Hur missbruk hänför sig till dissociation och trauma

Ett missbruk är en känslomässig, omedvetet reaktion som du har som svar på en stimulans som ger tillbaka en smärtsam situation du tidigare har upplevt. Det kan vara ett evenemang som du kommer ihåg, eller det kan vara något som plötsligt dyker upp i ditt medvetande när du har abreaction.

Förståelse av abreaction

Tänk exempel på någon som har blivit fysiskt missbrukad som svarar på en upphöjd hand genom att cringa, även om den andra människans avsikt var att borsta bort en omvänd tråd.

Abreaction kan också användas för att beskriva processen som en terapeut använder för att desensibilisera eller hjälpa dig att sluta med dessa automatiska reaktioner. Inom en behandlingssessions säkerhet kan du leda till att du upplever abreaktion så att du då kan lära dig att ersätta den illogiska, gut-instinktreaktionen med en som passar bättre för situationen.

Historia av abreaktion i terapi

Abreaction, tillsammans med dess motpartskatarsis, som refererar till känslomässig frisättning, diskuterades först av Sigmund Freud och Josef Breuer i deras tidiga studier om psykoanalys . De lägger stor vikt vid betydelsen av abreaktionen och katarsisen, men efter mer studier insåg de att det bara är att uttrycka och / eller återuppliva smärtsamma känslor inte är allt som behövs för att uppnå återhämtning, särskilt för överlevande av trauma.

Denna betoning på att uppnå katarsis genom abreaktion som genomförs genom världskrig I och II genom traumateterapeuter som använde hypnos och kemiskt inducerade tekniker för att skapa abreaktioner.

Vissa inser vikten av att hjälpa traumer överlevande göra mer än bara hantera sina känslor, dock.

Abrektion och dissociation

Trauma orsakar ofta att människor dissocierar från sina känslor, minnen och / eller identitet. Mängden dissociation som en person upplever kan skilja sig från mild, lik dagdrömning, till svår, som i fallet med personer med flera personligheter.

Freuds initiala tro på att främja ett avbrott i terapi var att genom att de smärtsamma känslorna släpptes skulle den traumatiska erfarenheten hanteras.

Problemet är, abreaction, i detta fall inte uttrycker känslor, botar inte något. Många människor kan uppleva sina känslor eller återuppliva de traumatiska händelserna om och om igen, men ingenting löses slutligen. Särskilt för traumer är det ofta en viss del av dissociationen och vissa tankegångar tror att dissociationen måste hanteras också genom att göra den del av ditt medvetande och sin identitet.

Vi vet idag att hantering av traumatisk stress som posttraumatisk stressstörning (PTSD) inte kan lita på att behandla de traumatiska minnena med abreaction eller någon annan metod. Faktum är att studier har visat att en av de bästa typerna av terapier för PTSD är kognitiv beteendeterapi (CBT), som inte har något att göra med abreaction.

Kognitiv-beteendeterapi för posttraumatisk stressstörning

CBT fungerar eftersom det hjälper PTSD överlevande reframe deras tänkande om deras trauma. En våldtäktsöverlevare kan till exempel känna sig illogisk och onödig skuld för att sätta sig i vad hon uppfattar som en dålig situation.

Med CBT skulle hon lära sig att förändra hennes tänkande för att inse att det inte spelar någon roll vilken situation hon var i, bara våldtäkterna våldtäkt, och hon kunde då lära sig att släppa skulden. Att förändra felaktigt tänkande och ersätta det med mer rationellt, faktumtänkande hjälper istället PTSD-överlevande att bättre klara känslan av skuld, ilska, nöd och rädsla de kan ha.

> Källor:

> Mental hälsa Amerika. Dissociation och dissociative Disorders.

> US Department of Veterans Affairs. Behandling av PTSD. Uppdaterad 18 augusti 2017.