Har du en rädsla eller fobi?

Hur man berättar skillnaden

Rädsla är en normal och hälsosam del av livet. Faktum är faktiskt en viktig roll för att hindra oss från att komma in i skadliga situationer och hjälpa oss att bestämma när vi ska komma ur situationer som inte nödvändigtvis är bäst.

Under normala omständigheter kan rädsla hanteras med anledning och logik, tar inte över våra liv, eller får oss att bli irrationella.

En fobi snurrar emellertid det normala rädslesvaret till något som är beständigt och svårt eller omöjligt att kontrollera.

Normalt svar till rädsla

Det är lätt att bli rädd för nästan vad som helst. Rädsla är generellt, men inte alltid, baserat på en negativ erfarenhet av objektet i fråga. Om du till exempel attackeras av en hund som barn kan du vara rädd för hundar idag. Ibland är rädsla lärd från någon annan, som ett barn som är rädd för spindlar på grund av hennes mammas reaktioner.

Oavsett föremålet för rädsla kan du bli orolig eller obekväm när du konfronterar objektet. Om du är rädd för att flyga, kan du till exempel bli jitterig eller orolig när du går ombord på ett flygplan. Du kan självmedicinera, kanske genom att hänga i en preflightdryck, men du kan hantera dina symptom och fortsätta med ditt liv. Du kanske föredrar att resa med bil eller tåg men flyger när det är nödvändigt eller praktiskt.

Fobisk respons

Om du har en diagnoserbar fobi av ett visst objekt eller en situation kommer ditt svar att bli mer extremt. Med hjälp av rädsla för flygande exempel kan du svettas, skaka, gråta eller ha andra allvarliga fysiologiska svar om du har möjlighet att gå ombord på planet. Du kommer sannolikt att vara olycklig under hela flygningen, eftersom varje turbulens förnyar din panik.

Om din fobi är svårare, kommer du helt enkelt inte att kunna gå ombord på ett flyg alls. Du kommer gå långt ut ur din väg för att undvika att flyga - till och med avbryta semester eller affärsresor om det inte finns någon annan form av transport. Du kan kanske inte ens besöka en flygplats för att släppa av eller hämta en vän. Du kan till och med bli orolig när flygplan flyger över huvudet.

Mer om skillnaden mellan en rädsla och en fobi

Förutom allvarligheten av din rädsla är det viktigt att överväga dess källa. Om du har en enkel rädsla, spenderar du inte mycket tid på att tänka på den rädslan. Det kommer bara att påverka dig när du är tvungen att konfrontera den, till exempel som ombordstigning ett plan.

Om du har en fobi, kommer du troligen att utveckla en rädsla för rädsla själv. Du kan börja oroa sig för att något kommer att hända för att utlösa din rädsla. Du kan börja ändra din dagliga rutin i ett försök att undvika eventuella utlösare. Om du vet att du har en kommande konfrontation med föremålet för din rädsla , kommer du sannolikt att bo på det, kanske obsessivt. Du kan ha problem med att sova eller fokusera på viktiga uppgifter, särskilt när konfrontationsdagen drar närmare.

Få hjälp

Fobier är mycket individualiserade i symptom och svårighetsgrad och kan inte självdiagnostiseras.

Ovanstående är några riktlinjer som hjälper dig att bestämma om du vill söka hjälp, men det är viktigt att inse att dina symptom kan variera från de som anges här.

Om du tror att du kan ha en fobi, är det väldigt viktigt att du snabbt ser en mentalvårdspersonal. Han eller hon kommer att ge en noggrann diagnos och utveckla en behandlingsplan som passar dig.

> Källa:

> American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (5: e upplagan). Washington, DC: American Psychiatric Publishing.