Sätt att lugna ner snabbt när du känner dig överväldigad

Stress kommer i många former. Akut stress är den typ av stress som händer och är sedan över snabbt, vilket ger relativt liten skada i sin kölvattnet. Kronisk stress, å andra sidan, är den typ av stress som uppträder med jämna mellanrum och skapar mycket mer skada i kroppen, inklusive allt från ökad känslighet mot förkylning och influensa till en högre risk för hjärtsjukdom.

Däremot finns det till och med en fördelaktig typ av stress som kallas eustress, vilket är en positiv form av stress för de flesta människor, såvida det inte blir för intensivt eller kroniskt - det här är den typ av stress som kommer från en spännande semester eller engagerande utmaning. För mycket av någon typ av stress kan dock känna sig överväldigande, och det kan ofta smyga på oss. Många inser inte hur mycket stress som bygger upp tills de plötsligt känner sig överväldigade. Andra tider kan stressiga eller uppmärksamhetskrävande händelser tyckas hända ena den andra, och du kan gå från att känna dig lugn och helt överväldigad med överraskande hastighet. Det händer emellertid, det är viktigt att ha strategier för hantering när du känner dig överväldigad av stress och behöver snabbt slappna av ditt sinne och kropp. Följande är fem snabba och enkla sätt att återfå din lugn så att du kan hantera vilka situationer som finns.

Ta en promenad

Övning kan vara en utmärkt stressavlastare i sig, eftersom det hjälper dig att blåsa av ånga och frigöra endorfiner.

Att ta en promenad när stressas kan ge dig fördelarna med träning - både på kort och lång sikt, och det ger bonusen att du kommer ur stresssituationen. Detta kan ge dig lite perspektiv så att du kan återvända i en ny ram i sinnet. Att gå med en bra vän kan vara ett trevligt sätt att hitta socialt stöd , och att gå ensam kan ge dig lite tid att tänka, reframe och återvända med en mer optimistisk sinnesstämning.

(Läs mer om fördelarna med träning här.)

Ta ett andetag

Om du inte är i stånd att lämna, kan du känna dig bättre direkt genom övning av andningsövningar. Att få mer syre i kroppen och frigöra fysisk spänning är två sätt att andningsövningar kan gynna dig, och du kan göra dem när som helst eller var som helst, även om din krävande situation inte släpper ut. (Läs mer om andningsövningar här.)

Ta en mental break

Om du kan stjäla några minuter med fred, visualiseringar och guidad bildspråk är en underbar väg att återställa sinnesfrid. De är lätta att göra och kan slappna av både fysiskt och mentalt. Med träning kan du enkelt komma åt din "glada plats" och känna dig lugnare när du stressas. (Läs mer om visualiseringar och guidad bildvisning här.)

Ändra din situation

Ibland intensifierar vi vår erfarenhet av stressiga situationer med det sätt vi ser på dem. Om du kan se på din situation annorlunda kan du kanske lägga in det i ett annat perspektiv - en som får dig mindre stress! Läs mer om psykisk och känslomässig stress som kan orsakas av pessimism, typ A-egenskaper och andra självabsorberande tankemönster och lära dig hur du kan ändra hur du tittar på saker.

Det kommer att vara till nytta när du stressas. (Läs mer om mental stress och själv sabotage här.)

Prova på progressiv muskelavslappning

Progressiv muskelavslappning (PMR) är en teknik där du spänner och släpper ut alla dina muskelgrupper, vilket gör att kroppen blir mer avslappnad efteråt. PMR är en av mina favorit tekniker, som det kan göras av nästan alla, och med övning kan du helt släppa nästan alla spänningar du känner i kroppen på några sekunder! Detta kan hjälpa dig att känna dig lugnare och bättre kunna hantera de aktuella situationerna. (Lär dig hur man övar PMR här.)

När du har kunnat lugna dig, borde du vara bättre rustad att ta itu med de stressiga situationer du upplever.

Det är också en bra idé att anta några regelbundna stressavlastare och hälsosamma livsstilvanor så att du kan minska din totala stressnivå så att du upplever mindre stress och störs mindre av stressiga situationer du stöter på. Om du är hungrig för mer information om hur du lugnar dig, kan dessa självtest få dig till den kommande kampen att slappna av