Hur sömn och bipolär sjukdom interagerar

Sömnstörningar kan förvärra eller sänka bipolär sjukdom

Vad behöver du veta om sömn och sömnmönster när du har bipolär sjukdom? Om du har funnit att sömnmönstret är onormalt, till exempel om du sover 12-14 timmar i taget eller stannar hela natten kan det hända att förändring av hur du sover kan förbättra ditt tillstånd avsevärt. Studier berättar att sömnstörningar kan ha en djupgående inverkan på de med bipolär sjukdom eller till och med de som är riskerade för bipolär sjukdom.

Innan vi pratar om hur sömnsvanor påverkar bipolär sjukdom, låt oss se på detta från andra sidan. Hur påverkar bipolär sjukdom sömnen?

Bipolär störning, depression och sömnproblem

Sömnstörningar är mycket vanliga hos personer med bipolär sjukdom och verkar spela en viktig roll vid sjukdomscykeln.

Det är uppenbart att bipolär sjukdom kan leda till sömnstörningar, men hur är det motsatt scenario? Kan sömnproblem leda till eller fälla ut bipolär sjukdom hos de som är riskerade för tillståndet?

Sova som en utfällning av mani med bipolär sjukdom

Vad som kan överraska dig är att minskad sömn inte bara är ett symptom på mani. En kort natt kan faktiskt fälla maniska och hypomana episoder.

Studier har funnit att 25 till 65 procent av personer med bipolär sjukdom som hade en manisk episod hade upplevt en social rytmstörning före episoden. "Social rytmstörning" är en del störningar i rutin som påverkar sömn / vakna cykeln; Det kan vara så enkelt att stanna uppe för sent för att titta på en film på tv eller bli omhuldad i en intressant online-chatt-session, eller så allvarlig som att inte kunna sova på grund av familjemedlems allvarliga sjukdom eller död.

"Av skäl som vi ännu inte har läst, tycks människor med bipolär sjukdom ha mer känsliga inre klockmekanismer", säger Dr. Ellen Frank, medförfattare till ett av studierna.

Och när en sömnberövad person har gått i mani, om han då känner mindre sömnbehov och genom att hålla sig vaken kanske 20 eller fler timmar om dagen, bidrar det faktiskt till att göra manien värre.

Kan sömnstörningar faktiskt leda till bipolär sjukdom?

Vissa forskare tror att orsaken till att bipolär sjukdom har ökat i modern tid är utvecklingen av ljus artificiellt ljus. En gång i tiden reglerades de flesta sova / vakna cykler av solen. Det konstgjorda ljuset förändrade allt det och gjorde det mer troligt att personer som har en genetisk predisposition mot bipolär sjukdom faktiskt skulle utveckla tillståndet.

Medan ett orsakssamband inte har bevisats har sömnstörningar hos personer med bipolär sjukdom också kopplats med förändringar i mikrostrukturen hos hjärnans vita substans.

Hantering av sömnlöshet eller hypersomnia med bipolär sjukdom

Precis som sömnstörningar på grund av bipolär sjukdom måste tas upp (se ovan), bör de som kan förvärra bipolär sjukdom också behandlas.

Om du lider av sömnlöshet är bra sömnhygien kritisk. Experter rekommenderar att du:

Om du klarar av hypersomnia (sover för mycket), är det ofta rekommenderat att du gradvis minskar den tid du spenderar och sover genom att använda en väckarklocka.

Preliminära studier tyder på att aggressiv omställning av sömn / vaknacykeln kan vara till speciell hjälp för behandling-resistent snabbcykel bipolär sjukdom. Sådan behandling kan börja genom att genomföra fullständigt ljus och ljudbrist i så många som 14 timmar per natt, vilket gradvis kan minskas när en persons humör ses som stabiliseras.

Psykoterapi och mediciner kan också spela en viktig roll för att förbättra sömnsvanorna, och därigenom kan symtom på bipolär sjukdom också.

Involverar din familj i dina sömnvanor

Läkare påpekar behovet av att involvera en persons familj i strävan att reglera sömn / vakna cykeln. Familjemedlemmar bör läras om sårbarheten för förändringar i daglig rutin som upplevs av personer med bipolär sjukdom. När allt kommer omkring är en mans "Åh älskling, jag vet att festen kommer att vara hela natten men kan vi inte göra det bara den här gången?" kunde skicka "honung" rakt in i en manisk episod. Familjemedlemmar behöver också lära känna tecken på episodens början, vare sig maniska, hypomaniska eller depressiva och vara beredda att ingripa innan humörsvängningen blir fullblåst.

Bottom Line på sömnstörningar och bipolär sjukdom

Om du eller en älskare lider av någon form av stämningsstörning, var uppmärksam på den berörda personens sömn / vakna mönster. Om du identifierar sömnlöshet, hypersomni, sömn med dålig kvalitet och / eller nedsatt sömnbehov, ska detta medbringas direkt till din / din älskade läkares uppmärksamhet. Behandling av sömnstörningen kan troligtvis också bidra till stämningsstörningen betydligt.

> Källor