Hur kan du bryta dåliga vanor?

En vana är en handling som vi har utfört så ofta att det blir nästan ett ofrivilligt svar. Om vi ​​anser att denna vana är oönskade kan vi märka den som en "dålig vana". Människor spenderar otaliga timmar och dollar varje år och försöker bryta dessa dåliga vanor och har ofta ingen framgång. Varför? Eftersom det inte finns någon magisk kula. Ändring är hårt arbete och det finns ingen genväg för att uppnå det.

Stegen som en person behöver ta, kan dock mycket enkelt beskrivas. För att åstadkomma en förändring av vanor måste man återvända till handlingens medvetenhet och återfå förmågan att göra val.

Vad är utbetalningen?

Det första steget i att bryta en dålig vana är att titta på varför du finner den här åtgärden så övertygande. Med andra ord, vad är utbetalningen för att göra denna till synes negativa sak? Eftersom du redan har klassificerat det som en "dålig" vana kan du frestas att säga att det inte finns någon. Men titta närmare. Det finns alltid en avlöning. Låt oss säga att din dåliga vana ropar på dina barn. Vad är det för dig? Du släpper lite ånga och känner lite bättre för tillfället. Eller har du en dålig vana att lämna disken otvättad? Utbetalningen kan vara att du får spendera mer tid på Internet!

Vad är trade-offen?

Ta en titt på avvägningen. Vad är det som du förlorar genom att utöva din vana?

Detta steg borde vara enklare. Tänk bara varför det är att du anser att det är en dålig vana i första hand. Att skrika på dina barn är en dålig vana eftersom det låter alla känna sig spända och tårar ner dina barns självkänsla. Du handlar tillfälligt om spänningar för dina barns känslomässiga hälsa.

Att lämna disken utesluten är en dålig vana eftersom ditt kök är en illaluktande röra. För att få mer Internet tid handlar du om att ha en trevlig levnadsmiljö. När man tittar på det så verkar det inte som om du gör väldigt kloka val, gör det? Det måste vara ett bättre sätt.

Dags att göra ett val!

Nu när du har vägt båda sidorna av frågan - din utbetalning och din avvägning - är det dags att göra ett val. Det är inte längre en ofrivillig handling, för nu vet du att du gör ett val varje gång du utför denna åtgärd. Du väljer vad du värdesätter mer: utbetalningen eller avvägningen! Varje gång du börjar göra vad den dåliga vanan är nu måste du aktivt välja. Vilket värderar du mer? Värderar du mer lättnad du får genom att skrika på dina barn eller värderar du deras emotionella välbefinnande? Värderar du mer med mer internettid eller har en trevlig plats att bo?

Att ersätta bättre beteenden

Hela anledningen till att du skapade dina vanor i första hand är att de fyllde ett behov. Du hade spänning som behövde lättnad eller du hade en önskan att surfa på nätet. När du bryter de gamla mönstren behöver du fortfarande ett sätt att uppfylla dessa behov. Du kommer inte bara att göra ett aktivt val för att inte göra den gamla åtgärden, du kommer också att göra ett val för att utföra en bättre alternativ åtgärd på plats.

Istället för att skrika på dina barn kanske du bestämmer dig för att gå och springa varje gång du känner dig spänd. I stället för att låta smutsiga rätter stapla upp kan du bestämma att använda papperskivor när du äter ensam. Vad den nya vanan är att du ersätter är inte så viktig som om du mår bra om de val du har gjort. Trots att du anser att det är en dålig vana är att det gör att du känner dig dålig om dig själv.

Det är upp till dig

Vid det här laget bör du inse att det enda sättet att fortsätta med en dålig vana i mycket lång tid är att sjunka tillbaka till förnekelse av varför du gör det i första hand. Varje gång du börjar återuppta dina gamla mönster kommer tanken att passera genom att du handlar X för Y varje gång du utför den åtgärden.

Du kommer att bli tvungen att göra ett val, oavsett om det är bra för dåligt, om att fortsätta din vana. Vilka val kommer du att göra? Den som får dig att känna dig dålig om dig själv eller den som får dig att må bra? Det är upp till dig.