Rädsla för vinterkörning i snön

Varför din rädsla för vinterkörning är förmodligen inte en fobi

Rädslan för vinterkörning har inte ett officiellt " fobia namn", men det är en otroligt vanlig - och mestadels rationell - rädsla. För vissa människor beror rädslan att köra i vinterväder från en större övergripande rädsla för körning. Andra är rädda enbart av vinterkörningsförhållanden.

En rädsla och en fobi för vinterkörning är inte samma problem.

Om du har en fobi, har du en irrationell rädsla, som du kanske eller inte är medveten om, som stör din förmåga att fungera effektivt hemma eller på jobbet. Du måste också uppfylla kriterierna för diagnos enligt den senaste amerikanska psykiatriska föreningen i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

Rädsla för körning

Om du är rädd för att köra i allmänhet är det bara meningsfullt att din fobi kan sträcka sig till körning i dåligt väder. Snö och is minskar synligheten, ökar stoppavståndet och ökar risken för att vara involverad i en olycka. Många människor med körfobier finner att ju mer utmanande en viss enhet är, desto mer rädsla blir de.

Vinterfobier

Rädslan för vinterkörning kan vara relaterad till ett stort antal andra vinterfobier. Om du är rädd för snö , kallt väder eller att fånga , kan körning på vintern öka dina rädslor.

Vissa människor föredrar att ta kollektivtrafik eller åka med vänner, medan de med mer allvarliga rädslor kan vägra att komma in i ett fordon alls.

Unfamiliarity med vinterförhållanden

Att bara vara obekant med vinterväder kan öka dina chanser att utveckla en rädsla för att köra i dåligt väder, även om du inte har andra kör- eller vinterrelaterade fobier.

Om du plötsligt flyttar eller reser från en varma väderlek till en plats som är känd för sina vinterstorar, kan känslan vara överväldigande när du försöker härleda hur och när du ska använda snödäck eller kedjor, beräkna stoppavstånd och lära dig att styra ut av en skid är färdigheter.

Även min far, en ingenjör som växte upp i Florida, var befuddled på en julferie. Vi lämnade hotellet för att upptäcka ett tjockt lager is på vår bil. Min pappa gnidade sina handskruvar på vindrutan, men isen vägrade att röra sig. En man gav min far ett litet blått redskap som vi aldrig hade sett. Pappa insåg snabbt att det var en isskrapa, men han var tvungen att fråga mannen som slutar använda! Lyckligtvis hade vägarna rensats och temperaturen stiger, men vi skulle inte ha haft en liten uppfattning om vad som skulle göra om det snöar aktivt.

Hantera rädslan för vinterkörning

Rädslan för vinterkörning varierar mycket i allvar och hur stor påverkan det har på människors liv. Om din rädsla är mindre allvarlig eller huvudsakligen baserad på okändhet med vintervägsvillkor kan det vara tillräckligt att utbilda dig om körmetoder och noggrant planera din rutt för att lindra dina problem.

Mer allvarliga rädslor och fobier kan dock kräva professionellt stöd.

Lyckligtvis svarar rädslan för vinterkörning, liksom alla körfobier, väl till en mängd olika behandlingsalternativ. Om din fobi är förankrad i en annan rädsla, kommer din terapeut att utveckla en behandlingsplan som tar itu med alla omgivande problem samt vinterkörningen. Med hårt arbete och lite hjälp kan du erövra din rädsla.

Källa:

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (5: e upplagan) . Washington, DC: Författare.