Sportpsykologi Karriäröversikt

Enligt den amerikanska psykologiska förenings Division 47 omfattar idrottspsykologi en rad ämnen, bland annat "motivation att fortsätta och uppnå, psykologiska överväganden i idrottsskador och rehabilitering, rådgivningstekniker med idrottare, bedömning av talang, övning och välbefinnande, uppfattningar om att uppnå kompetens inom sport, ungdomsport och prestationsförbättring och självregleringsteknik. "

Medan populära perceptioner ofta antar att idrottspsykologi endast berör professionell friidrott, innehåller detta specialområde ett brett spektrum av vetenskapliga, kliniska och tillämpade ämnen som rör sport och motion. Det finns två viktiga områden av intresse för idrottspsykologi: förstå hur psykologi kan tillämpas för att förbättra motivation och prestanda och förstå hur sport och friidrott kan förbättra psykisk hälsa och övergripande välbefinnande.

Sportpsykologer kan också välja att specialisera sig inom ett visst område. Några exempel på stora specialiteter inom detta område är:

Vilka idrottspsykologer gör

Idrottspsykologer utför typiskt en rad uppgifter relaterade till sportprestanda och utbildning. Vissa väljer att undervisa på universitetsnivå, medan andra arbetar direkt med idrottare för att öka motivationen och förbättra prestanda.

Andra alternativ inkluderar kundrådgivning, vetenskaplig forskning och atletisk konsultation.

Förutom att arbeta med professionella idrottsmän använder idrottspsykologer också sin kompetens för att öka icke-idrottarnas mentala välbefinnande. De kan arbeta med en rad kunder inklusive barn och tonåringar som är involverade i friidrott, professionella idrottare och lag som är intresserade av att förbättra sina prestationer och skadade idrottare som arbetar för att återvända till tävling.

Lön

Betalningsintervall varierar kraftigt inom idrottspsykologi baserat på utbildning, utbildning och specialisering. Enligt Handbook of Occupational Outlook, publicerad av US Department of Labor, ligger genomsnittliga löner för kliniska och rådgivande psykologer mellan 41850 $ och 71 800 dollar. Medianlönen för universitetets fakultetspositioner var 55 000 dollar i en lönekalkyl från 2001 av American Psychological Association (APA) (Singleton et al., 2003). Några toppsports psykologer tjänar sexfiguriga löner som fungerar som konsulter för professionella idrottare, men de flesta tjänar en mer blygsam årlig inkomst.

Utbildningskrav

Inträdesnivån med kandidatexamen är sällsynt, vanligtvis i form av praktikplatser. De flesta positioner kräver en masters- eller doktorsgrad i klinisk, rådgivande eller idrottspsykologi samt direktutbildning och erfarenhet av tillämpning av psykologi på sport och motion.

Den amerikanska styrelsen för idrottspsykologi erbjuder några olika professionella certifieringar. Den högsta nivåns behörighet är styrelsens certifierade sportpsykolog-diplomat, som "... innebär att innehavaren har avancerad utbildning och erfarenhet inom idrottspsykologi och är särskilt medveten om etiska, metodologiska och forskningsfrågor i samband med tillämpningen av metoder för att förbättra idrottarnas psykologiska prestanda. " Många som innehar denna certifiering är också certifierade eller licensierade kliniska, rådgivare eller hälsopsychologer .

Eftersom det finns få forskarutbildningsprogram som erbjuder specialiserade grader inom idrottspsykologi kan det vara svårt att avgöra vilken exakt kombination av träning och erfarenhet som kvalificerar en professionell att kallas en idrottspsykolog. Avdelning 47 i APA föreslår att idrottspsykologer ska vara licensierade psykologer med "erfarenhet av att tillämpa psykologiska principer i sportinställningar". Dessutom rekommenderas en omfattande utbildningsbakgrund och träning i sport, motivationshantering, prestanda och friidrott.

Är en karriär inom idrottspsykologi rätt för dig?

Bara du kan bestämma om en idrottspsykologi karriär passar dina behov, intressen, talanger och mål. Om du inte tycker om sport eller motion, är den här karriären förmodligen inte för dig. Men om du gillar att hjälpa människor att uppnå sin fulla potential, lösa komplexa problem och arbeta som en del av ett lag, kan det här fältet vara en idealisk match för dig.

För-och nackdelar

Idrottspsykologin har liksom alla karriärer sina fördelar och nackdelar. Innan du bestämmer om denna karriär är rätt för dig, spendera du lite tid på att lära dig mer om idrottspsykologi. Utforska dina alternativ genom att ta en introduktionskurs i ämnet och väga dina val noga innan du bestämmer dig.

Fördelar med karriär inom idrottspsykologi

Nedgångar av en karriär inom idrottspsykologi

Föreslagna resurser

> Källor:

Amerikansk styrelse för idrottspsykologi. (nd) Referens och certifikat: Beskrivning och Q och A. http://www.americanboardofsportpsychology.org/Certificates/tabid/581/Default.aspx

Sugarman, K. (2009). Karriär inom idrottspsykologi. Psych Web. http://www.psywww.com/sports/careers.htm