Vad är rädslan för hissar?

Hur man kan övervinna dina hissfärer

Även om det inte har något officiellt "fobi" -namn är rädslan för hissar relativt vanligt. Enligt Elevator Escalator Safety Foundation använder över 210 miljarder passagerare hissar i USA och Kanada varje år. Men många människor känner sig åtminstone en liten nervositet när man tänker på en lång hissryckning.

I vissa människor utlöses rädslan för hissar av en befintlig fobi , men rädslan förefaller ofta ensam.

Liksom någon fobi, räknar rädslan för hissar från mild till svår.

Fobier relaterade till hissar

Hissar är en vanlig utlösare för klaustrofobi och agorafobi .

Tidigare erfarenheter

Många fobier kan spåras till en tidigare erfarenhet som orsakade skräck. De som har fastnat i en hiss, även kort, kan vara mer benägna att utveckla en hissfobi.

Erfarenheten behöver dock inte hända dig.

Hissar presenteras framträdande i många skräckfilmer, Halloweenhändelser och andra skrämmande popkulturmoment. Vid det sällsynta tillfället att något går fel med en hiss i verkligheten, är historien ständigt återuppladdad i flera dagar i media, och videon kan cirkulera online i många år.

Titta på något skrämmande hända i en hiss kan vara tillräckligt för att utlösa denna rädsla.

Sanningen om hissens säkerhet

Precis som någonting annat i livet bär en hiss en mycket liten risk. Hiss Escalator Safety Foundation påpekar emellertid att många människor har starka missuppfattningar om hur en hiss fungerar.

År 1853 revolutionerade Elijah Otis hissindustrin genom att implementera ett säkerhetsbromssystem för att ingripa i händelse av ett hissprovfel. Sedan dess har tekniska framsteg och branschbestämmelser väsentligt ökat säkerheten hos hissar.

Idag stöds hissar av flera kablar, vilka var och en är tillräckligt starka för att bära mer än vikten av en fullt lastad bil. Ytterdörrar som endast kan öppnas när hissbilen är ordentligt fastsatt på plats gör det praktiskt taget omöjligt att falla ner en axel. Hastighetsguvernörer och andra enheter arbetar i tandem för att guida bilar säkert till sina destinationer.

Moderna hissbilar betecknas "säkra rum", vilket gör dem till den säkraste platsen om systemet skulle misslyckas. Hissbilar har nödtelefoner och larm, så att passagerare kan ringa för hjälp. De är inte lufttäta, och fasta passagerare är inte i fara för att rinna ut ur luften.

Trots detta uppstår hissolyckor ibland. Hissar fastnar då och då, och i mycket sällsynta fall har passagerare fångats i mer än en dag. Annat än hungrig, törstig och lite uttråkad. Passagerarna är dock bara bra.

Ännu mer sällan, går något katastrofalt fel med en hiss. År 2011 dog två kvinnor två veckor från varandra på motsatta sidor av landet. Olyckan i Kalifornien var tydligen berodd på ryttarefel - kvinnan försökte klättra från hissen när den stannade mellan golv. Hissen inspekterades och befanns fungera normalt.

Olyckan i New York City det året skylldes dock på underhållsarbetare som inte korrekt kopplade igen ett säkerhetssystem.

Säkerhetstips för hissar

Medan det är omöjligt att ta bort all teoretisk risk från vilken maskin som helst, tillhandahåller hissens rulltrappors säkerhetsstiftelse en lista över säkerhetsanvisningar för ryttare att följa. Bland de råd:

Övervinna hissfobi

För många människor är det viktigt att lära sig säkerhetsreglerna och bli bekant med hissoperationen för att bota en mild rädsla. Att bara sitta och titta på ett glashiss i några timmar kan hjälpa till med att ta bort en del ångest också.

Om din rädsla är svårare eller ihållande, kan det dock vara nödvändigt med professionell hjälp . Hissfobier har orsakat att människor slår ner bra jobb på höga våningar, undviker att besöka sina nära och kära på höghus och driva sig för att komma upp i dussintals trappsteg.

Med professionellt hjälp och lite hårt arbete behöver du inte hissfobi att ta över ditt liv.

Källa:

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk manual för mentala störningar (DSM-5). Washington, DC; 2013.