt barn och få sin uppmärksamhet genom att röra på axeln eller armen och säga sitt namn.
  2. Se till att du har ögonkontakt med ditt barn när du ger riktningen.

  3. Ge enkla handlingsbara instruktioner. Till exempel, säg "Sätt din läxa i din bokväska", istället för "Gör dig redo för skolan".

  4. Tala klart med en fast röst.

  5. Om du behöver ge en förklaring, säg det innan du ger riktningen. Till exempel: "Vi måste gå till farmor efter skolan idag, så vi är inte sena för sin middag. Om du vill leka med leksaker på farmor, välj ut och ge dem till mig nu." Om du väntar och säger det efter att ha riktat ditt barn, kan han glömma ditt ursprungliga kommando.

  6. Efter att ha givit riktningen, vänta några sekunder och stanna hos ditt barn för att se till att han håller uppmärksamheten på uppgiften. Om han uppfyller och följer rätt igenom med din riktning beröm honom omedelbart för ett bra jobbat jobb. Om du inte är säker på att han helt förstod instruktionerna, be honom att upprepa dem i sina egna ord.

  7. Om ditt barn inte följer, ge honom ett IF ... THEN uttalande som anger dina förväntningar och konsekvenserna för att inte följa. Till exempel "Om du inte lägger mappen i din ryggsäck just nu, kommer du att förlora 10 minuter av datorns tid." Om ditt barn följer, beröm honom. Om han inte följer, följ med förlusten av något , som datorns tidsprivilegium.

  1. Var konsekvent och lugn i ditt förhållningssätt och koppla med andra vuxna i ditt barns liv för att vara säker på att du alla ger samma budskap på samma sätt.

Ytterligare läsning:
Föräldraskapstips för ADHD-barn
Föräldraskap Din ADHD Teen
Skoltips för ADHD-barn
Läxa strategier

Källa:
Harvey C. Parker, PhD. ADHD-arbetsboken för föräldrar: En guide till föräldrar till barn i åldrarna 2-12 med uppmärksamhetsbristande hyperaktivitetsstörning. Special Press, Inc. 2008.