Vad är en dålig resa?

Vad är en dålig resa?

En resa är en period av berusning från ett hallucinogent läkemedel, såsom lyserginsyra (LSD) eller magiska svampar (psilocybin). Det kallas en resa för att dina uppfattningar om världen förändras så dramatiskt, det kan känna som om du har tagit en resa till ett konstigt, nytt land. Du hoppas att det blir en trevlig upplevelse, och det kan vara, men det kan snabbt bli obehagligt, och ibland är det obehagligt från början.

Denna obehagliga upplevelse av hallucinogenförgiftning är känd som en dålig resa.

Det är vanligt att det uppstår obehagliga känslor, hallucinationer och tankar som uppstår under en resa, och det betyder inte nödvändigtvis att du har en dålig resa. Dessa erfarenheter kan ibland verka intressanta eller roliga, snarare än störande eller skrämmande, och de kan gå ganska snabbt. Att ha en dålig resa kan eventuellt avvärjas av närvaron av en bra vän, och genom att man undviker människor eller platser som du brukar hitta störningar.

Men igen är det ingen garanti för att detta kommer att hålla en resa bra. En av egenskaperna hos hallucinogena läkemedel är att de kan få dig att se och tänka på världen på ett helt annat sätt än hur du brukar göra, så det tidigare betrodda vän kan snabbt förändras och verkar vara bedräglig, meningslös, till och med ond. En av de tidigaste dokumenterade dåliga resor rapporterades av Albert Hofmann, kemisten som upptäckte LSD.

Han hade börjat uppleva en dålig resa, och i ett försök att lugna sig, begärde han någon mjölk från sin närmaste granne, som tycktes ha blivit "en ondskanlig, förskräcklig häxa".

Är några människor eller vissa droger "säkra" och befriade från dåliga resor?

När människor först börjar experimentera med psykedeliska droger, går de ibland genom en "smekmånad" när de tror att alla resor är bra.

De kan tro att de är "säkra" från dåliga resor, att dåliga resor bara händer med människor med fel inställning eller att även de dåliga resorna är en myt som drömdes upp av anläggningen för att försöka avskräcka människor från att bli upplysta eller ha en bra tid. Ett annat vanligt misstag är att tro att att ta drogen med vänner eller en "guide" kommer att förhindra en dålig resa.

Ingen av dessa övertygelser är korrekta - även om de ibland kan ge en falsk känsla av säkerhet och en sorglös inställning som kan bidra till att hålla stämningen positiv. Men ju fler gånger du tar psykedeliska droger, desto mer sannolikt kommer du till slut att få en dålig resa, vilket även skulle innebära att de samma "säkra" personerna inte längre kan lita på. Om det händer kan det störa både för den person som upplever det och för sina följeslagare, som kan känna sig maktlös att hjälpa till.

Vissa psykedeliska droganvändare tror att dåliga resor kan hända med ett läkemedel som syra eller PCP, men inte från att ta vissa andra "säkra" läkemedel, till exempel ecstasy eller magiska svampar. Tyvärr vet många drogbrukare inte vad en dålig resa är förrän de har en, så det är bra att veta i förväg vad du kan uppleva och vad du ska göra om du har en dålig resa eller en av dina vänner gör det.

Tyvärr finns det inga "säkra" droger som garanterat ger dig en bra tid, hela tiden, så att ta ecstasy eller magiska svampar kan ge dig en dålig resa. Faktum är att alla psykedeliska eller hallucinogena läkemedel kan orsaka en dålig resa, och andra droger, som till exempel gräs (marijuana) och kokain , kan också producera intensiva, störande effekter, även hos personer som brukar ha en bra tid när de är berusade från dessa ämnen.

Hur vet du att du har en dålig resa?

Dåliga resor varierar mycket, från mild till intensiv och kan sträcka sig från störande och överväldigande tankar, till skrämmande hallucinationer och vanföreställningar som kan leda till olyckor.

Olyckor som uppträder under hallucinogenernas påverkan kan också hända som följd av vansinne som inte är en del av en dålig resa - människor utvecklar ibland vanförtroende som kan leda dem till fara, till exempel att de tror att de kan flyga eller att de kan säkerheten klättra till farliga höjder, eller att att springa i trafiken är inte farligt. Sådana illamående är ovanliga, men allvarliga skador och dödsfall har hänt i dessa situationer, och det är omöjligt att förutsäga hur en hallucinogen påverkar dig.

En dålig resa är en mycket individuell upplevelse, men det här är några aspekter som ofta beskrivs av personer som har haft en dålig resa:

Hur man slutar en dålig resa

Även om det inte är möjligt att "stänga av" effekterna av hallucinogena läkemedel, kan en dålig resa omvandlas till en mer positiv upplevelse om personen som har resan är öppen för att stödjas eller tröstas. Ofta ligger det lätt och lyssnar på lugnande musik i närvaro av en lugn stödperson. Den mest intensiva perioden av resan sker vanligen från en timme till tre timmar efter att läkemedlet konsumeras, så tiden kommer vanligtvis att lätta de mest intensiva aspekterna av resan men effekterna fortsätter ofta i ytterligare sex till tio timmar efter det, under vilken tid personen inte kommer att kunna sova.

Om personen är öppen för att få medicinsk hjälp, vilket de kan vara om de tror att de intensivt obehagliga aspekterna av resan kan lindras, kan du följa med dem till en inloppsklinik eller akutrummet. Det kan finnas medicinska ingrepp som kan hjälpa till. Försök aldrig att självmedicinera genom att ta andra droger - det här är riskabelt och kan förvärra effekterna av resan eller orsaka läkemedelsinteraktioner. Det kan också leda till att utveckla problem med andra droger som tas i ett försök att lugna sig, till exempel heroin.

Det bästa sättet att undvika en dålig resa är att inte ta hallucinogena droger. Medan du kan vara fascinerad av tanken på tripping, finns det en anledning att folk inte brukar ta dem för länge - förr eller senare har de vanligtvis en dålig resa och vill aldrig upprepa erfarenheten. Så mitt bästa råd är att ignorera övertryck , ta inte psykedeliska droger, och på det sättet kommer de inte att ge dig en dålig resa.

källor:

Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar , femte upplagan, textrevision (DSM 5). American Psychiatric Association. 2013.

Fadiman, J. Psychedelic Explorer Guide: Safe, Therapeutic, and Sacred Travels. Rochester, Vermont: Park Street Press. 2011.

Hayes, C. (Redaktör) Tripping: En antologi av True-Life Psychedelic Adventures . New York: Pingvin. 2000.

Hofmann, A. LSD Mitt problem barn. New York: St Martin's Press. 1983.

Stevens, J. Storming Heaven: LSD och den amerikanska drömmen . London: Paladin. 1989.