Imposter syndrom och social ångestsyndrom

Imposter syndrom (IS) är en term som först användes av psykologerna Suzanna Imes och Pauline Rose Clance på 1970-talet. När begreppet IS introducerades var det ursprungligen dock att man mestadels tillämpade på höga kvinnor. Sedan dess har det blivit erkänt som mer allmänt erfarna, med 40 procent av höga personer som upplever detta fenomen.

Definition av Imposter Syndrome

Impostors syndrom hänvisar till en intern erfarenhet av att tro att du inte är lika kompetent som andra uppfattar att du är. Medan denna definition brukar tillämpas snävt på intelligens och prestation, har den kopplingar till perfektionism och det sociala sammanhanget. För att uttrycka det enkelt är det upplevelsen att känna sig som en falsk - du känner som om du kommer att upptäckas som bedrägeri. Att du inte hör hemma var du är, och du kom bara dit genom dum tur.

Medan syndromet inte är en erkänd sjukdom i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) är det inte ovanligt.

Impostors syndrom och social ångest

Det är lätt att se hur syndrom och social ångest kan överlappa. En person med social ångestsyndrom (SAD) kan känna sig som om de inte hör hemma i sociala eller prestationssituationer. Du kanske är i en konversation med någon och känner som om de kommer att upptäcka din sociala inkompetens.

Du kanske levererar en presentation och känner som om du bara behöver komma igenom det innan någon inser att du verkligen inte hör hemma där.

Faktorer som bidrar till impostorsyndrom

Vi vet att vissa faktorer kan bidra till den mer generella upplevelsen av impostorsyndrom. Till exempel kan du ha kommit från en familj som högt värderad prestation eller hade föräldrar som vred fram och tillbaka mellan att erbjuda beröm och vara kritiska.

Vi vet också att inskrivning av en ny roll kan utlösa impostorsyndrom. Till exempel kan startskola eller universitet få dig att känna som om du inte hör hemma och inte kan.

Negativa effekter av impostorsyndrom

Medan för vissa människor, kan syndrom av impostor bränna känslan av motivation för att uppnå, detta kommer vanligen till en kostnad i form av konstant ångest. Du kan överbrygga eller arbeta mycket hårdare än nödvändigt för att "försäkra" att ingen upptäcker att du är ett bedrägeri.

Detta skapar en ond cykel, där du tror att den enda anledningen till att du överlevde den här klasspresentationen var att du stannade upp hela natten övning. Eller, du tror att den enda anledningen till att du kom igenom den där fest eller familjesamling var att du memorerade detaljer om alla gäster så att du alltid skulle ha idéer för småprat.

Problemet med impostorsyndrom är att erfarenheten av att göra bra på någonting gör inget för att ändra din tro. Även om du kan segla genom en prestation eller äta lunch med kollegor, tänker tanken fortfarande i ditt huvud, "Vad ger mig rätten att vara här?" Ju mer du uppnår desto mer känns du bara som ett bedrägeri. Det är som om du inte kan internalisera dina erfarenheter av framgång.

Detta är meningsfullt när det gäller social ångest om du fick tidig feedback om att du inte var bra i sociala eller prestationssituationer. Din grundläggande övertygelse om dig själv är så stark, att de inte förändras, även om det finns bevis för det motsatta.

Om du mår bra måste det vara ett resultat av lycka, för att en socialt inkompetent person bara inte hör hemma.

Så småningom förvärrar dessa känslor oro och kan leda till depression. Människor som upplever impostorsyndrom tenderar också att inte prata om hur de känner sig med någon och lider i tystnad, precis som de med social ångestsyndrom.

Flytta tidigare impostorsyndrom

För att komma över impostorsyndrom måste du börja ställa dig några svåra frågor.

De kan innehålla saker som följande:

Perfektionism spelar en viktig roll i syndromet. Du kanske tror att det finns något perfekt "script" för konversationer och att du inte kan säga fel sak. Du har förmodligen problem med att be om hjälp från andra och kan förfalla på grund av dina egna höga krav. Hur ofta har du avstått från att ringa fram till "rätt tid"?

