Vad är rädslan för blommor?

Att inte förväxlas med antropofobi eller rädsla för människor, antofobi är namnet på en rädsla för blommor. Vissa människor är rädda för alla blommor, medan andra bara fruktar en eller flera specifika typer av blommor.

Så vad kan orsaka antofobi? Ofta är den skyldige en tidigare negativ erfarenhet av blommor. Till exempel kan du ha sett en läskig scen i en film eller tv-show som involverade blommor (kanske?) Eller ens att ha sett en förälder som är rädd för blommor kan räcka för att plantera utsädet för antofobi att utvecklas senare i livet.

Vissa människor kan inte spåra deras rädsla för en viss händelse alls, men i slutändan är det inte nödvändigt att upptäcka orsaken för att behandla denna fobi.

Anthophobia och medicinsk oro

Växter kan orsaka allergier och hudreaktioner hos känsliga individer. Om du lider av ett medicinskt tillstånd som utlöses av en eller flera blommor, bra ... att undvika dessa blommor är ett bra sätt att hålla dig frisk. Enligt definition är en motiverad rädsla inte diagnostiserbar som en fobi, som anses vara en irrationell rädsla.

Det är emellertid möjligt för dem med medicinska problem att ta rädslan för långt och till och med utveckla en legitim fobi. Om du är känslig för bara en eller två blommor börjar du för att undvika alla blommor, din rädsla är inte längre rimlig och motiverad. Det kan vara svårt att berätta när en hälsosam undvikning blir en ohälsosam fobi, så professionell vägledning kan vara lämplig.

Anthophobia och relaterade farhågor

För vissa människor är rädslan för blommor faktiskt baserad i en annan fobi.

De som är rädda för bakterier kan vara rädda för förorening från jorden. De som fruktar bin eller andra insekter kan oroa sig för att blommor är infekterade med buggar. Människor med matfobier kan vara rädda för blommor som används i matlagning.

I dessa fall eliminerar behandling av den underliggande fobi i allmänhet antofobi.

Det kan emellertid vara svårt att bestämma exakt vilken fobi som är involverad. Dessutom lider många människor av mer än en fobi. En utbildad mentalvårdspersonal kan reta ut de olika frågorna och utveckla en individualiserad behandlingsplan som behandlar alla problem. Om ditt liv påverkas starkt av någon fobi, kom i kontakt med en psykisk specialist idag.

Källa:

American Psychiatric Association (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan). Washington, DC: Författare.