Genuphobia - Vad är rädsla för knän?

Orsaker och komplikationer av genuphobia

Rädslan för knä, eller genuphobia, är relativt sällsynt. Liksom de flesta fobier varierar genuphobia mycket i allvar. Vissa människor är bara rädda för att se avtäckta knän i person, medan andra är rädda för nakna knän, även på film. Människor med denna fobi kan vara rädda för alla knä eller bara sina egna. Vissa människor är faktiskt rädda för knäböjning.

Orsaker till Genuphobia

Genuphobia är ofta, men inte alltid, utlöst av en negativ upplevelse.

Om du har upplevt en traumatisk knäskada kan du vara mer benägna att utveckla denna rädsla. Den traumatiska erfarenheten behöver dock inte ha hänt dig personligen. Att se en stor knäskada hända med en vän eller släkting kan vara tillräckligt för att utlösa rädslan. I vissa fall utvecklas genuphobia efter att ha tittat på en karaktärs knäskär blir bruten i en gangsterfilm.

Barnupplevelser kan också påverka utvecklingen av fobier . Vissa fall av genuphobia kan spåras till en mycket religiös eller kulturellt konservativ uppfostran. Många religioner och vissa kulturer kräver konservativ klänning. Att välja att inte avslöja knäna eller titta på någon annans av religiösa eller kulturella skäl är inte diagnostiserbar som en fobi.

Emellertid kan en fråga uppstå hos dem som inte längre övar en konservativ religion eller bor i en konservativ kultur. Många övergår till ett vanligt sekulärt liv utan betydande svårigheter.

Men vissa människor befinner sig fast, inte kan övervinna år av religiös eller kulturell träning. Om du inte kan övervinna din rädsla för knän kan samråd med en mentalvårdspersonal eller en andlig rådgivare i din nya valfri religion vara i ordning.

Vissa fall av genuphobia har ingen uppenbar orsak alls.

Lyckligtvis är det sällan nödvändigt att förstå orsaken till en fobi för att framgångsrikt kunna behandla den.

Komplikationer av rädsla för knän

Mainstream samhället idag är exceptionellt kroppsbevisst. Från formellt slitage till sportkläder erbjuder nästan alla former av kläder korta alternativ som visar upp benen. Det skulle vara nästan omöjligt att våga ut ur huset utan att se någon annans knä.

Även om din rädsla är strikt av dina egna knän, kan det vara extremt svårt att hålla dem täckta hela tiden. Att begränsa dina kläder till endast de föremål som täcker dina knä helt kan göra det svårt att simma, delta i vissa sporter eller ha på sig vissa kläder. Det kan till och med vara svårt eller omöjligt för dig att ta vissa jobb, eftersom vissa uniformer består av shorts eller kjolar som är över knäet.

Intimitet kan också utgöra ett problem. Vissa personer med genuphobia är extremt känsliga för att knäna rörde sig eller rör på någon annans. Det är svårt att dela en säng med någon annan utan att någonsin borsta mot varandra knä.

Rädsla för knäböjning

Rädsla för att knäna tekniskt faller under termen "genuphobia", även om det kan vara en helt separat rädsla.

Vissa människor med rädsla för knäböjningar är också obekväma med knän i allmänhet, men många är inte. Istället är rädslan för knäbildning ofta rotad i självmedvetande eller rädsla för inlämning och sårbarhet. Denna fobi kan orsaka svårigheter i religiös praxis, vissa sporter och utförandet av vissa arbetsuppgifter.

Vissa människor kan inte knäla på grund av medicinska tillstånd. Även om det kan finnas någon anknuten rädsla för smärta eller att det inte går att få tillbaka, anses detta inte faktiskt som en fobi. Det är dock möjligt att utveckla en rädsla för att knäna under en tillfällig skada som inte avtar när skadan läker.

Att hantera rädsla för knän

I likhet med de flesta fobier varierar rädslan för knä mycket i svårighetsgrad och den nivå på vilken den påverkar patienternas liv. Många människor har en relativt mild rädsla som kan hållas under kontroll genom att helt enkelt avvärja sina ögon från andra människors knän. Om din fobi är svårare, kan du behöva professionell hjälp.

Din terapeut kommer att arbeta med dig för att utveckla en behandlingsplan för att övervinna din rädsla. Kognitiv beteendeterapi , hypnoterapi och andra åtgärder kan användas. Om din rädsla påverkar ditt liv, fråga din terapeut om några tekniker för att hålla din rädsla under kontroll medan du genomgår behandling.

Källa:

> American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk manual för mentala störningar (DSM-5). Washington, DC; 2013.