Sekundära känslor och PTSD

Vad är definitionen av sekundära känslor? Ta reda på vad dessa känslor är och varför människor med posttraumatisk stressstörning (PTSD) och andra psykiska problem är utsatta för dem.

Definition

Sekundära känslor är emotionella reaktioner, vi har andra känslor. Till exempel kan en person skämmas som ett resultat av att bli orolig eller ledsen.

I detta fall skulle ångest vara den primära känslan medan skam skulle vara sekundär känslor.

Sekundära känslor orsakas ofta av de övertygelser vi har om att uppleva vissa känslor. Vissa människor kan tro att det är oroligt eller ledsen är ett tecken på svaghet eller säger något negativt om dem som människor. Därför, när dessa känslor upplevs kommer dessa tankar upp, vilket leder till sekundära känslor. Eftersom människor med PTSD ofta upplever obehagliga känslor som ångest, ilska eller rädsla , är de särskilt utsatta för att uppleva sekundära känslor.

Ändra sin tro om känslor

Eftersom sekundära känslor ofta är förankrade i sitt trossystem kan förändringens övertygelser hjälpa till att lindra sekundära känslor. Ett antal individer växer upp att höra att pojkarna inte gråter eller tjejer blir inte arg.

Loppet kan också spela en roll i hur vissa känslor uppfattas. En svart man kan ha vuxit upp att höra att han inte borde bli arg, för att han inte skrämmer människor.

En asiatisk amerikansk kvinna kan förväntas uppträda på ett passivt sätt på grund av rasstereotyper om hennes ras och kön kollektivt. Som ett resultat kan dessa individer känna sig obekväm att uppleva så kallade tabu-känslor och slå sig upp när de gör det. Terapi kan hjälpa sådana människor.

Hur terapi kan hjälpa

I terapi kan patienterna lära sig att bara känna sina känslor utan dom.

De kan läras att ingen känsla eller känsla är en dålig känsla. De kan också bli lärda värdet av alla känslor, även de som kan göra dem obekväma, till exempel ilska eller sorg. Dessutom kan en terapeut påpeka de negativa följderna som uppstår när människor försöker hålla känslor i luften, till exempel att vända sig till droger, alkohol eller mat till självmedicinska läkemedel.

I terapi kan personer med PTSD och andra psykiska sjukdomar också lära sig hälsosamma sätt att hantera känslor som gör dem obekväma, som att träna, äta bra, journaling, meditera, sova tillräckligt och stärka sitt känslomässiga stödsystem. Genom att öva med tankegångstekniker kan man lära sig att helt enkelt observera sina tankar och känslor och vara medveten om att sådana känslor kommer att passera.

Avslutar

Om du har PTSD eller annan psykisk hälsodiagnostik och känner dig överväldigad av sekundära känslor är det viktigt att du får hjälp. Att försöka undvika sådana känslor eller självmedicinska att domma dem kan leda till självförstörande vanor och beteenden.

I ett samhälle som länge värderats tyst, starka typer som väder stormar utan hitch, kan det vara lätt att tro att du har blivit kortfattad att känna känslor som samhället säger gör en svag.

I verkligheten har du inte blivit kort du är helt enkelt mänsklig. Rädsla, ilska och sorg har länge varit en del av den mänskliga erfarenheten och kommer alltid att vara.