För att flytta förbi dessa känslor måste du bli bekväm och konfrontera några av de djupt ingreppade övertygelser du håller om dig själv. Det kan vara svårt, för du kanske inte ens inser att du håller dem, men här är några tekniker du kan använda:

  1. Dela dina känslor. Prata med andra om hur du känner dig. Dessa irrationella övertygelser tenderar att fester när de är gömda och inte talade om.
  2. Fokusera på andra. Även om detta kan känna sig motintetiv, försök hjälpa andra i samma situation som du. Om du ser någon som verkar besvärlig eller ensam, fråga den personen en fråga att få honom eller henne in i gruppen. När du övar dina färdigheter kommer du att bygga förtroende för dina egna förmågor.
  3. Bedöma dina förmågor Om du har långvarig övertygelse om din inkompetens i sociala och prestationssituationer, gör en realistisk bedömning av dina förmågor. Skriv ner dina prestationer och vad du är bra på, och jämför det med din självbedömning.
  4. Ta barnsteg. Fokusera inte på att göra saker perfekt, men gör saker ganska bra och belöna dig själv för att vidta åtgärder. Till exempel, i en gruppkonversation, ge en åsikt eller dela en historia om dig själv.
  5. Fråga dina tankar. När du börjar bedöma dina förmågor och ta barnsteg, fråga om dina tankar är rationella. Är det meningsfullt att du är ett bedrägeri, med allt du vet?
  6. Sluta jämföra. Varje gång du jämför dig med andra i en social situation, kommer du att hitta något fel med dig själv som bränner känslan av att inte vara tillräckligt bra eller inte tillhör. Istället, under konversationer, fokuserar du på att lyssna på vad den andra personen säger. Var verkligen intresserad av att lära sig mer.
  7. Använd Social Media Måttligt. Vi vet att överanvändning av sociala medier kan relateras till känslor av underlägsenhet. Om du försöker skildra en bild på sociala medier som inte matchar vem du verkligen är eller som är omöjlig att uppnå, kommer det bara att göra dina känslor av att vara bedrägeri värre.
  8. Sluta slåss mot dina känslor. Bekämpa inte känslorna av att inte höra. Försök istället att luta sig in i dem och acceptera dem. Det är bara när du bekräftar att du kan börja riva upp de grundläggande troen som håller dig tillbaka.
  9. Neka att låta den hålla dig tillbaka. Oavsett hur mycket du känner för att du inte hör hemma, låt inte det hindra dig från att förfölja dina mål . Fortsätt och vägrar att stoppas.

Ett ord från

Kom ihåg - om du känner dig som en bedragare, betyder det att du har en viss framgång i ditt liv som du tillägnar dig lycka till. Försök istället att göra den känslan till en av tacksamhet. Titta på vad du har uppnått i ditt liv och var tacksam. Bli inte förkrutad av din rädsla för att bli upptäckt. I stället luta dig in i den känslan och ta det vid rötterna. Låt din vakt och låt andra se den verkliga dig. Om du har gjort alla dessa saker och fortfarande känner att din känsla av att vara en bedragare håller dig tillbaka är det viktigt att du talar till en psykiatrisk proffs.

> Källor:

> Clance PR, Imes SA. Imposterfenomenet hos höga kvinnor: dynamik och terapeutisk ingrepp. Psykoterapi: Teori, forskning och övning. 1978; 15 (3): 241-247.

> Fraenza CB. Rollen av social inverkan i ångest och Imposterfenomenet .

> Henning K, Ey S, Shaw D. Perfectionism, bedrägerifenomenet och psykologisk anpassning inom medicinska, dentala, omvårdnad och apoteksstudenter. Med Educ . 1998; 32 (5): 456-464.

> Varaktig ändra rådgivning. Terapi bakom kulisserna - Del II. Insider Sanningar Om Imposter Ångest.

> Sakulku J, Alexander J. Imposterfenomenet. Int J Beh Science. 2011; 6 (1): 73-92.