Vad är Paranoia?

Översikt

Paranoia är en typ av illusion . Folk som är paranoida har osannolika och ogrundade övertygelser om att andra agerar mot dem. Att förstå vad som är paranoia kan hjälpa dig att bestämma hur man behandlar det.

symtom

Paranoia kan ta många olika former, men de vanligaste är:

orsaker

Paranoida känslor är en vanlig del av den mänskliga erfarenheten, och är särskilt vanliga bland personer som är sårbara: till exempel när du går ensam sent på kvällen, om du har mycket stress eller när du inte har det hade tillräckligt med sömn. Dessa paranoida känslor är generellt inte oroande och kommer att gå iväg när situationen är över. De två vanligaste orsakerna till problematisk paranoia är psykiska problem och narkotikamissbruk.

Paranoia kan vara en egenskap hos många psykiska problem, inklusive depression och bipolär sjukdom, men är oftast förknippad med psykotiska störningar som schizofreni. Paranoia är också den avgörande egenskapen för paranoid personlighetsstörning. Generellt är ju mer allvarlig psykisk sjukdom, mindre medvetenhet eller insikt som personen har att hon upplever paranoia, snarare än ett verkligt hot från andra människor.

Paranoia är förknippad med både droger och drabbade effekter av flera läkemedel, inklusive marihuana , alkohol, kokain , meth , LSD och badsalt . Ju mer berusad personen är desto sannolikt kan han vara att tro att andra är emot honom. Medan en mildt berusad marijuanaanvändare kan skratta åt sig själv för att ha paranoida känslor, kan någon som är hög på meth eller dra sig tillbaka från alkohol, vara så övertygad om att andra är emot honom att han blir våldsam.

behandlingar

Eftersom paranoia kan vara ett allvarligt symptom på psykisk sjukdom är det viktigt att läsa en läkare så snart som möjligt om du har haft betydande paranoida känslor, särskilt om de har gått på flera dagar och du börjar tro att andra faktiskt är emot dig Kom ihåg: det är naturligt för personer som känner sig paranoida att frukta att prata med de i myndighet, inklusive läkare, så försök att hålla det i spetsen av ditt sinne att din läkares enda intresse hjälper dig att må bättre.

Din läkare kommer att kunna bedöma din mentala och fysiska hälsa och ge dig råd om orsaken till din paranoia. Om du har använt droger kan det innebära en period av detox . Du kanske inte gillar den här tanken, men kom ihåg: Narkotikamissbruk kan utlösa vilande psykiska problem, så om du fortsätter att använda droger medan du har paranoida känslor kan det leda till allvarliga konsekvenser.

Behandling för paranoia är ofta framgångsrik, och beror på den underliggande orsaken till dina symtom. Läkemedelsbehandlingar eller läkemedel för paranoia är mycket effektiva vid behandling av tillståndet när det orsakas av depression, bipolär sjukdom och psykos, men endast en läkare kan bestämma rätt medicin för dig. CBT kan också vara till hjälp för paranoia när det är substans eller medicinframkallad, och paranoia som ett symptom på psykiska problem.

källor

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar 5: e upplagan, Textrevision. (DSM 5) Washington, DC: American Psychiatric Association. 2013.

Cromarty, P. & Dudley, R. "Förstå paranoia och ovanliga övertygelser." D. Turkington, D. Kingdon, S. Rathod, S. Wikcock, A. Brabban, P. Cromarty, R. Dudley, R. Gray, J. Pelton, R. Siddle & P. ​​Weiden (Redaktörer). Tillbaka till livet, Tillbaka till normalitet: Kognitiv terapi, återhämtning och psykos. Cambridge: Cambridge University Press. 2009.

Uttal:

par-en-noy-a

Också känd som:

tänkande människor är ute för att få dig, tänka på att du håller ögonen på, är paranoida

Vanliga stavfel:

paranoya, paranoyer, paronoia, parenoia, parinoia

Exempel:

Dave blev paranoid efter att ha druckit för mycket och började tänka att hans vänner skrattade åt honom.