Vad är rädslan för att svälja?

Rädsla för att svälja

Fagofobi, eller rädslan för att svälja, är en relativt sällsynt och ganska specifik fobi. Det är ibland förvirrad med pseudodysfagi eller rädslan för kvävning. Den stora skillnaden är att de med fagofobi är rädda för att svälja, medan de med pseudodysfagi är rädda för att svälja kommer att leda till kvävning. Båda rädslan är ibland förvirrad med medicinska tillstånd som dysfagi och odynofagi, där en fysiologisk störning orsakar svår eller smärtsam att svälja.

Men naturligtvis vill folk med dessa förhållanden förmodligen inte ha mer än att kunna svälja och äta normalt - phaophobics gör det vanligtvis inte.

Rädslan

Ironiskt nog är fagofobi en av de få fobier som faktiskt kan ge upphov till det rädda tillståndet. Ångest och spänning känns ofta som en klump i halsen eftersom ångest faktiskt kan orsaka halsmusklerna att stryka. De som fruktar att svälja befinner sig ofta fysiskt oförmögen att göra det. Detta kan i sin tur förvärra rädslan, skapa en självreplikerande cykel som är svår att bryta.

Fagofobi är ofta, men inte alltid, utlöst av en negativ upplevelse. Kanske försökte du äta medan du var nervös för något annat och funnit att maten inte gick ner lätt, eller du kvävde. Kanske har du andra livsmedelskriser och försökt tvinga dig själv att äta något som fick dig att känna dig obekväma. Du kan ha haft ont i halsen och upplevt en rep eller smärtsam känsla när du sväljer.

Fagofobi kan emellertid också inträffa i frånvaro av identifierbara triggar.

Hantering av fagofobi

Eftersom halsmusklerna ofta stryks under angreppssituationer, fokuserar copingstrategier allmänt på att hålla sig lugn . Vissa människor tycker att titta på tv eller lyssna på musik medan du äter ger en välkommen distraktion som gör att tugga och svälja en mindre intensiv, enstaka upplevelse.

Andra tycker att att ta en släck av vätska med varje bit bidrar till att svälja processen. Andra undviker fortfarande mat som de finner skrapa eller hårda. Att hitta din komfortzon är ofta en fråga om försök och fel.

Om din rädsla är mer allvarlig, kan professionell hjälp vara nödvändig. Fagofobi förvärras ibland över tid, vilket leder till gradvis mer begränsade matvanor. Detta kan i sin tur påverka kroppens övergripande hälsa: det är ganska svårt att upprätthålla en hälsosam kost med allvarlig fagofobi.

Lyckligtvis svarar fagofobi väl för en mängd olika behandlingsalternativ. Din terapeut kommer att arbeta med dig för att utveckla en individualiserad behandlingsplan som behandlar inte bara fagofobi utan relaterade sjukdomar. Med lite hårt arbete finns det ingen anledning till rädslan att svälja för att ta över ditt liv.

Källa:

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar: DSM-5 ™ (5: e upplagan) . Arlington, VA: American Psychiatric Publishing, Inc.