Hur man blir psykolog

1 - Bli en psykolog

Seb Oliver / Bildkälla / Getty Images

Har du någonsin velat bli psykolog ? Detta kan vara ett spännande karriärval med ett stort antal specialområden och möjligheter. Så vad behöver du göra för att bli psykolog? Hur länge behöver du gå till skolan? Stegen nedan beskriver den grundläggande processen som krävs för att komma in i detta yrke.

Vad exakt är en psykolog ändå?

För det första är det viktigt att inse att det finns många olika typer av psykologer och utbildnings- och licensvillkoren kan variera avsevärt beroende på specialområde du är intresserad av. Några av de olika arbetsbanorna innefattar skolpsykologi , industriell organisationspsykologi , rättsmedicin psykologi , idrottspsykologi och många andra.

För den här artikelns skull, låt oss anta att när du säger "Jag vill bli en psykolog" hänvisar du till det yrke som använder vetenskapen om sinnet och beteendet för att bedöma, diagnostisera, behandla och hjälpa personer som upplever psykiska störningar . Naturligtvis finns det ett antal olika yrkesverksamma som erbjuder psykoterapi, inklusive rådgivare och socialarbetare . I det här fallet kommer vi att diskutera den specifika karriärvägen för psykologer med doktorsexamen i psykologi.

Nu när vi har redigerat det är det viktigt att notera att nästan alla stater har lagar om exakt vem som kan kalla sig psykologer. I delstaten Kalifornien är till exempel en psykologs beteckning en skyddad term. För att kunna använda den här titeln måste du ha en doktorsexamen i antingen psykologi eller utbildning och har också godkänt tillståndsexamen. När du börjar planera din väg mot att bli psykolog, var noga med att kontakta din stat för specifika lagar som reglerar användningen av titeln psykolog.

2 - Börja planera tidigt

Gianni Diliberto / Caiaimage / Getty Images

Psykologi är inte nödvändigtvis en vanlig kurs som erbjuds på de flesta högskolor, men ökande antal börjar erbjuda AP Psychology- klasser. Om din gymnasiet erbjuder någon form av psykologi, skulle det definitivt vara en bra idé att lägga till den här klassen i ditt schema. Att ha lite bakgrundskunskap om allmän psykologi kan verkligen vara till hjälp under ditt första år på college.

Självklart finns det många andra klasser du kan ta i gymnasiet för att hjälpa dig att förbereda dig för din framtida karriär som psykolog. En stark vetenskaplig bakgrund är ett måste, så anmäl dig så många kurser som möjligt i ämnen som biologi, kemi, humananatomi / fysiologi och andra biovetenskap. Statistik är en kärnkomponent i något universitetspsykologiprogram, så att ha en solid bakgrund i matematiken är verkligen till hjälp.

Utöver vetenskap och matte klasser kan också kurser i historia, filosofi, skrivning, religion och språk vara till nytta. Genom att lära mer om mänsklighetens historia och beteende kan du sätta dig själv på vägen till framtida framgång när du fortsätter din psykologiutbildning. Slutligen kom ihåg att behålla bra betyg i alla dina kurser. Universitetsregistreringar kan vara konkurrenskraftiga, så det är viktigt att ha en stark GPA och bra lärarreferenser.

Tips för gymnasieelever:

3 - Tjäna din grundutbildning

Thomas Barwick / DigitalVision / Getty Images

När du väl har godkänts till universitetet efter eget val är det dags att börja studera psykologi på allvar. Innan du börjar ditt nybörjareår, sitta ner med din akademiska rådgivare och kom med en fyraårig kursplan som täcker alla allmänna utbildning, psykologi och valbara kurser som du kommer att behöva examina. Medan du kanske befinner dig avvikande från denna plan på grund av olika anledningar, kan den fungera som en viktig vägkarta när du arbetar mot ditt yttersta mål att bli psykolog.

När du börjar lära dig mer om psykologi kan du upptäcka att dina intressen går över till ett visst specialområde (som utvecklings-, kognitiv eller biologisk psykologi). Om du upptäcker att ett visst område vädjar till dig, överväg att justera din kursplan för att inkludera fler valfria klasser inom detta ämnesområde. Kom ihåg att hålla din GPA hög för att förbereda sig för grundskolan.

Tips för studenter på grundnivå

4 - Tjäna din Graduate Degree

John Cumming / Image Bank / Getty Images

Nästa stora fråga du behöver fråga dig är vilken typ av examen du planerar att tjäna? Filosofie doktorsexamen ( Ph.D. ) är vad folk tycker om när de pratar om doktorsexamen i psykologi, men det är inte ditt enda alternativ. Du kan också välja att tjäna en doktor i psykologi ( PsyD ) grad. Hur skiljer sig dessa två graders alternativ? Typiskt är doktorsexamen grad tenderar att fokusera mer på en vetenskaplig modell och lägger stor vikt vid experimentella metoder och forskning. Psy.D. grad är ett nyare alternativ som fokuserar mer på en utövare modell och betonar kliniskt arbete.

Den typ av examen du väljer beror i stor utsträckning på dina karriärmål. Föreställer du dig att göra forskning förutom att behandla patienter? Då doktoranden alternativet kan vara en bra passform för dina behov. Vill du hellre fokusera på att arbeta med kunder i klinisk miljö? Då Psy.D. grad kan vara väl lämpad för dina mål.

Som en del av din utbildning kommer du också att behöva slutföra en praktikplats i en klinisk miljö. Det här är ett utmärkt tillfälle att få praktisk erfarenhet inom ditt område, få mentorskap från erfarna psykologer och lära dig mer om var du vill arbeta efter att ha fullgjort alla dina utbildnings- och utbildningskrav.

Tips för forskarstuderande

5 - Fyll i licenskraven i din stat

PeopleImages / DigitalVision / Getty Images

De specifika kraven för licensiering beror på staten där du bor, så var noga med att kontrollera statens lag i det område du planerar att träna. I många fall kommer du att vara skyldig att slutföra en viss period av övervakat uppehållsarbete (ofta en till två år) efter att ha tjänat din examen. Slutligen måste du vidarebefordra de prov som krävs, vilket kan innehålla både muntliga och skriftliga komponenter.

Att bli psykolog kan vara en lång, utmanande och ibland frustrerande process, men belöningarna kan vara väl värda insatserna. Efter att ha lagt in långa timmar att studera, träna och arbeta för att tjäna din examen och bli en licensierad psykolog, kan du äntligen börja lägga de färdigheter och kunskaper du har förvärvat till god användning.

referenser:

1 Bureau of Labor Statistics, US Department of Labor, Handbok för yrkesutblick, Utgåva 2008-09, Psykologer, på Internet på http://www.bls.gov/oco/ocos056.htm

2 Richmond, RL (2009) Att bli psykolog. Guide till psykologi och dess praxis. Hittade online på http://www.guidetopsychology.com/be_psy.htm