Vad är rädslan för att köra?

Relaterade fobi och behandling

Även om det saknar ett officiellt namn är rädslan för körning otroligt vanlig och kan vara mild eller svår. Vissa människor räddar bara specifika körsituationer, som körning i stormar eller på motorvägar, medan andra är rädda för att helt enkelt sitta bakom ratten.

Relaterade fobier

Ofta kan andra fobier kopplas till rädslan att köra, särskilt ett eller flera av följande:

Enkel körfobi

Rädslan för körning är inte alltid kopplad till en annan fobi. Många människor upplever en enkel körfobi som är okomplicerad av andra rädslor. En enkel körfobi kan orsakas av olika faktorer, inklusive:

Vissa körfobier saknar en tydlig orsak. Vissa människor tycker att deras rädsla utvecklas plötsligt, efter år av framgångsrik körupplevelse. Andra har helt enkelt aldrig lust att lära sig att köra. Lyckligtvis är det inte nödvändigt att hitta orsaken för att behandla fobi.

Behandling av körfobi

Det är alltid bäst att söka professionell behandling för någon körfobi för att säkerställa att ett annat tillstånd, såsom agorafobi eller klaustrofobi, inte är närvarande. Vänster obehandlad, även en relativt mild körfobi kan förvärras över tiden.

Behandlingsalternativ för en enkel körfobi driver spalten från individuella behandlingssessioner till seminarier , gruppexponeringssessioner och psyko-pedagogiska klasser. Exponeringsterapi kan vara ett särskilt bra sätt att övervinna denna fobi. Vissa människor tycker att att arbeta med en privat körinstruktör är ett bra komplement till mentalvårdslösningar.

Rädslan för körning kan ha stor inverkan på praktiskt taget alla delar av ditt liv. Med professionellt stöd och hårt arbete är det dock ingen anledning att bli en fånge till din rädsla.

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan). Washington, DC: Författare.