Ångest Symptom hos barn

Det förväntas vanligtvis att alla barn kommer att uppleva någon rädsla eller ångest från tid till annan.

Nya situationer, utmanande uppgifter och till och med obekanta människor kan alla leda till viss ångest hos de flesta barn.

Andra åldersrelaterade rädslor inkluderar:

Det tar lite mer än enstaka ångest, vilket kan vara normalt, för att indikera sanna symtom på en ångestsyndrom.

Ångest Symptom

Så mycket som det är vanligt att få enstaka ångest, är det också vanligt att barn har ångestsjukdomar. Faktisk är ångestsjukdomar vanligare än ADHD eller barndomsdepression och är de vanligaste psykiatriska störningarna hos barn.

Barn med äkta ångestsymtom har dem de flesta dagar och de kan inkludera:

Som ett led i en diagnos av en generaliserad ångestsyndrom (GAD) bör ett barn ha ett av dessa symtom i sex månader eller mer, och de bör utlösas av mer än en sak, till exempel att vara orolig över arbete, skola och vänner .

Dessutom kommer ett barn med en generaliserad ångestsyndrom att ha problem med att kontrollera hennes känslor av oro och det kommer att orsaka hennes nöd och någon form av försämring. Till exempel kan hon vara så irriterad att inte sova, att hon har problem med att hålla sina vänner eller hennes betyg faller eftersom hon inte kan koncentrera sig.

Barn med en generaliserad ångestsyndrom kan också ha somatiska symtom, såsom huvudvärk, buksmärta och muskelsår och smärta.

Rädsla och fobi

Förutom en generaliserad ångestsyndrom kan barn ha mer specifika fobier.

De blir oroliga och oroliga, men bara efter väldigt specifika triggare, som åskväder, spindlar, lämnas ensamma eller går i en simbassäng, etc. Även om dessa barn kan gråta och klamra sig till sina föräldrar om de är omkring eller tror de kommer att vara runt något de är riktigt rädda för, lyckligtvis spricker de flesta barn denna typ av ångestsyndrom.

Andra ångestsyndrom

Liksom vuxna kan barn också ha andra ångestsyndrom, som sträcker sig från separationsangst och obsessiv-tvångssyndrom (OCD) till panikattacker.

Medan symptom på separationsangst typiskt är lätt att känna igen, ett barn som vägrar gå till skolan, sover ensam eller går någonstans utan förälder, andra ångestsyndrom kan vara lite svårare att upptäcka.

Barn med OCD kan till exempel ha antingen återkommande, tidskrävande tankar eller impulser (obsessions) om vissa saker eller repeterande beteenden eller mentala handlingar (tvång) som de utför, till exempel att tvätta händerna mycket, kontrollera saker om och om igen , eller upprepa vissa ord eller fraser till sig själva.

Även om det är ovanligt hos barn är panikattacker en annan typ av ångestsyndrom som blir vanligare under senare år. Förutom intensiv rädsla eller obehag bör barn som har panikattack ha fyra eller flera av följande symtom:

Av alla ångeststörningar hos barn är selektiv mutism kanske den som oftast förbises, eftersom människor tror att dessa barn bara är extremt blyg.

Barn med selektiv mutism vägrar faktiskt att prata men kan bara prata med nära familjemedlemmar hemma. I skolan eller i andra situationer blir de ofta oroliga och obehagliga när de förväntas prata.

Vad att veta om ångest Symptom

Din barnläkare, barnpsykolog och / eller barnpsykiatriker kan vara till hjälp om ditt barn har ihållande ångestsymptom.

> Källa

> Kliegman: Nelson Textbook of Pediatrics, 18th ed.